Awokado to owoc pochodzący z Meksyku, ale znamy sposób na to, jak drzewko wyhodować we własnym domu. Niby zupełnie inne warunki, a jednak jest taka możliwość. Niezbędne jest tylko zachowanie pestki. Reszta jest bardzo prosta, przedstawiamy dwie metody.
Wydaje się, że awokado albo ktoś uwielbia, albo nienawidzi. Ten owoc ma dość specyficzny smak, więc nie każdemu przypada do gustu. Są jednak i tacy, którzy nie potrafią mu odmówić. Choć roślina pochodzi z Meksyku, znamy dwa niezwykle proste sposoby, jak sprawić, by drzewko awokado urosło także w naszym domu. Potrzebujemy jedynie pestki.
Pestka awokado w wodzie
Szybszym, ale może nieco bardziej skomplikowanym sposobem jest kiełkowanie pestki awokado w wodzie. Trzeba tę pestkę odpowiednio nadziać wykałaczkami, nie uszkadzając przy tym znajdującego się w środku nasiona.
Wykałaczki mają zapobiec całkowitemu zanurzeniu się pestki. Należy oprzeć je odpowiednio o krawędzie szklanki, a pestkę zanurzyć do mniej więcej 2/3 jej wielkości. Po około 2-4 tygodniach, gdy pojawi się pierwszy korzeń, roślinę można przesadzić do doniczki.
- Francuzi wykryli właśnie 3 zupełnie nowe, nieznane dotąd objawy koronawirusa. Warto je znać
- Szumowski o prognozie na szczyt epidemii w Polsce. Ujawnił, w którym momencie jesteśmy
- Maski ochronne trzeba regularnie wymieniać. Wyliczono, ile będę kosztować miesięcznie Polaków, duża kwota
Pestka awokado w ziemi
Sadzenie pestki w ziemi wydłuży jej kiełkowanie do około 6-8 tygodni, ale jeżeli się nam nie spieszy, jest znacznie prostszym sposobem. Do głębokiej doniczki należy wsypać ziemię, a pestkę – koniecznie jej szerszym końcem – wcisnąć do środka tak, aby jej niewielka część wciąż wystawała.
Awokado trzeba od razu podlać, a następnie najlepiej przykryć folią bądź kawałkiem plastikowej butelki, co stworzy niejako imitację szklarni i zapewni odpowiednią wilgotność. Sadzonkę należy postawić w miejscu, gdzie jest ciepło i dociera sporo słońca.
ZOBACZ ZDJĘCIA:
Awokado jest niezwykle zdrowym owocem, przedstawiliśmy kilka powodów, dla których warto go jeść.
Kiełkowanie awokado w wodzie.
Awokado jest składnikiem wielu pysznych potraw.
ZOBACZ TEŻ:
- Trzaskowski nie przekaże danych warszawiaków na wybory. Burmistrz z dzielnicy: „najwyżej dostaną przewodnik historyczny”
- Genialna wiadomość dla polskich hotelarzy. Wakacje nie muszą być stracone
- Naleśniki bezglutenowe podbiły serca milionów, nawet wśród nieuczulonych. Ich smak jest dużo lepszy niż tradycyjnych
- Sąsiedzi przykrywają koła aut deskami? Lepiej zrobić podobnie, okolica może mieć duży problem
- Nagranie kradzieży obrazu wartego 25,5 miliona złotych. Widać niemal każdy ruch złodzieja
- Nagły zwrot akcji, dotyczy wszystkich Polaków. Prokuratura wszczyna śledztwo ws. wyborów
źródło: dom.wp.pl