Zastanawiałaś się kiedyś, jak najszybciej obrać czosnek? Okazuje się, że możesz to zrobić w krótką chwilę, a co najważniejsze, genialny trik dotyczy całej główki, a nie jednego ząbka. Jedyne, czego potrzebujesz to nóż. To wspaniały sposób na zaoszczędzenie czasu!

Czosnek jest jednym z niezastąpionych dodatków w kuchni wielu Polaków. Pasuje do wielu potraw, a w połączeniu z cebulą daje naprawdę niepowtarzalny i wyśmienity smak. Niestety wielu ludzi ma problem z jego obieraniem. Okazuje się, że to naprawdę proste!

Jak szybko obrać czosnek?

Problem z obieraniem czosnku dotyczy wielu ludzi. Narodził się on wiele lat temu i nie każdy wie, jak się go pozbyć. Każdy z ząbków posiada warstwy, które przed chęcią użycia czosnku, do którejś z potraw należy zdjąć. Bardzo często bywa to czasochłonne i nerwowe. Okazuje się, że jeden prosty trik pozwoli Ci zaoszczędzić czas i nerwy.

Co więcej, wielu z nas nie przepada za czosnkiem, nie ze względu na smak, ale zapach. Intensywny i często gryzący w połączeniu z cebulą zapach czosnku potrafi odstraszyć nawet największych twardzieli. 

Wobec tego, aby szybko i skutecznie obrać czosnek, należy przeciąć na pół ostrym nożem całą główkę, tak, by ząbki odpadły od korzenia, a następnie mocno przycisnąć ją w miejscu, gdzie przygotowujemy posiłek. Wówczas sprawimy, że ząbki odpadną od siebie, a przy tym pozostawią skórkę przy korzeniu. Dzięki temu prostemu trikowi pozbędziemy się naprawdę uciążliwego problemu.

Obieranie czosnku niejednokrotnie było problematyczne, jednak mamy nadzieję, że po zastosowaniu tego triku wszystkie wasze  kłopoty kuchenne z nim związane odejdą w zapomnienie. Jednak istnieje jeszcze jeden ciekawy sposób na obranie czosnku.

Inne sposoby na szybkie obieranie czosnku

Wyżej przytoczony sposób, to jeden ze zdecydowanie najskuteczniejszych i najprostszych, który możecie zastosować przy przyrządzaniu potraw z czosnkiem. Jednak to nie jedyny, który może wam ułatwić życie.

Ciekawy jest także trik ze słoikiem. Polega on na tym, że wsadzamy obrany korzeń czosnku do środka, a następnie w sposób barmański potrząsamy nim tak, aby uderzał o wieko oraz dno słoika. 

Następnie należy wyrzucić czosnek ze środka, a wyjmiemy go obranego i gotowego do przyrządzenia. Następny sposób związany jest z mikrofalówką. Nieobrane ząbki czosnku należy wrzucić na talerz, a następnie włożyć do mikrofalówki na ok. 10 sekund. 

Po wyjęciu z mikrofalówki gorącego czosnku, jego skórka odejdzie sama. Proste prawda? A czy wiedzieliście, że istnieje również sposób na szybsze ugotowanie ziemniaków? Jeśli nie, to odsyłamy was >tutaj<. Mamy coś także dla wielbicieli serników

Zobacz zdjęcia i film:

czosnek
fot. Steve Buissinne, pixabay.com

Nie przepadasz za obieraniem czosnku? Ten trik odmieni twoje życie.

czosnek
fot. pexels.com/karolina grabowska

Całą główkę obierzesz w sekundę.

@foodiesSo its really been this easy the whole time ???? #foodies (via @buannldsma )♬ original sound – Foodies

 

Artykuły polecane przez redakcję Lelum:

 

Poprzedni artykułNagłe informacje o Beacie Tyszkiewicz. Tygodnik potwierdza, córka dawno widzianej gwiazdy w końcu dopięła swego
Następny artykułMężczyzna z nudów przeglądał Google Maps. Natknął się na osobę, która miała nie żyć
Redaktor w Lelum.pl. Absolwent Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie. Pracował dla Radia Centrum w Lublinie oraz portalu sportowego iGol.pl. Pasjonat sportu, w szczególności piłki nożnej, hip-hopu i dobrego kina. W wolnych chwilach pisze wiersze i teksty muzyczne. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: ​redakcja@lelum.pl