Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Porady domowe > Dietetyczne smakołyki. Sprawdź zdrowe słodkości
Marzena Siarkiewicz
Marzena Siarkiewicz 20.06.2018 14:42

Dietetyczne smakołyki. Sprawdź zdrowe słodkości

Dietetyczne smakołyki
Fot. Unsplash/ Brooke Lark, Joseph Gonzalez

Frytki z batatów, ciasto marchewkowe, cynamonowe rollsy. To tylko przykłady słodyczy, które są dla naszego zdrowia bardziej przyjazne niż przesłodzone batony i przesolone chipsy. Poznaj najpopularniejsze dietetyczne smakołyki.

Smoothie zamiast napojów gazowanych. Chałwa zamiast czekolady. Przeczytaj, co jeszcze możesz zmienić w swojej diecie, by była smaczna i zdrowa jednocześnie.

Dietetyczne smakołyki marchewkowe muffiny

Przepis na uwielbiane przez większość z nas, w smaku przypominające ciasto marchewkowe jest następujący:

Potrzebujecie:

  • 4 średnie marchewki (2 szklanki startej)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • przyprawy w proszku: 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • 3 duże jaja lub 4 mniejsze
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Do zrobienia toppingu z lukru:

  • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy
  • 2 – 4 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do ok. 180 stopni. W jego środkowej części kładziemy metalową kratkę. Obraną marchewkę ścieramy na tarce. Najlepiej skorzystajmy z tej o grubych oczkach. Odmierzamy dwie szklanki. Proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy mieszamy z mąką. W innej, większej misce mieszamy jajka, olej, cukier, ekstrakt z wanilii i tartę marchewkową. Mieszamy ze zrobioną uprzednio mączną mieszaniną. Przygotowujemy papilotki. Wykładamy do nich przygotowaną masę i pieczemy przez ok. 25 minut.

Pora na lukier! Cukier puder mieszamy z pomarańczową skórką i 2 łyżkami soku z tych pysznych owoców. Jeżeli lukier nie jest wystarczająco gęsty, dolewamy soku.

Babeczki wyjmujemy z piekarnika. Wykładamy je na kratkę i czekamy, aż się ostudzą. Może to zająć więcej niż 10 minut. Gdy doczekamy tego momentu, na czubek ciasteczek nakładamy lukier. Możemy je w nim zamoczyć. Gotowe.

Marchewkowe muffiny wersja z dekoracjami

Możemy sprawić, że nasze marchewkowe ciasteczka będą jeszcze bardziej apetyczne. Wszystko za sprawą marchewkowych rurek.

Aby je przygotować potrzebujecie:

  • 1 marchewka (dorodna, najlepiej gruba i długa)
  • 1 szklanka wody
  • 1 szlanka cukru

Umytą i oskrobaną marchewkę obieramy za pomocą obieraczki do warzyw. Najładniejsze paseczki posłużą nam za dekoracyjny budulec 😉 Staramy się obierać na cienkie i szerokie paseczki. Gotujemy wodę z cukrem, czekamy, aż ten drugi się rozpuści. Dodajemy „owoce” naszej pracy z obieraczką, czyli marchewkowe paseczki i gotujemy 15 min. Na wolnym ogniu, bez przykrywki. Całość przelewamy przez sito i pozostawiamy tam marchewki na ok. kwadrans. Do nagrzanego piekarnika (105 st.) wkładamy marchewkowe paski. Nie zapominajmy o blaszce i papierze do pieczenia. Pieczemy przez ok. pół godziny.

Przechodzimy do najważniejszego punktu. Na drewnianą łyżkę nawijamy pomarańczowe paseczki i modelujemy tak, aby powstały z nich spiralki. Uformowane z powrotem wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 45 minut.

Dietetyczne smakołyki jogurt z granolą

Granola w połączeniu z jogurtem to coraz bardziej popularna śniadaniowa przekąska. Zresztą nie tylko śniadaniowa.

