Kobieta.Swiatgwiazd.pl > Styl Życia > Awokado: 7 powodów, dla których warto jeść awokado codziennie
Redakcja Lelum
Redakcja Lelum 15.01.2020 15:12

Awokado: 7 powodów, dla których warto jeść awokado codziennie

awokado
fot. Noah Buscher, unsplash.com

Awokado stało się bardzo popularnym składnikiem w codziennej diecie. Niegdyś mniej dostępne, teraz znajdziesz je w większości sklepów spożywczych. Popularność zawdzięcza swoim właściwościom, wpływającym pozytywnie na nasze zdrowie. Z jakich powodów sięgamy częściej po ten magiczny owoc?

Polacy coraz częściej doceniają właściwości i smak, owocu pochodzącego z krajów Ameryki Południowej. Zielony przysmak rośnie w tropikalnym klimacie, ma wiele witamin i składników odżywczych. Przedstawiamy 7 powodów, dla których warto jeść awokado każdego dnia.

Dlaczego warto pokochać ten owoc?

Ile kalorii ma awokado?

Awokado ma 160,1 kcal na 100 g i około 30% tłuszczu nienasyconego. Jest kaloryczne, ale tłuszcze w nim zawarte są zdrowe. Po jego zjedzeniu dłużej czujemy się syci. Bez obaw można zastąpić nim masło.

Z czym jeść?

Owoc można dodawać do wielu potraw. Dzięki, swojej miękkiej konsystencji, sprawdzi się w pastach i musach. Może być dodawane do kanapek, sałatek, a nawet jajecznicy. Smak awokado idealnie komponuje się z aromatem serów, ryb czy grzybów.

Jak przygotować?

Zielony przyjaciel naszego zdrowia jest bardzo prosty w przygotowaniu. Nie trzeba go gotować. Jedyną istotną kwestią jest to, że musi być wystarczająco dojrzałe.

Jak obrać?

Najpierw musimy je umyć, przekroić na pół, okrężnym ruchem dłoni rozdzielić dwie połówki i wyjąć dużą pestkę. Najłatwiejszym sposobem na obranie awokado jest wyskrobanie go łyżeczką (uwaga: musi być miękkie).

Dlaczego warto jeść awokado

  1. Dobrze wpływa na układ metaboliczny i zawiera dobre tłuszcze.
  2. Odżywia mózg, poprawia procesy myślowe, dodaje energii.
  3. Jest idealny przy problemach z cholesterolem.
  4. Pozytywnie wpływa na wzrok.
  5. Bardzo dobrze wpływa na kobiety w ciąży, jest źródłem potasu źródłem żelaza, kwasu foliowego, błonnika, witaminy C, E, K.
  6. Wyrównuje poziom insuliny we krwi
  7. Łatwo go przygotować, pasuje do wielu potraw

ZOBACZ ZDJĘCIA:

awokado

Awokado warto stosować w codziennej diecie.

awokado

Można je jeść na śniadanie, obiad i kolację.

awokado

Jeśli dbasz o swoje zdrowie, wprowadź je do diety. Zacznij już dziś.

ZOBACZ TEŻ:

  1. Kolor ziemniaka jest istotny dla naszego zdrowia. Szczególnie jednego powinniśmy unikać
  2. Danuta Holecka wolałaby zapomnieć o nagraniu sprzed lat. Jej dziecko potrzebowało pomocy
  3. Była żona Pazury: „Pochowałam dwoje dzieci”. Pokazała zdjęcia
  4. Nie żyje aktor „Przyjaciół”. Popełnił samobójstwo, miał 51 lat
  5. Matka wyprowadziła się z domu. Zostawiła w nim swoją roczną córeczkę, wróciła po nią po 10 latach
  6. Natalia Kukulska w dobitnych słowach o Viki Gabor. 12-latka długo ich nie zapomni

źródła: bielsko.biala.pl, poradnikzdrowie.pl, olgasmile.com