Choroba Hashimoto jest jedną z najczęstszych schorzeń tarczycy. Nawet w przypadku terapii lekami jej objawy mogą znacząco wpływać na jakość życia. Badania pokazują, że oprócz standardowych leków, modyfikacje diety i stylu życia mogą złagodzić objawy. Dieta Hashimoto – co na niej jeść, a co powinno się wykluczyć?
Zapalenie tarczycy Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, która stopniowo niszczy tkankę tarczycy poprzez limfocyty, które są białymi krwinkami, wchodzącymi w skład układu odpornościowego.
Tarczyca to gruczoł dokrewny w kształcie motyla, który znajduje się u podstawy szyi. Wydziela hormony, które wpływają na prawie każdy układ narządów, w tym serce, płuca oraz układ pokarmowy i ośrodkowy układ nerwowy. Kontroluje ona również metabolizm i wzrost. Uszkodzenie tego gruczołu prowadzi do niewystarczającej produkcji hormonów tarczycy, a przez co licznych problemów ze zdrowiem.
Jak dieta i styl życia wpływają na Hashimoto
Dieta i styl życia odgrywają istotną rolę w radzeniu sobie z Hashimoto, ponieważ wiele osób stwierdza, że ich objawy utrzymują się nawet przy przyjmowaniu leków. Ponadto wiele osób wykazujących objawy nie otrzymuje leków, chyba że mają zmieniony poziom hormonów.
Modyfikacje diety i stylu życia są również kluczem do zmniejszenia ryzyka innych dolegliwości, ponieważ osoby z chorobą Hashimoto są bardziej narażone na choroby autoimmunologiczne, wysoki poziom cholesterolu, otyłość i cukrzycę.
Badania pokazują, że wykluczenie niektórych pokarmów, przyjmowanie suplementów i wprowadzanie zmian w stylu życia może znacznie poprawić objawy i jakość życia.
Ponadto zmiany te mogą pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego, spowolnieniu lub zapobieganiu uszkodzeniom tarczycy spowodowanym przez podwyższone przeciwciała tarczycy oraz w kontrolowaniu masy ciała, poziomu cukru we krwi i poziomu cholesterolu.
Dieta Hashimoto – co na niej jeść?
Diety bezglutenowe i bezzbożowe
Wiele badań wskazuje, że osoby z Hashimoto są bardziej narażone na celiakię, niż reszta populacji.
Przestrzegając diety bezglutenowej, należy unikać wszystkich produktów z pszenicy, jęczmienia i żyta. Na przykład większość makaronów, pieczywa i sosów sojowych zawiera gluten – chociaż istnieją alternatywy bezglutenowe.
Dieta bezzbożowa jest bardziej restrykcyjna, niż dieta bezglutenowa, ponieważ zakazuje spożywania wszystkich zbóż. Chociaż ta zmiana diety może również przynosić korzyści, badania potwierdzające ją są ograniczone.
W diecie Hashimoto warto usunąć także potencjalnie szkodliwe pokarmy, takie jak: zboża, nabiał, cukier, kawa, rośliny strączkowe, jajka, alkohol, orzechy, nasiona, rafinowane cukry, oleje i dodatki do żywności.
Rozważ unikanie nabiału
Nietolerancja laktozy jest bardzo powszechna wśród osób z chorobą Hashimoto. W badaniu z udziałem 83 kobiet z chorobą Hashimotosa u 75,9% zdiagnozowano nietolerancję laktozy.
Jeśli podejrzewasz u siebie nietolerancję laktozy, wyeliminowanie nabiału może pomóc w problemach trawiennych, a także w funkcjonowaniu tarczycy i wchłanianiu leków. Pamiętaj, że ta strategia może nie działać dla wszystkich, ponieważ niektórzy ludzie z Hashimoto doskonale tolerują produkty mleczne.
Pełnowartościowe diety o dużej zawartości składników odżywczych
Przestrzeganie diety o niskiej zawartości dodatku cukru i wysoko przetworzonej żywności, ale bogatej w pełnowartościową w składniki odżywcze żywność może pomóc w poprawie zdrowia, kontrolowaniu wagi i zmniejszeniu objawów związanych z Hashimoto.
O ile to możliwe, przygotuj posiłki w domu, używając pożywnych potraw, takich jak warzywa, owoce, białka, zdrowe tłuszcze i węglowodany bogate w błonnik.Te produkty wykazują silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne.