Babcia każdego z nas miała go w swojej kuchni. Był niezbędnym elementem wyposażenia, dzięki niemu mieliśmy w domu niesamowicie smakowite potrawy. Pamiętacie jeszcze takie urządzenia jak prodiże? A może któraś z was ma go nadal w domu? Co najczęściej gotowały w nich wasze babcie lub mamy?

Chyba każda babcia musiała mieć w swoim domu taki sprzęt kuchenny jak prodiż. W niektórych domach do dzisiaj jest używany. Dzięki niemu można było zaserwować apetycznego kurczaka lub pyszne ciasto.

Każda babcia miała w domu prodiż

Królowały one w kuchniach naszych babć, zanim jeszcze na dobre w Polsce rozpowszechniły się piekarniki elektryczne. Prodiże były ich idealną alternatywą i można było w przygotować w nich przepyszne mięso lub ciasta.

Ten zapomniany już dzisiaj nieco sprzęt kuchenny składał się z metalowego naczynia oraz z pokrywy wyposażonej w wizjer, zasilany i ogrzewany prądem lub rzadziej gazem. W obecnych czasach wielu kojarzy się on raczej z reliktem PRL-u, ale to tylko stereotyp. Do dzisiaj można wykorzystywać go w swojej kuchni, sprawdza się w wielu sytuacjach.

Do czego można używać prodiża?

Prodiża można używać do naprawdę wielu potraw. Jeśli nie mamy w domu piekarnika elektrycznego albo piecyka, to urządzenie będzie dla nas idealnym i niedrogim rozwiązaniem. Z dużą łatwością upieczemy w nim prawie wszystko, potrafi on nadać daniom zupełnie innego, nowego smaku.

Dzięki temu urządzeniu z wielką łatwością przygotujemy m.in. ciasto drożdżowe, pyszne pieczone ziemniaku, udka, warzywa, zapiekanki, sernik, makowiec, babkę i wiele, wiele więcej. Prodiż dodatkowo zabezpiecza potrawy przed wysychaniem, dlatego jedzenie w nim pieczone może nabrać zupełnie nowego smaku. Zużywa on mniej prądu niż piecyk elektryczny czy gazowy.

Koniecznie sprawdźcie, czy wasze babcie nie kryją jeszcze gdzieś tego skarbu na swoim strychu. A może niektóre z was nadal mają go u siebie w domu? Jeśli nie, to nic straconego, ponieważ coraz częściej prodiż można kupić w popularnych sklepach ze sprzętem RTV i AGD.

Źródła: wikipedia.org, polki.pl

Poprzedni artykułGwiazdor TVP przeszedł samego siebie, obraził kobietę. Padły poniżające słowa, internauci są wściekli
Następny artykułPolacy będą zachwyceni. Nadchodzi ogromna zmiana, dotyczy jednego z kluczowych zakazów
Natalia Andrejuk - redaktorka w Lelum.pl, absolwentka filologii polskiej na Uniwersytecie Warszawskim. Doprowadziła ją tutaj chęć rozwoju i ciągłej nauki. Interesuje się literaturą, polityką oraz twórczością Taco Hemingwaya. W wolnym czasie- wielka fanka gier komputerowych, szczególne tych online.