Ciasto z patelni to nie tylko szybki, ale również pyszny deser, który zawładnie twoimi kubkami smakowymi. Przygotowany w ten sposób biszkopt z owocami dosłownie rozpływa się w ustach. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie chwilę, a smak powala na kolana. Jak zrobić ciasto z patelni? To banalnie proste. Wystarczy zaledwie kilka składników i odrobina cierpliwości. 

Chciałabyś stać się bohaterką we własnej kuchni? Szukasz przepisu na szybki, ale smaczny deser? Świetnie się składa! Ciasto z patelni jest nie tylko przepyszne, ale również niezwykle aromatyczne i puszyste. Co więcej, w trakcie jego przygotowania za każdym razem możesz używać innych owoców, przez co smak będzie zmieniał się nie do poznania. Niebo w gębie gwarantowane. 

Ciasto bez piekarnika to prawdziwy hit

Biszkopt to co więcej niż lekkie ciasto przyrządzone na bazie jaj, cukru oraz mąki. Dzięki odpowiednim dodatkom możesz sprawić, że za każdym razem dostarczać będzie zupełnie innych doznań smakowych. Jak robić biszkopt, żeby nie opadł? To pytanie zaprząta głowę większości gospodyń domowych, które pragną zaskoczyć swoich domowników.

Nie bez przyczyny na portalu m.beszamel.se.pl pojawił się wyjątkowy przepis na ciasto… z patelni! Jego smak, puszystość i powalający zapach, który jeszcze przez długi czas po jego przyrządzeniu unosi się w mieszkaniu skradły serca tysięcy fanatcyznek pieczenia i testowania słodkich deserów.

  1. Dramat Rafała Trzaskowskiego. Błaga o pomoc rząd, nie miał innego wyjścia
  2. Nastolatek z płucami jak staruszek. Choroba zniszczyła jego życie

Ciasto z patelni: Jak je zrobić?

Składniki:

  1. 3 jajka,
  2. 150 g mąki pszennej,
  3. 15 g cukru pudru,
  4. 15 g cukru waniliowego lub wanilinowego,
  5. 3 g proszku do pieczenia,
  6. 1 szczypta soli,
  7. 1 szczypta cynamonu,1
  8. jabłko,
  9. 1 gruszka,
  10. 15 g migdałów łuskanych,
  11. olej do posmarowania patelni,
  12. cukier puder do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Jabłka i gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na półplasterki. Oprósz cynamonem. 
  2. Żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.
  3. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wmieszaj do ciasta.
  4. Patelnię rozgrzej i upraż migdały. 
  5. Gorącą patelnię posmaruj cienko olejem. Wylej na nią ciasto, na wierzchu ułóż plasterki owoców, wtykaj je w ciasto.
  6. Przykryj szczelnie pokrywką i na wolnym ogniu ogrzewaj przez 20 minut lub do czasu, gdy ciasto zetnie się na wierzchu. 
  7. Przed podaniem posyp migdałami i oprósz cukrem pudrem.

ZOBACZ ZDJĘCIA:

Ciasto
pixabay.com @RWA

Ciasto z patelni to ekspresowe i szybkie danie. 

Ciasto
instagram.com @365dni.obiad

Biszkopt jest aromatyczny i puszysty. 

Ciasto
pixabay.com @silviarita
 Możesz dodać dowolne owoce. 

ZOBACZ TEŻ:

  1. Wiadomość z ostatniej chwili. Właśnie nadeszło potwierdzenie od premiera Morawieckiego
  2. Tysiące Polek i Polaków dostaną dziś identycznego SMS-a. Ważne ostrzeżenie, nie chodzi o pogodę
  3. Koszmar w szpitalu. Bezsilny pacjent próbował wyjść na czworaka korytarzem, ludzie dookoła tylko patrzyli
  4. Anna Lewandowska zmiażdżona przez znaną aktywistkę. Ostra wiązanka wbija w ziemię
  5. Skóra w popularnym mleku? Mężczyzna nie mógł uwierzyć: „Tkanka mięsopodobna”. Producent odpowiedział
  6. Niezastąpiona surówka z selera korzeniowego, zaledwie 2 główne składniki, pychotka do każdego obiadu

Źródło: m.beszamel.se.pl

 

 

Poprzedni artykułUwaga: 7 września zachowajcie szczególną ostrożność. Ważna wiadomość dla konkretnej grupy Polaków
Następny artykułUkryta kamera zarejestrowała, co pies robi z kotem, gdy właściciele wychodzą z domu. Nie mogli uwierzyć
Redaktor działu Lifestyle w Lelum.pl. Ukończyła Dziennikarstwo na lubelskim UMCESie. Pisanie tekstów było jej pasją, odkąd pamięta. To właśnie w tej dziedzinie chciałaby być perfekcjonistką. Miłośniczka zumby, klimatów latino i włoskiego jedzenia. Nienawidzi nudy i monotonii. Optymistka, dla której każdy kolejny dzień to nowa przygoda.