Chleb po kilku dniach czerstwieje i nie nadaje się do jedzenia. Szkoda, aby się zmarnował – wyrzucamy wówczas jedzenie i tracimy wydane pieniądze. Przedstawiamy 10 pomysłów na przysmaki, które przyrządzisz z czerstwego chleba.

Chleb kupujemy w dużych ilościach. Aby uniknąć niepotrzebnego wyrzucania jedzenia, warto poświęcić trochę uwagi i dowiedzieć się, w jaki sposób możemy go jeszcze wykorzystać, gdy jest już czerstwy i nie nadaje się do kanapek.

Czerstwy chleb do zup i zapiekanek

Chleb, który nie nadaje się już do kanapek, możesz wykorzystać do zup w formie grzanek lub np. zupy chlebowej z żółtym serem. Aby przyrządzić grzanki, wystarczy go pokroić w kostkę, z kolei do ugotowania zupy należy go rozdrobnić, zalać mięsno-warzywnym wywarem, rozgotować i zmiksować blenderem. Następnie dodać ser, 2 żółtka i odpowiednio doprawić.

Innym pomysłem jest wykorzystanie chleba do przyrządzenia różnego rodzaju zapiekanek, np. zapiekanki z boczkiem i mozzarellą, z parówkami i pomidorem lub cukinią, bakłażanem i pomidorami. Chleb zawsze stanowi dla nas spód zapiekanki, wykładamy na niego resztę składników i pieczemy.

  1. Z ostatniej chwili: europejski kraj pierwszy raz w historii odwołał maturę
  2. Zapadła decyzja ws. wyborów prezydenckich 2020. Niebywałe sceny w Sejmie
  3. Koronawirus posiada zdolność mutacji. Jeden pacjent był zarażony aż dwiema odmianami

Czerstwy chleb do przekąsek i ciast

Na pewno wielu z Was jadło kiedyś chleb smażony w jajku. Do jego przyrządzenia warto wykorzystać właśnie czerstwe kromki. Świetnym połączeniem będzie także namoczenie chleba czerwonym winem, obtoczenie w jajku i bułce tartej oraz usmażenie na złoto.

Czerstwe pieczywo możemy wykorzystać także jako spód do ciast, np. w serniku na spodzie z czerstwego chleba, bądź zamiast mąki, jak w szarlotce na cieście z czerstwych bułek lub deserze z jabłek i czerstwego chleba.

ZOBACZ ZDJĘCIA:

chleb
fot. unsplash.com/Sara Dubler

Najprostszym pomysłem na wykorzystanie czerstwego chleba są grzanki do zupy.

chleb
fot. pixabay.com/manfredrichter

Czerstwe bułki można zawsze zetrzeć na bułkę tartą.

chleb
fot. unsplash.com/Dilyara Garifullina

Szarlotka na cieśnie z czerstwych bułek to fantastyczny sposób, aby jedzenie się nie zmarnowało.

ZOBACZ TEŻ:

  1. Dwa ciała w mieszkaniu, na miejscu prokurator i policja. Nieoficjalnie: siostra zabiła brata, potem siebie?
  2. Gwałtowny wzrost zakażonych, Japonia wprowadzi stan wyjątkowy. Wiążą się z nim kolejne zakazy
  3. Wyliczyli, ile kosztuje utrzymanie dziecka. Kwoty ścinają z nóg, a po ich zsumowaniu robi się słabo
  4. Nowoczesne placki ziemniaczane to absolutny hit. Wielu już oszalało na ich punkcie, łatwy i szybki przepis
  5. Poniżył ją na oczach milionów widzów TVP. Ślubu nie będzie, zaręczyny zerwane
  6. Ważny apel prezydenta do wszystkich Polaków. Chodzi o zakupy

źródło: beszamel.se.pl

Poprzedni artykułNie żyje była żona Jacka Rozenka. Kobieta długo chorowała, lekarze nie potrafili jej pomóc
Następny artykułKot pierwszy raz w życiu zobaczył szczeniaki. Właściciele nagrali zaskoczonego mruczka
Redaktorka portalu Lelum.pl. Absolwentka filologii polskiej na Uniwersytecie Warszawskim. Miłośniczka wszelakich podróży, kuchni włoskiej, kryminałów i astronomii. W wolnych chwilach z niecierpliwością planuje kolejne wyjazdy.