Czerwone wino od dawna uważane jest za eliksir młodości zalecany nierzadko przez kardiologów pacjentom narażonym na choroby serca. Czy aby na pewno napój alkoholowy wytwarzany z winogron jest aż tak zdrowy, jak się powszechnie uważa? A może wszystkie opinie na jego temat są wyssane z palca?

Niektórzy lekarze zalecają picie 1-2 lampek wina dziennie. Ma to wspomóc układ krwionośny i zapobiec chorobom serca i cukrzycy. Ostatnie badania wykazały jednak, że czerwone wino może nie być aż tak zdrowe, jak myślimy.

Jak produkuje się wino?

Rozróżniamy trzy rodzaje wina ze względu na kolor — białe, różowe i czerwone. Białe wino produkuje się z wyciśniętego soku z winogron — nie ma znaczenia, czy z białych, czy z czerwonych. To skórka odpowiada za kolor wina, dlatego różowe i czerwone wino produkuje się ze zgniecionych w całości winogron, które leżakują kolejno – kilka godzin w przypadku wina różowego i kilka tygodni w przypadku wina czerwonego. W skórce winogrona znajdują się cenne składniki i przeciwutleniacze, dlatego czerwone wino uważane jest za najzdrowsze.

Wina można również podzielić ze względu na zawartość cukru — wytrawne mają najmniej cukru, a słodkie — najwięcej. O wytrawnym winie mówimy, kiedy drożdże przefermentowały cały cukier zawarty w winogronach.

Czy czerwone wino jest zdrowe?

Powszechnie sądzi się, że czerwone wino jest jednym ze zdrowszych alkoholi przez zawartość resweratrolu, antyutleniacza, który obniża poziom złego cholesterolu we krwi, a przy okazji rozrzedza krew, dzięki czemu może zapobiegać krzepliwości i zatykaniu naczyń krwionośnych, co może uchronić przed wieloma groźnymi chorobami. Zawarte w czerwonym winie przeciwutleniacze mają według badaczy mieć działanie przeciwgrzybiczne i antybiotyczne. Ponadto, mają skutecznie wspomagać trawienie i spalanie tłuszczu.

Zawarte w czerwonym winie polifenole i resweratrol opóźniają starzenie się komórek oraz chronią organizm przed nieprawidłowym rozmnażaniem komórek, a więc przed nowotworami.

Niedawno głośno było o prowadzonym przez 40 lat badaniu we Francji, a dokładnie w Bordeaux. Lekarze przebadali kilkuset mężczyzn, którzy prawie w ogóle nie zapadali na choroby serca — odsetek chorób serca był w tym rejonie najmniejszy (w skali całego kraju). Naukowcy wysnuli wnioski, że za tak dobre zdrowie musi odpowiadać czerwone wino, a dokładniej znajdujący się w nim resweratrol.

Jakie właściwości ma czerwone wino?

Czerwone wino oprócz wspomnianych antyutleniaczy jest bogaty w potas, magnez i wapń. Ponadto, niektóre gatunki wina, jak na przykład Medoc dostarczają również żelaza, aminokwasy i błonnik. Mimo wszystko, nie powinniśmy jednak traktować wina jako leku.

Czy czerwone wino jest niezdrowe?

Picie alkoholu — w każdej ilości nigdy nie będzie do końca zdrowe, ponieważ alkohol źle wpływa na funkcjonowanie wątroby i może doprowadzić do jej marskości, a stąd już tylko krok do raka wątroby lub żółtaczki. Mimo iż czerwone wino posiada wiele wartościowych składników, wciąż jest alkoholem i dlatego nie powinniśmy traktować go jako leku. Czy czerwone wino jest w takim razie szkodliwe? Alkohol w dużej ilości jest szkodliwy, więc nie powinniśmy przekraczaj dziennej dawki 1-2 kieliszków wina. Pamiętajmy, by w żadnym wypadku nie łączyć czerwonego wina z lekami — czerwone wino wchodzi w interakcje z naturalnymi lekami i ziołami, może toksycznie wpłynąć na leki nasenne i uspokajające. Potrafi również zmniejszyć skuteczność leków obniżających poziom złego cholesterolu. W żadnym wypadku leki nasercowe nie powinny być łączone z czerwonym winem!

Najnowsze amerykańskie badania doprowadziły naukowców do ciekawych wniosków i podważyły autentyczność zdrowotnych właściwości czerwonego wina. Przez 9 lat badano kilkaset mężczyzn w Toskanii, w szczególności badano poziom resweratrolu. Aż 34% mężczyzn pijących czerwone wino w czasie trwania badań zmarło, 22% zapadło na choroby serca, natomiast 4% na nowotwory. Po przebadaniu wszystkich uczestników eksperymentu ustalono, że poziom resweratrolu wcale nie miał wpływu na to, czy osoby były zdrowe, czy nie. Czy w takim razie badacze z USA udowodnili, że zawarty w czerwonym winie resweratrol w żadnym wypadku nie zapewnia długowieczności? Badania odbiły się szerokim echem po świecie medycznym — jeśli wnioski wysnute przez badaczy zza oceanu się potwierdzą, będziemy mogli włożyć między bajki zdrowotne właściwości czerwonego wina.

– Wygląda na to, że przykład resweratrolu dołączy do wielu podobnych substancji, którym przypisywano wielce dobroczynny wpływ na zdrowie, ale opinie te nie przetrwały próby czasu. – powiedział BBC prof. Richard Semba, który nadzorował badaniami w Toskanii.

Jak zaznaczył prof. Semba, rosweratrol znajdujący się nie tylko w czerwonym winie i czekoladzie może mieć znaczący wpływ na organizm, ale tylko w ilości dziesięciokrotnie większej niż zawarta w dwóch lampkach wina. Niestety, wypicie 20 lampek wina dziennie zakrawa na alkoholizm, dlatego polecamy delektować się winem w zdrowych ilościach ;).

ZOBACZ ZDJĘCIA:

FAKTY, O KTÓRYCH NIE MIAŁEŚ POJĘCIA

Obraz 1 z 10

unsplash.com

ZOBACZ TEŻ:

  1. Powstało wino, które nie powoduje KACA! Rewelacja!
  2. Lubisz wino? Zdradzimy ci, jak mieć je w nieograniczonych ilościach niemal za darmo
  3. Wino z KAWĄ! Połącz przyjemne z pożytecznym

źródło: poradnikzdrowie.pl, polki.pl, logo24.pl