Awokado nie bez przyczyny określane jest zaszczytnym mianem superfood. To jeden z niewielu owoców, które posiada aż tak wiele lennych dla naszego ciała właściwości. Wprowadzenie go do codziennej diety sprawi, że podziękuje ci za niego nie tylko twoja cera, ale również figura. Brzmi zachęcająco, zgodzicie się? Co więcej, pestkę, która znajduje się w jego wnętrzu, możesz wykorzystać. Poznaj 5 wyjątkowych sposobów.

Ten zielony owoc o nieregularnych kształtach od dłuższego czasu cieszy się ogromną popularnością. Przysmak, który stał się nieodzownym elementem diety milionów Polaków, rośnie w klimacie tropikalnym i ma wiele witamin oraz składników odżywczych. Zastanawiałaś się, co jeszcze skrywa w sobie awokado? Odpowiedź brzmi… pestkę, która jest prawdziwą skarbnicą niezwykłych właściwości.

Awokado to nieocenione źródło witamin 

Awokado  nie bez przyczyny uznawane jest za superfood oraz owoc bogaty w liczne witaminy i nienasycone kwasy tłuszczowe. W przeciwieństwie do większości owoców może poszczycić się niewielką zawartością cukrów prostych. Produkt ten jest natomiast bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-9), których zawartość szacowana jest na około 20-30%.

Niewiele osób wie, ale jego pestka również posiada wiele niezwykłych właściwości. Wszystko dzięki zawartych w niej antyoksydantach, których jest nawet o dwa razy więcej niż w samym miąższy. Jak wykorzystać pestkę z awokado? Możliwości jest naprawdę wiele. 

Jak wykorzystać pestkę z awokado? Poznaj 5 sposobów

Sposób nr 1 

Nie wiesz co zrobić z pestką awokado? Wystarczy, że wbijesz ją w trzy wykałaczki i zanurzysz w szklance w 3/4 wypełnionej wodą. Codziennie uzupełnianie płynu sprawi, że roślina wyda na świat owoce. 

Sposób nr 2 

Peeling z awokado to kolejny wyjątkowy sposób na wykorzystanie pestki. Produkt będzie wspaniałym źródłem przeciwutleniaczy. Wystarczy, że ususzysz pestki, następnie zmielisz je na drobny puder i zmieszasz z olejem kokosowym

Sposób nr 3

Co powiesz na barwnik do tkanin? Wystarczy, że kilka pestek, będziesz gotować w stalowym garnku od 20 do 60 minut. Ostry róż, który powstanie, skradnie twoje serce. 

Sposób nr 4

Pestka to również wyjątkowy dodatek do smoothie. Wystarczy, że ją ususzysz, zmielisz na proszek i zamkniesz w szczelnym słoiczku. 

Sposób nr 5

Okazuje się, że z pestki awokado wykonasz nawet… herbatę. Ususzoną pestkę zmiel na proszek lub pokrój w kawałki. Następnie zalej ją wrzątkiem i zaparzaj przez 10 minut. 

ZOBACZ ZDJĘCIA:

Awokado
unsplash.com @kellysikkema

Awokado to nieocenione źródło witamin i składników odżywczych. 

Awokado
unsplash.com @curology

Jego pestkę możesz wykorzystać. 

Awokado
unsplash.com @noahbuscher

Zdrowie Ci za to podziękuje. 

ZOBACZ TEŻ:

  1. Naturalny napój obniżający poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Jego przygotowanie jest banalnie proste
  2. Mięso z „wkładką higieniczną” na dnie? Już nigdy więcej go nie kupisz, gdy poznasz prawdę
  3. Mama włożyła najmłodsza córeczkę do piekarnika i włączyła go. Do sieci wyciekły zdjęcia
  4. Syn Olgi Tokarczuk. Kim jest Zbyszko Fingas? Ma 34 lata i niecodzienny zawód
  5. Jurorom amerykańskiego Mam Talent opadły szczęki. Polski duet rozwalił system

Źródło: elle.pl

Poprzedni artykułMiała na twarzy guza wielkości głowy. Dzięki lekarzom jest nie do poznania, niewiarygodna metamorfoza
Następny artykułCzy koty mają pępki? Kocia anatomia jest nieprawdopodobna
Redaktor działu Lifestyle w Lelum.pl. Ukończyła Dziennikarstwo na lubelskim UMCESie. Pisanie tekstów było jej pasją, odkąd pamięta. To właśnie w tej dziedzinie chciałaby być perfekcjonistką. Miłośniczka zumby, klimatów latino i włoskiego jedzenia. Nienawidzi nudy i monotonii. Optymistka, dla której każdy kolejny dzień to nowa przygoda.