Ciasto idealne na domowe przyjęcie? Ten różowy deser o nazwie Fiona dosłownie rozpływa się w ustach. Robi się błyskawicznie, a smak pozostaje w pamięci na długo.

Czy zastanawiałaś się kiedyś nad wypiekiem, który smakuje tak samo dobrze, jak wygląda? Ten deser będzie królował na niedzielnym spotkaniu przy kawie i na przyjęciu dziecięcym. Różowy wypiek podbije twoje serce i po prostu nie może się nie udać. Jak zrobić to pyszne ciasto?

Ciasto Fiona: przepis

Jeżeli masz już dosyć klasycznych serników i szarlotek, wypróbuj ten unikalny przepis. Jest banalny i wcale nie wymaga długiej listy zakupów. Jak się domyślasz, potrzebne będą też składniki w kolorze różowym, takim jak ciasto.

Składniki:

  1. 25 dag biszkoptów 
  2. 300 ml syropu malinowego
  3. 100 ml mleka
  4. 3 budynie malinowe w proszku
  5. 500 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
  6. 2 galaretki malinowe lub wiśniowe
  7. 2 galaretki rubinowe

 

  1. Ilona Ostrowska żegna Pawła Królikowskiego. Opublikowała wiadomość, którą jej wysłał
  2. Niedługo po śmierci taty Antek Królikowski pokazał zdjęcie ojca. Ciężko opanować łzy
  3. Małgorzata Ostrowska-Królikowska była wielką miłością Pawła Królikowskiego. Aktor zakochał się od pierwszego wejrzenia

Jak zrobić ciasto Fiona?

To zjawiskowe ciasto nie wymaga pieczenia i właściwie może wykonać je każdy, nawet największy kuchenny laik. Przygotowanie będzie podzielone na trzy części – robienie spodu, masy malinowo-budyniowej i masy śmietanowej.

Zacznij od wyłożenia formy papierem do pieczenia (lub folią spożywczą), a następnie postępuj według instrukcji.

  1. Na spód formy wyłóż biszkopty, postaraj się dosyć wąsko. Jeśli wolisz, możesz zmielić je z odrobiną roztopionego masła i tak przygotowaną masę ułożyć na dnie, wyrównać i odstawić na 30 minut do lodówki.
  2. Teraz czas na sporządzenie masy malinowo-budyniowej. Wymieszaj dokładnie mleko, syrop malinowy oraz 600 ml wody. Z całości odmierz jedną szklankę i rozrób w niej proszek budyniowy. Pozostałą część zagotuj i wlej do niej przygotowany roztwór, po czym odczekaj chwilę, aż odpowiednio zgęstnieje. Gdy masa będzie już gotowa, rozlej ją na pierwsze piętro biszkoptów i następnie nałóż na wylany roztwór kolejną. Włóż do lodówki i poczekaj, aż stężeje. 
  3. Następnie zajmij się masą śmietankową. Kremówkę ubij na sztywno, a w międzyczasie przygotuj galaretkę na bazie szklanki wrzątku. Po ostygnięciu sukcesywnie wlewaj ją do śmietany. Masę ponownie rozlej równomiernie na biszkoptach i po raz kolejny wstaw do lodówki, aż do stężenia.
  4. Pora na finał, czyli warstwę wierzchnią. Rozpuść rubinowe galaretki we wrzątku, a ostudzony płyn wylej na ciasto. Ostatni raz odłóż do lodówki, aż do stężenia – i gotowe!

Smacznego 🙂

ZOBACZ ZDJĘCIA:

ciasto
fot. youtube.com
Annie Ka

Najpierw wyłóż biszkopty na spód blaszki.

ciasto
fot. youtube.com Annie Ka

Pamiętaj, aby zaczekać, aż polewa stężeje.

ciasto
fot. youtube.com
Annie Ka

Przepyszne ciasto Fiona idealnie sprawdzi się na przyjęciach dla dorosłych i dzieci.

ZOBACZ TEŻ:

  1. Przez lata mówiono nam, że wzmacnia kości. Teraz naukowcy powiązali je z nowotworem
  2. Polak prowadził relację z włoskiej izolatki. Zwykła poczekalnia i robaki [FILM]
  3. Została zamordowana na oczach synka. 33-latka była w ciąży
  4. Agnieszka Woźniak-Starak pogodzi się z Dodą? Pojawił się między nimi ktoś, kto może zmienić wszystko
  5. Włożyła psa do pralki, aby zdobyć rozgłos. Tłumaczy się w nieprawdopodobny sposób
  6. Robert Makłowicz jest zdruzgotany. Nagle nadeszła smutna wiadomość

źródło: kraj.life/przepisy

Poprzedni artykułMałgorzata Ostrowska-Królikowska zabrała głos po śmierci męża. Jej słowa wywołują łzy
Następny artykułMałgorzata Rozenek planuje baby-shower. Impreza będzie spektakularna, zdradziła szczegóły
Redaktorka Lelum.pl. Absolwentka Instytutu Stosowanych Nauk Społecznych na Uniwersytecie Warszawskim. Swoje życie postanowiła związać z dziennikarstwem i muzyką. W wolnych chwilach ćwiczy jogę, chodzi na festiwale filmowe i tworzy poezję.