Oto czego potrzebujecie do przygotowania tego smakołyku:

GRANOLA

  • dwie szklanki płatków żytnich lub owsianych
  • niepełna szklanka całych migdałów
  • niepełna szklanka płatków migdałów
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • spora garść orzechów włoskich
  • kilka łyżek orzechów laskowych
  • niecałe pół szklanki miodu

DODATKOWO

  • Jogurt naturalny
  • Świeże owoce – np. jagody, borówki, truskawki, maliny

Składniki niezbędne do stworzenia granoli mieszamy i polewamy miodem.  To właśnie ta ostatnia czynności pozwala odróżnić musli od granoli. Mieszamy wszystko. Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Systematycznie mieszamy. Po wyjęciu z piekarnika granolę wsypujemy do słoika lub szklanki. Następnie dodajemy jogurt naturalny. Na niego znów lecimy z granolą. Innym słowy, robimy przeplataniec. Smacznego;)

Najprawdopodobniej, granola po raz pierwszy została posmakowana w 1894 roku przez doktora Jamesa Caleba Jacksona w Dansville w Nowym Jorku. To wcześniej niż musli.

Dietetyczne smakołyki mus owocowy

Do przygotowania estetycznego, pysznego i przede wszystkim zdrowego musu owocowego potrzebujesz:

  • 1 banana
  • garść mrożonych truskawek i jagód
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżkę oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • wiórki kokosowe, sezam i nasionka chia (ilość wedle upodobań)

Sposób przygotowania tego smakołyku nie mógł być prostszy. Miksujemy wszystkie składniki, pilnując, by mus nadto się nie napowietrzył. Na koniec posypujemy wiórki kokosowe. Skończone;)

Lekko, łatwo i przyjemnie, a co najważniejsze, zdrowo!

Chipsy z buraków

Buraki spowalniają proces starzenia, wzmacniają naszą odporność i zapobiegają nowotworom. Właściwości te zawdzięczają obecności betalain, barwników obecnych m.in. w szpinaku. Na tym nie kończą się atuty. Betalainy zwiększają wchłanianie tlenu przez komórki nawet czterokrotnie! Co za tym idzie, poprawia się kondycja naszego układu krwionośnego. Buraki to także bogate źródło kwasu foliowego. Odpowiada on za usuwanie z krwiobiegu, szkodliwej homocysteiny. Ponadto, jest on niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu. To ważna informacja dla ciężarnych kobiet.

Buraki wskazane są także dla osób borykających się z nadciśnieniem. Zawarte w nich azotany regulują stężenie tlenków azotu, które są współsprawcami nadciśnienia tętniczego. Godny odnotowania jest fakt, że im wyższe ciśnienie mamy, tym większe jest działanie buraczanych azotanów. Wybierajmy dojrzałe buraki ćwikłowe zamiast tych niedojrzałych, czyli botwinki. Może ona powodować problemy ze stawami z uwagi na obecność kwasu szczawiowego. Najlepszy burak ćwikłowy to taki, którego średnia nie przekracza 8 cm. Gdy tak się dzieje, możemy spodziewać się ingerencji chemicznej w jego składzie.

Ważna uwaga. Buraki bogate są w cukry. Z tego powodu unikać ich powinni osoby cierpiące na cukrzycę.

Dietetyczne smakołyki przepis na chipsy z buraków

Skoro już wiemy, jak wiele buraki mają nam do zaoferowania, najwyższy czas poznać przepis na chipsy zrobione z tych popularnych warzyw.

Potrzebujecie:

  • 3-4 buraki
  • oliwa
  • sól morska
  • rozmaryn, olej balsamiczny lub pieprz

Do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni wkładamy buraki pokrojone w plasterki. Uprzednio skrapiamy je oliwą i posypujemy przyprawami. Całość kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. kwadransa. Po upływie tego czasu przewracamy buraczane paseczki na drugą stronę i pieczemy kolejne 15 minut. Dekoracje gotowe.

Dietetyczne smakołyki chałwa

Uwielbiana przez większość z nas czekolada posiada swoje plusy, ale nie można zapominać o tym, że jest to przekąska dość kaloryczna. Zwłaszcza mleczna. Jaką mamy alternatywę? Powiedzmy tak chałwie! Wg plotek po raz pierwszy chałwę podano pakistańskiemu władcy w XVIII wieku. Była to forma królewskiego deseru. Czym tak naprawdę jest chałwa? To  wywodząca się z Iranu mieszanka karmelu i nasion oleistych takich jak rzepak czy len. Jest ona mniej kaloryczna od popularnej czekolady.

