Chleb to podstawowy produkt kupowany w każdym polskim sklepie. W obliczu stanu epidemii niektórzy chcą zabezpieczyć swoje spożywcze zapasy, aby starczyły na dłużej. W tym celu można zamrozić pieczywo, ale ważne jest, by zachowało ono swoją świeżość. O czym trzeba pamiętać?

Z powodu epidemii koronawirusa spanikowani klienci masowo wykupują w sklepach produkty spożywcze i środki higieniczne. Na liście Polaków oprócz makaronu, kasz, mrożonek czy zupek chińskich znalazło się także pieczywo. Chleb można zamrozić tak, aby starczył nam na dłużej, ale jak zrobić to prawidłowo? Poniżej kilka kluczowych zasad.

Koronawirus: chleb

W czasach epidemii koronawirusa zapasy żywności to szalenie ważna sprawa. Według Polaków tuż obok papieru toaletowego, najwyższe miejsce wśród produktów niezbędnych w domu zajmuje oczywiście chleb. Pieczywo ma jednak to do siebie, że szybko schnie lub pleśnieje i wkrótce nie nadaje się do spożycia. W przeciwieństwie do zapakowanego makaronu czy gotowych puszek. Jak przedłużyć jego przydatność?

Początkowo trzeba zastanowić się, czy zależy nam, na przedłużeniu życia świeżego chleba, ponieważ nie chcemy wychodzić z domu po kolejnego zakupy, czy bardziej zależy nam na smacznych zapasach? A może mamy resztki poprzednich kromek, ponieważ inny członek rodziny omyłkowo kupił kolejny bochenek? Gdy już konkretnie podejdziemy do tematu, możemy przejść do działania. Trzeba trzymać się kilku zasad.

  1. Wprowadzono stan epidemii. Jakie sklepy będą otwarte? Od dziś tylko niektóre mogą funkcjonować
  2. Bardzo smutne. Wiadomo, co dzieje się z noworodkiem zmarłej 27-letniej Polki, która miała koronawirusa
  3. Przygotowano trzy scenariusze dla Polski. Ostatni jest dramatyczny: ”zakażona zostanie ponad połowa populacji”

Jak zamrażać chleb? 

Warto zamrozić chleb wtedy, kiedy jest jeszcze świeży i chrupiący. Choć na chrupiącą skórkę raczej nie warto się nastawiać po rozmrożeniu, to jednak w środku pozostanie delikatny i wilgotny. Szczególnie odradzamy mrożenie ciepłego pieczywa, bo rozmrożenie go bywa trudne.

Najbardziej praktycznym sposobem jest pokrojenie chleba na kromki, natomiast każdą z nich należy osobno umieścić w foliowych woreczkach (w nich lepiej zachowają walory smakowe) bądź pojemnikach. Tak przygotowane kawałki można włożyć do zamrażarki.

Cały bochenek z kolei trzeba zawinąć szczelnie w plastikową reklamówkę, po czym powtórzyć czynność. To zabezpieczy chleb przed utratą wilgoci. Pakowanie go w papier mogłoby spowodować przesuszenie, a jak wiadomo, takie pieczywo jest po prostu niesmaczne.

ZOBACZ ZDJĘCIA:

chleb
Fot. unsplash.com @Alexandra Kikot

Jak sprawić, żeby po rozmrożeniu chleb był smaczny i świeży?

chleb
fot. pixels.com @tibine

Najlepiej zapakować w foliowe woreczki osobne kromki, lub owinąć nimi podwójnie cały bochenek.

ZOBACZ TEŻ:

  1. Odczuwasz ciągłe pragnienie i marzną Ci stopy? Mogą to być objawy groźnej choroby
  2. Niezwykła wioska w Polsce. Mieszkają w niej ludzie z całego świata, jest inna niż wszystkie
  3. Kwarantanna potrwa znacznie dłużej, niż podejrzewaliśmy. ”Trudny czas i ciężki czas”
  4. Zarażona kobieta nagrała relację ze szpitalnego łóżka. ”Tak jakby mieć szkło w płucach, a każdy oddech to bitwa”
  5. TVN zawiesza aż 7 programów. W przyszłym tygodniu widzowie ostatni raz zobaczą ulubione produkcje
  6. Koszyki w Lidlu mają ukrytą super funkcję. Jest nieznana wielu klientom

źródło: gotowanie.onet.pl

Poprzedni artykułEmeryt chciał pomóc starszym sąsiadkom. Widok, jaki zastał w sklepie kompletnie go załamał
Następny artykułStudent z Poznania zarażony koronawirusem. Cały akademik objęty kwarantanną
Redaktorka Lelum.pl. Absolwentka Instytutu Stosowanych Nauk Społecznych na Uniwersytecie Warszawskim. Swoje życie postanowiła związać z dziennikarstwem i muzyką. W wolnych chwilach ćwiczy jogę, chodzi na festiwale filmowe i tworzy poezję.