Czekolada: kto jej nie kocha? Chyba każdy czasem ma ochotę na ten słodki przysmak, który jak wiadomo, potrafi znacząco polepszyć nastrój. Czy wiedzieliście jednak o tym, jakie korzyści płyną ze spożywania czekolady?

Czekolada jest przysmakiem, który możemy spożywać w bardzo wielu formach: tradycyjnie w kostkach, w postaci gorącego napoju albo jako batonik. Jednak najwięcej korzyści przynosi jedzenie gorzkiej czekolady, najbardziej bogatej w wartości odżywcze. Poprawi nam nie tylko nastrój, kiedy cierpimy z powodu chandry, może nam pomóc także przy wielu problemach zdrowotnych. Do tego świetnie działa, kiedy nie możemy się z rana rozbudzić!

Czekolada: korzyści

Gorzka czekolada swój smak i właściwości zawdzięcza dużej ilości kakao. W zależności od gatunku może w niej być od 70 do 90 procent ziaren kakaowca. Dopiero przy takim stężeniu możemy liczyć na naprawdę dobrą jakość i korzyści dla naszego zdrowia. Gorzka czekolada ma w sobie dużo żelaza i magnezu, jest więc często zalecana osobom, które cierpią na niedobór tych minerałów.

Pomaga w problemach ze wzrokiem, wspomaga oczyszczanie nerek i poprawia kondycję układy krwionośnego. Dobrze wpływa na ciśnienie i potrafi bardzo pomóc przy problemach z koncentracją. Wysoka zawartość węglowodanów, żelaza, magnezu, potasu oraz niewielka ilość cukru, sprawiają, że po jej spożyciu możemy także liczyć na porządną dawkę energii.

Czekolada: lepsza niż kawa?

Specjaliści uważają, że gorzka czekolada to najlepiej przyswajalne, skoncentrowane źródło energii. Poleca się ją między innymi na długie wycieczki czy jako przekąskę po intensywnym treningu. Jest to też dobra alternatywa dla osób, które nie lubią albo nie mogą pić kawy. Gorzka czekolada pobudza bowiem organizm równie skutecznie, co filiżanka espresso z rana. Nie musisz jeść od razu całej tabliczki – wystarczą jeden, dwa kawałki, żeby poczuć przypływ energii. Należy jednak pamiętać o tym, by zawartość kakao wynosiła co najmniej 70 procent, inaczej nie ma co liczyć na spektakularne efekty.

Warto także sięgać po kostkę czekolady po ciężkostrawnym posiłku, pomoże nam ona w trawieniu. Specjaliści sugerują także gorzką czekoladę z dodatkami w postaci owoców lub orzechów, wtedy za jednym zamachem dostarczamy organizmowi jeszcze więcej antyoksydantów i tłuszczów roślinnych.

ZOBACZ ZDJĘCIA:

Czekolada lepsza od mocnej kawy
unsplash.com Jakub Dziubak

Kubek gorącej czekolady o wysokim stężeniu kakao może być alternatywą dla kawy.

Czekolada lepsza od mocnej kawy
unsplash.com Kristiana Pinne

Gorzka czekolada z dodatkami to najlepszy wybór.

Czekolada lepsza od mocnej kawy
unsplash.com Marine Dumay

Specjaliści zgadzają się, że czekolada w nadmiarze może uzależniać.

Czekolada lepsza od mocnej kawy
unsplash.com Simone van der Koelen

Kawałek czekolady rano może dać nam równie dużo energii, co kubek kawy.

Czekolada lepsza od mocnej kawy
unsplash.com Etty Fidele

Należy pamiętać, że ważna jest wysoka zawartość kakao.

ZOBACZ TEŻ:

  1. Ile waży Barbara Kurdej-Szatan? Waga gwiazdy sprawiła, że opadły nam szczęki
  2. Beata Kozidrak: partner piosenkarki to tajemnicza postać. Kim jest?
  3. Pies bez przednich łap od początku nie miał łatwego życia. Jest inspiracją dla milionów ludzi!

Źródła: zdrowie.gazeta.pl, poradnikzdrowie.pl

Redaktor prowadzący w Lelum.pl. Wielbicielka wszystkiego, co nietypowe, ale kocha też popkulturę. Eksperymentalna muzyka, dziwny makijaż i słodkie pieski to rzeczy, które na co dzień zaprzątają jej myśli. Uwielbia spotykać inspirujących ludzi i uczyć się nowych rzeczy, niekoniecznie przydatnych w codziennym życiu.