Lifestyle.Lelum.pl > Plotki i gwiazdy > Pamiętacie jeszcze smak chleba w jajku? Też jedliście go w dzieciństwie?
Natalia Andrejuk
Natalia Andrejuk 14.11.2020 17:20

Pamiętacie jeszcze smak chleba w jajku? Też jedliście go w dzieciństwie?

chleb
fot. tookapic z Pixabay.com

Chleb smażony w jajku w czasach naszego dzieciństwa był chyba jednym z największych smakołyków. Smażyły nam go nasze mamy i babcie. To było jedno z najszybszych śniadań lub przekąsek. Pamiętacie jeszcze jego smak? A może serwujecie go sobie, swoim dzieciom lub wnukom do dzisiaj? Z pewnością niejednokrotnie pojawił się na talerzach w naszych domach.

Chleb smażony w jajku to niezwykle szybki sposób na ciepły i smaczny posiłek. Dodatkowo jest bardzo tani i nie wymaga wielkich pokładów energii oraz zdolności kulinarnych. Idealne danie na szybką przekąskę. Pamiętacie ten smak?

Chleb smażony w jajku

Kiedy w naszych lodówkach świecą pustki, a w dodatku głód coraz mocniej daje się we znaki. A może zapomnieliście zrobić zakupów, a dzisiaj wypada niedziela niehandlowa? Nic nie szkodzi, ponieważ to szybkie danie świetnie sprawdzi się jako smaczna przekąska. Każdy z nas jadł je w dzieciństwie, pamiętacie jeszcze ten niepowtarzalny smak?

Na pewno u większość z nas zawsze znajdą się ostatki takich produktów jak chleb lub jajka. Jeśli pieczywo nie jest już pierwszej świeżości, czyli lekko czerstwe, to dodatkowy powód do tego, żeby je jak najszybciej wykorzystać. Znudziły ci się już zwykłe kanapki z serem i wędliną? Czas przypomnieć sobie zapomniany przepis z dzieciństwa.

Przepis na chleb smażony w jajku

Przepis jest niezwykle szybki w przygotowaniu, zawiera mało składników, które są bardzo powszechnie dostępne, a w dodatku nie wymaga od nas umiejętności szefa kuchni w pięciogwiazdkowym hotelu. Czego chcieć więcej?

Składniki:

  • 4 kromki chleba (na większy głód można zrobić więcej)
  • 2 jajka
  • ćwierć szklanki mleka
  • pieprz, sól do smaku
  • olej

Sposób przygotowania:

  1. W jakimś naczynku lub miseczce roztrzep jajka razem z mlekiem, solą i pieprzem.
  2. W tak powstałej masie jajecznej namocz kromki chleba bardzo dokładnie z każdej strony.
    3. Na rozgrzanym oleju na patelni smaż z obu stron, dopóki pieczywo nie nabierze złocistego koloru.

Smacznego! Już przenieśliście się wspomnieniami do czasów młodości?

Powiązane
Czesław Niemen, Kora
Największe przeboje PRL. Jeden z czterech nie pasuje do autora. Zgadniesz który?