Cebula jest naprawdę warzywem z magiczną mocą. Zmienia smak każdego dania na lepsze, dodaje wyrazu, ale nigdy nie dominuje, chyba że przesadzisz z jej ilością. Nie możesz zapomnieć o tym warzywie jeśli jesz tłuste mięso. Okazuje się, że bez cebuli będzie to dla ciebie bardzo szkodliwe.  

Cebula jest wykorzystywana w każdej kuchni. Najbardziej kochają ją wegetarianie, bo daje każdemu strączkowemu warzywu świetny smak. Ale czy wyobrażacie sobie kotlety mielone bez cebuli? To niezbędne warzywo oprócz walorów smakowych ma jeszcze ważniejsze właściwości.

Cebula to konieczność jeśli jesz tłuste mięso

Tłuste mięso, czerwone i białe ma szkodliwą zdolność zalepiania krwi. Spożywane w nadmiarze zatyka żyły, co w konsekwencji jest bardzo niebezpieczne dla naszego życia i zdrowia. I tutaj z odsieczą przybywa cebula. Niepozorne warzywo, które ma niedoceniane właściwości.

Cebula ma w swoim składzie adenozynę, kwercetynę i siarczki, które blokują zlepianie płytek krwi. Najbardziej skutecznie działają gdy jemy to warzywo surowe, ale po usmażeniu czy upieczeniu nieznacznie traci swoją moc. 

  1. Nie żyje najstarszy mężczyzna świata. Niewiarygodne, ile tak naprawdę miał lat
  2. Twórcy Kuchennych rewolucji chcieli ukryć porażającą prawdę przed widzami. Wszystko się wydało
  3. Znaki Zodiaku najpiękniejszych kobiet. To o nich marzą mężczyźni

Mięso pod kontrolą

Tłuszcz najlepiej przewodzi smak, dlatego tak uwielbiamy tłuste mięsa. Wystarczy dodać podstawowe przyprawy, przyrządzić zgodnie z właściwościami konkretnego dania i już mamy wyśmienity obiad lub kolację. Pamiętajmy jednak o niesamowitej cebuli, która ochroni nasze zdrowie przed niesłużącym nam tłustym mięsem.

Według portalu interia.pl mediolańscy naukowcy udowodnili, że jedzenie jednej cebuli tygodniowo zmniejsza ryzyko zawału serca o 10 procent, a większej ilości nawet o 20 procent. Dlatego nie zapominajcie o dodaniu cebuli do każdego mięsnego dania. Mało kto wie, że należy zwiększyć ilość zjadanej cebuli jeśli jesteśmy przeziębieni, osłabieni trudniejszym czasem i mamy syndrom dnia po, czyli kaca.

ZOBACZ ZDJĘCIA:

cebula
unsplash.com/Sincerely Media

Cebula ma wyjątkowe właściwości. Możemy dopasować ją do wielu potraw. Używajmy jej wielu odmian, żeby ten zdrowy dodatek nam nie spowszedniał.

cebula
fot. Caroline Attwood, unsplash.com

Cebula ma także różne zastosowania lecznicze i domowe.

cebula
pixabay.com/congerdesign

Każde mięso świetnie łączy się z tym wyrazistym warzywem.

ZOBACZ TEŻ:

  1. Nie żyje kultowa aktorka. Zagrała w ponad 100 filmach, zaczynała jako dziecko
  2. Ogłoszenie o sprzedaży auta wywołało poruszenie. Wszystko przez jedno zdanie
  3. Zrobiła selfie, którego ludzie jej nie wybaczą. Pewien ”szczegół” zwala z nóg

Źródło: kobieta.interia.pl 

 

Poprzedni artykułGolden Retriever wskoczył na kolana swojej pani. Po chwili był najdumniejszym psem na świecie
Następny artykułJeden składnik zmieni smak twojej jajecznicy. Każdy ma go w domu, kosztuje grosze
Redaktorka w Lelum.pl Kulturoznawca w specjalizacji teatralnej. Wielbicielka jogi. Codziennie zaczyna poranek od powitania słońca i medytacji. W każdej wolnej chwili czyta książki.