Czekolada należy do naszych ulubionych słodyczy. Gorzka, mleczna czy nawet biała, są najczęstszymi elementami deserów i kulinarnych dań. Dziś światowy dzień tego przysmaku, więc, zamiast myśleć, ile ma w sobie kalorii, skupmy się na wielu zaletach wspaniałej czekolady.

Czekolada ma w swoim składzie tryptofan, czyli składnik, który pobudza do działania wydzielanie się hormonu szczęścia, czyli serotoniny. Zwiększenie ilości serotoniny w organizmie działa antydepresyjnie, wpływa na pozytywne samopoczucie, a także chroni przed chorobami układu nerwowego. Dlatego w tym wyjątkowym dniu, możemy pozwolić sobie na odrobinę więcej ukochanej słodyczy. Warto, żebyśmy wybrali ciemną wersję czekolady, przy okazji przyjemności uzupełnimy poziom magnezu.

czekolada
Fot.unsplash.com/Michele Blackwell

Każdy z nas kocha czekoladę! 

Poprzedni artykułKobieta weszła do kuchni i zamarła. Spod szafki zaczęła wynurzać się przedziwna rzecz
Następny artykułAndrzej Duda tłumaczy swoją wypowiedź o szczepionkach. Twierdzi, że padł ofiarą manipulacji
Redaktorka w Lelum.pl Kulturoznawca w specjalizacji teatralnej. Wielbicielka jogi. Codziennie zaczyna poranek od powitania słońca i medytacji. W każdej wolnej chwili czyta książki.