Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Porady domowe > Babka cytrynowa z dodatkiem majonezu. Niesłychane, że nikt nie wpadł na to wcześniej, zawsze wychodzi
Paulina Rakowska
Paulina Rakowska 15.04.2020 21:46

Babka cytrynowa z dodatkiem majonezu. Niesłychane, że nikt nie wpadł na to wcześniej, zawsze wychodzi

babka cytrynowa
fot. unsplash.com/freestocks

Babka cytrynowa to klasyka wypieków, choć i przy jej przygotowaniu zdarzają się wpadki. Dzięki niespodziewanemu składnikowi może się jednak okazać dużo prostsza do zrobienia. Próbowaliście kiedyś babki cytrynowej z dodatkiem majonezu? Udany wypiek gwarantowany!

Babka cytrynowa króluje na stołach przede wszystkim w okresie świąt wielkanocnych, ale tak naprawdę jest idealnym ciastem na każdą okazję. Jej prostota to klucz do tego, aby posmakować nawet najbardziej wybrednym. Dodatkowo łatwość w przygotowaniu, szybki czas pieczenia i niewiele składników – czego chcieć więcej?

Babka cytrynowa z dodatkiem majonezu

Jak to z każdym wypiekiem bywa, zdarza się, że czasami coś nie wyjdzie. Mamy jednak na to radę, a mianowicie – majonez, dzięki któremu babka idealnie wyrasta, a przede wszystkim nie jest sucha.

Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować:

  • 4 jajek
  • ok. 150 g cukru
  • 1 łyżki cukru waniliowego
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 1 łyżki soku z cytryny
  • skórki z ok. 1,5 cytryny
  • szczypty soli
  • i najważniejszego składnika, 5 łyżek majonezu.
  1. Kiedy nastąpi szczyt zachorowań w Polsce? Rzecznik rządu wyjawił, o którym miesiącu rozmawiamy
  2. Pokazali, jak mieszka Jackowski. Przebił wszystkie gwiazdy TVN, Polsatu i TVP razem wzięte
  3. Rząd otworzy galerie handlowe? Wicepremier Jacek Sasin zdradził szczegóły

Wyjątkowa babka cytrynowa – przepis

  • W pierwszej kolejności ustawiamy piekarnik na 170 stopni
  • Do babki musimy oddzielić białko od żółtek
  • Następnie białko ubijamy ze szczyptą soli
  • Gdy już będzie sztywne, powoli dodajemy cukier, cukier waniliowy, a następnie pojedynczo żółtka
  • Do tej masy przez sitko dodajemy jedną i drugą mąkę, a także proszek do pieczenia
  • Całość miksujemy
  • Do jednolitej masy dodajemy skórkę i sok z cytryny, a także majonez
  • Ponownie miksujemy, a następnie wlewamy do formy, ale uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą

Czas pieczenia to ok. 40-50 minut. Po wystygnięciu dekorujemy wedle preferencji.

Smacznego!

ZOBACZ ZDJĘCIA:

babka cytrynowa

Babka cytrynowa to smaczne i niezwykle popularne ciasto, proste do przygotowania.

babka cytrynowa

Majonez to tajemniczy składnik, który gwarantuje pięknie wyrośnięte ciasto.

babka cytrynowa

Do babki potrzebujesz startej skórki z ok. 1,5 cytryny.

ZOBACZ TEŻ:

  1. Znaleziono ciało, konieczna jest pomoc. Policja wznawia sprawę sprzed lat
  2. Pierwszy kraj na świecie oficjalnie odwoła wakacje? Jest możliwość regulacji przepisów
  3. Widzisz kota na zdjęciu? 4 obrazki podbijają sieć, ludzie głowią się nad odpowiedzią
  4. 13-letnia dziewczynka w ciąży. Twierdzi, ze ojcem dziecka jest jej 10-letni chłopak. Chce urodzić
  5. Koronawirus niebezpiecznie mutacje. Ma aż 3 szczepy, dotarły do różnych regionów świata
  6. Jarosław Gowin do dymisji. Wiemy, kto go zastąpi, jest zaskoczenie

źródło:pogotujmy.pl