Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Porady domowe > Pamiętacie? Stał w kuchni każdej babci, na sam widok przypomina się smak dzieciństwa
Natalia Andrejuk
Natalia Andrejuk 19.09.2020 22:40

Pamiętacie? Stał w kuchni każdej babci, na sam widok przypomina się smak dzieciństwa

babcia
fot. Wikimądrala, wikipedia.org, CC BY-SA 4.0, https://pl.wikipedia.org/wiki/Prodi%C5%BC#/media/Plik:Prodi%C5%BC.jpg, Prodiż elektryczny PPG-92

Chyba każda babcia musiała mieć w swoim domu taki sprzęt kuchenny jak prodiż. W niektórych domach do dzisiaj jest używany. Dzięki niemu można było zaserwować apetycznego kurczaka lub pyszne ciasto.

Babcia każdego z nas miała go w swojej kuchni. Był niezbędnym elementem wyposażenia, dzięki niemu mieliśmy w domu niesamowicie smakowite potrawy. Pamiętacie jeszcze takie urządzenia jak prodiże? A może któraś z was ma go nadal w domu? Co najczęściej gotowały w nich wasze babcie lub mamy?

Każda babcia miała w domu prodiż

Królowały one w kuchniach naszych babć, zanim jeszcze na dobre w Polsce rozpowszechniły się piekarniki elektryczne. Prodiże były ich idealną alternatywą i można było w przygotować w nich przepyszne mięso lub ciasta.

Ten zapomniany już dzisiaj nieco sprzęt kuchenny składał się z metalowego naczynia oraz z pokrywy wyposażonej w wizjer, zasilany i ogrzewany prądem lub rzadziej gazem. W obecnych czasach wielu kojarzy się on raczej z reliktem PRL-u, ale to tylko stereotyp. Do dzisiaj można wykorzystywać go w swojej kuchni, sprawdza się w wielu sytuacjach.

Do czego można używać prodiża?

Prodiża można używać do naprawdę wielu potraw. Jeśli nie mamy w domu piekarnika elektrycznego albo piecyka, to urządzenie będzie dla nas idealnym i niedrogim rozwiązaniem. Z dużą łatwością upieczemy w nim prawie wszystko, potrafi on nadać daniom zupełnie innego, nowego smaku.

Dzięki temu urządzeniu z wielką łatwością przygotujemy m.in. ciasto drożdżowe, pyszne pieczone ziemniaku, udka, warzywa, zapiekanki, sernik, makowiec, babkę i wiele, wiele więcej. Prodiż dodatkowo zabezpiecza potrawy przed wysychaniem, dlatego jedzenie w nim pieczone może nabrać zupełnie nowego smaku. Zużywa on mniej prądu niż piecyk elektryczny czy gazowy.

Koniecznie sprawdźcie, czy wasze babcie nie kryją jeszcze gdzieś tego skarbu na swoim strychu. A może niektóre z was nadal mają go u siebie w domu? Jeśli nie, to nic straconego, ponieważ coraz częściej prodiż można kupić w popularnych sklepach ze sprzętem RTV i AGD.

Źródła: wikipedia.org, polki.pl

Tagi: babcia prodiż