Awokado posiada wiele wartości odżywczych i właściwości leczniczych, ale czy wiedziałaś, że wyrzucając jego pestkę popełniasz ogromny błąd? Na przyszłość lepiej ją zachować!

Awokado, nazywane również masłem bogów, to niezwykły przysmak, który swoją popularność zawdzięcza nie tylko swoim wyjątkowym walorom zdrowotnym, ale również cennym tłuszczom i cennym składnikom. Okazuje się jednak, że niedoceniana przez większość pestka awokado, również ma swoje zastosowanie w kuchni i zamiast lądować w koszu, powinna stać się nieodłącznym składnikiem naszej diety. Dlaczego?

Dlaczego warto jest pestkę z awokado?

Pestkę z awokado warto jeść, ponieważ zawiera ona ponad dwa razy więcej antyoksydantów niż miąższ. Jak zastosować ją w naszej kuchni

Pestka z awokado to jedno z najbogatszych źródeł rozpuszczalnego błonnika. Jest bogata w witaminy A, B1, B2, B3, C, D, K oraz E, kwas foliowy, a także takie minerały jak potas, miedź, wapń, cynk, żelazo czy mangan. 

Za spożywanie pestki tego cennego owocu podziękują nam również nasze oczy, gdyż nie brakuje w niej luteiny. Dodatkowo jej jedzenie poprawia odporność i chroni organizm przed nowotworami. Poprawia kondycję mózgu oraz wpływa na piękno naszej skóry, włosów czy paznokci. Właściwości zdrowotne pestki można wymieniać w nieskończoność. Reguluje poziom cholesterolu i glukozy, wspomaga pracę układu pokarmowego oraz krwionośnego, a także oczyszcza organizm z toksyn.  

Co jednak zrobić z pestką, aby nadawała się ona do jedzenia?

  1. Znaki zodiaku, które nie mają szans na szczęśliwy związek. 3 najgorzej dobrane pary
  2. Nie ma już żadnych wątpliwości, potwierdziły się obawy. 9-letnią Polkę zabił wirus
  3. Nie żyje kobieta, którą nazywano ludzkim komputerem. Miała 101 lat 

Jak jeść pestkę z awokado?

Pestkę z awokado zjemy w bardzo łatwy sposób. Najpierw należy ja przez kilka dni suszyć w nasłonecznionym miejscu. Kiedy już wyschnie, musimy zdjąć z niej brązową skórkę a samą pestkę zetrzeć na tarce. 

W takiej formie pestkę z awokado możemy dodawać do wszystkich potraw, od kanapek, przez sałatki po zdrowe koktajle.

Na zdrowie!

ZOBACZ ZDJĘCIA:

awokado
Fot. Kelly Sikkema, Unsplash

Awokado to bogactwo witamin. Okazuje się, że jego pestka jest jeszcze zdrowsza.

koktajl
Fot. Joanna Kosinska, Unsplash

Startą pestkę możemy dodawać między innymi do koktajli.

jedzenie
Fot. Brooke Lark, Unsplash

Sprawdzi się idealnie we wszelkich daniach.

ZOBACZ TEŻ:

  1. Żona Zenka Martyniuka poprowadzi program w TVP? Ma zostać większą gwiazdą niż sławny mąż
  2. Paweł Królikowski uhonorowany przez polską aktorkę. Narysowała jego podobiznę „Jest mi cholernie przykro”
  3. Andrzej Grabowski zakochany. Tygodnik ujawnił, kim jest 30 lat młodsza kobieta

źródło: wideo.wp.pl

Poprzedni artykułPies zjawił się na komisariacie. Gdy policjanci odkryli powód, nie mogli wyjść z podziwu
Następny artykułRasy psów, które źle znoszą samotność. Nigdy nie powinny zostawać w domu bez towarzystwa
Redaktorka działu life-style w Lelum.pl. Redaktor, copywriter i stylistka. Pisanie i moda od zawsze były bliskie jej sercu. Na swoim koncie ma publikacje w wielu branżowych portalach oraz czasopismach. Prywatnie miłośniczka Basquita i czarnej kawy.