Awokado stało się bardzo popularnym składnikiem w codziennej diecie. Niegdyś mniej dostępne, teraz znajdziesz je w większości sklepów spożywczych. Popularność zawdzięcza swoim właściwościom, wpływającym pozytywnie na nasze zdrowie. Z jakich powodów sięgamy częściej po ten magiczny owoc?
Awokado stało się bardzo popularnym składnikiem w codziennej diecie. Niegdyś mniej dostępne, teraz znajdziesz je w większości sklepów spożywczych. Popularność zawdzięcza swoim właściwościom, wpływającym pozytywnie na nasze zdrowie. Z jakich powodów sięgamy częściej po ten magiczny owoc?
Polacy coraz częściej doceniają właściwości i smak, owocu pochodzącego z krajów Ameryki Południowej. Zielony przysmak rośnie w tropikalnym klimacie, ma wiele witamin i składników odżywczych. Przedstawiamy 7 powodów, dla których warto jeść awokado każdego dnia.
Dlaczego warto pokochać ten owoc?
Ile kalorii ma awokado?Awokado ma 160,1 kcal na 100 g i około 30% tłuszczu nienasyconego. Jest kaloryczne, ale tłuszcze w nim zawarte są zdrowe. Po jego zjedzeniu dłużej czujemy się syci. Bez obaw można zastąpić nim masło.
Z czym jeść?Owoc można dodawać do wielu potraw. Dzięki, swojej miękkiej konsystencji, sprawdzi się w pastach i musach. Może być dodawane do kanapek, sałatek, a nawet jajecznicy. Smak awokado idealnie komponuje się z aromatem serów, ryb czy grzybów.
Jak przygotować?Zielony przyjaciel naszego zdrowia jest bardzo prosty w przygotowaniu. Nie trzeba go gotować. Jedyną istotną kwestią jest to, że musi być wystarczająco dojrzałe.
Jak obrać?Najpierw musimy je umyć, przekroić na pół, okrężnym ruchem dłoni rozdzielić dwie połówki i wyjąć dużą pestkę. Najłatwiejszym sposobem na obranie awokado jest wyskrobanie go łyżeczką (uwaga: musi być miękkie).
Dlaczego warto jeść awokado
- Dobrze wpływa na układ metaboliczny i zawiera dobre tłuszcze.
- Odżywia mózg, poprawia procesy myślowe, dodaje energii.
- Jest idealny przy problemach z cholesterolem.
- Pozytywnie wpływa na wzrok.
- Bardzo dobrze wpływa na kobiety w ciąży, jest źródłem potasu źródłem żelaza, kwasu foliowego, błonnika, witaminy C, E, K.
- Wyrównuje poziom insuliny we krwi
- Łatwo go przygotować, pasuje do wielu potraw
ZOBACZ ZDJĘCIA:

Awokado warto stosować w codziennej diecie .

Można je jeść na śniadanie, obiad i kolację.

Jeśli dbasz o swoje zdrowie, wprowadź je do diety. Zacznij już dziś.
ZOBACZ TEŻ:
źródła: bielsko.biala.pl, poradnikzdrowie.pl, olgasmile.com