Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Porady domowe > Przepis na lekkie i chrupiące gofry
Redakcja Lelum
Redakcja Lelum 09.06.2018 14:10

Przepis na lekkie i chrupiące gofry

Gofry
Fot. Unsplash

Gofry to idealna potrawa na lato. Kojarzone z morskim deptakiem dawno wkroczyły do naszych kuchnii. Poznajcie przepis na te lekkie i chrupiące;)

Gofry sprawdzają się zarówno jako baza kanapkowa, jak i samodzielny posiłek. Z dodatkiem owoców, warzy, na słodko, słono. Możliwości jest wiele. Ważne by sam gofr był bez zarzutu. Zapraszamy 🙂

Przepis na chrupiące gofry

Przed nałożeniem naszych ulubionych dodatków (dla jednych będzie to bita śmietana, dla innych owoce leśne, dla jeszcze innych, i to, i to), musimy przygotować bazę. Niezależnie od naszych preferencji warto wiedzieć jak stworzyć po prostu lekkie i chrupiące gofry, które udekorujemy następnie wedle uznania.

Potrzebujemy:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 – 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
  • 2 jajka (żółtka oddzielone od białek)

Gdy mamy skompletowane powyższe składniki możemy przystąpić do działania. Miksujemy wszystkie składniki z wyjątkiem białek. Owe ubijemy, a następnie w subtelny sposób mieszamy z ciastem. Wkładamy do rozgrzanej gofrownicy na ok. 2-3 minuty i czekamy, aż się zarumienią. Kolejny krok to studzenie, najczęściej przy pomocy kratki. Kratka do studzenia to koszt ok. 20-30 złotych.

Gotowe;)

Gofrowy zawrót głowy

Waffles są obecnie bardzo popularne. W samej Warszawie działa kawiarnia specjalizująca się w daniach z ich udziałem. Przy ulicy Senatorskiej znajdziemy cukiernie Waff Love, w której zamówić możemy śniadanie w postaci gofrów z dodatkiem twarożku lub konfitury. To oczywiście nie wszystko. Niezależnie od pory dnia do dyspozycji mamy gofry zarówno na słodko, jak i na słono. Rozmaite kombinacje składników. Trend ten nie zamierza brać jeńców. Na Instagramie możemy już zaobserwować gofry udające lody czy chleb. Coraz popularniejszy robi się pandam. To azjatycki, zielony składnik ekstraktu z wanilii. Wzmacnia doznania smakowe. Inspirująco;)

Gofry
Gofry z pandam

ZOBACZ TEŻ:

  1. To oficjalne! Będzie TRZECI sezon „13 powodów”
  2. Trwały makijaż na upały. Sprawdzone porady
  3. 5 zalet porannego treningu
  4. 16 słodkich pupili, które skradły serca gwiazdom [ZDJĘCIA]

źródło: mojewypieki.com