Banalnie proste risotto z grzybami. Idealne na romantyczną kolację
Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby kremowego smaku risotto. Wbrew pozorom, ta włoska tradycyjna potrawa, jest bardzo prosta do przyrządzenia. Należy jednak ściśle przestrzegać reguł jego przygotowania i tym samym nie pomijać żadnego ze składników.
– 1 litr bulionu (może być z kostki rosołowej)
SKŁADNIKI
– 200 g ryżu typu risotto (np. Arborio, nie używaj zwykłego ryżu)
– 1 cebula
– 3 kieliszki bialego wina (1 kieliszek możesz wypić w trakcie gotowania)
– 10 kawałków suszonych borowików
– 10 łyżek tartego parmezanu
– 2 łyżki masła
– sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Rozpuść 2 łyżki masła na gorącej patelni.
2. Zeszklij cebulę na maśle. Dodaj grzyby i smaż je przez 2 minuty.
3. Do cebuli i grzybów wsyp ryż i trzymaj go na dużym ogniu przez około 30 sekund.
4. Wlej szklankę bulionu do ryżu i 1 kieliszek wina (to ważne, nie wlewaj od razu całego bulionu i wina!)
5. Odczekaj chwilę, aż ryż pochłonie płyn. To znak, aby dolać kolejną szklankę bulionu i kieliszek wina.
6. Powtarzaj czynność, aż ryż pochłonie cały litr bulionu.
7. Gotowe – smacznego!
Bez względu na to, czy właśnie po raz pierwszy zapraszasz do siebie tego wyjątkowego kogoś, czy pragniesz przygotować romantyczną randkę w domu dla osoby, na pewno będzie ona zachwycona tym pysznym risotto.