Chałwa właściwości zdrowotne

Chałwa bogata jest w takie składniki odżywcze jak magnez, żelazo i fosfor. Ponadto zawiera witaminę E oraz witaminy z grupy B. Skupimy się teraz na tych ostatnich. Witamina B1 odpowiada za wzmacnianie naszego układu odpornościowego i nerwowego. Jej duże ilości występują w chałwie sezamowej, z kolei w formie pistacjowej znajdziemy więcej magnezu, żelaza, miedzi oraz fosforu. Nie zapominajmy jednak o witaminie B6, która również jest w niej obecna. Odpowiada ona za produkcję hemoglobiny i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Chałwa migdałowa poszczycić się może bogactwem potasu i magnesu. Jest jeszcze chałwa archaidowa, ta obfituje w niacynę oraz witaminę B2 i B6. Jak widać, różnorodność spożywanych przez nas przekąsek z dodatkiem chałwy zdaje się kluczem do sukcesu;)

Jeżeli chcemy być pewni, że kupiona lub zrobiona przez nas chałwa jest dobrej jakości, upewnijmy się, że nie ma mydlanego i gorzkiego smaku. Nie powinna być również twarda ani ociekająca olejem. Dobra chałwa to taka, która nie przykleja się do naszych zębów, posiada obślizgłą skórkę i ciemną barwę.

Chałwa świetnie sprawdzi się jako przekąska, ale także dodatek do jogurtu, sernika, ciasteczek czy galaretki. Wszystko zależy od Waszej kreatywności.

Bataty zamiast ziemniaków

Dietetyczne smakołyki to także bataty. To dobra alternatywa dla tradycyjnych frytek ziemniaczanych. Zawierają one więcej składników odżywczych, jednocześnie posiadają wysoki indeks glikemiczny. No i co najważniejsze, są nieziemsko słodkie 😉 Niektóre z ich odmian stanowią bogate źródło luteiny, która korzystnie wpływa na nasz wzrok. To jednak nie koniec ich prozdrowotnych właściwości. Zawarty w batatach beta-karoten zapobiega powstawaniu nowotworów, co ważne dla kobiet, w szczególności piersi czy pęcherza. Z badań przeprowadzonych w Japonii, w których udział brało blisko 48 tys. mężczyzn i 67 tys., kobiet, wynika także, że bataty zapobiegają nowotworowi nerek. Wpływ batatów na badanych obserwowano aż 10 lat.

Bataty korzystne są także dla osób cierpiących na cukrzycę. Badanie, które przeprowadzano na szczurach pokazało, że ziemniaki te obniżają insulinoodporność. Ponadto poprawiają funkcjonowanie trzustki i gospodarkę lipidową.

Dietetyczne smakołyki bataty właściwości

Wszystkich odmian batatów jest ok. 400. Wyróżnić możemy fioletowe, czerwone, żółte oraz pomarańczowe. Mogą różnić się zarówno kolorem skórki, jak i miąższu. Jeśli chodzi o ten ostatni, spotkać możemy pomarańczowy, czerwony, żółty, a nawet biały. Czerwony miąższ to bogate źródło likopenu, który zmniejsza prawdopodobieństwo chorób serca, a nawet nowotworów. Żółty z kolei zawiera luteinę, która pozytywnie wpływa na kondycję naszego wzroku. Bataty zawierają takie składniki odżywcze jak potas, sód, jod, żelazo, magnez, siarka, czy witaminy z grupy B. Ma w swoim składzie także kwas foliowy oraz witaminy C i E. Obecne są niewielkie ilości takich pierwiastków jak mangan, miedź, selen i molibden. Jedzmy bataty;)

The best topping combo for sunday morning! . I use my favourite fruit (kiwi+berries) and also some crunchy granola with nuts, a bit of chocolate and coconut cream. . Bring me something from those and we can be friends forever ? . With whis heavenly breakfast I’d like to entry #aris30kparty hosted by amazing @ari_goes_to_wonderland I think she loves frozen berries even more than I do! ?? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . #breakfast #healthyfood#cleaneating #foodporn #berries #foodstagram #granola #weekendvibes #beautifulcuisines#nicecream#veganworldshare #gloobyfood#comfortfood #śniadanie #zdrowo #niedziela #eathealthy#lovefood #eattheworld #lunch #smoothiebowl #breakfastinspo #veganbreakfast #kiwi #sweettooth #cleaneats #sundaybreakfast #healthyrecipe

Post udostępniony przez Agata ☆ healthy foodie (@_delighted)

ZOBACZ TEŻ:

  1. Obiad jak u mamy. Dlaczego warto jeść tradycyjne potrawy?
  2. Modna stylizacja na plażę
  3. Znani aktorzy PRL, którzy na zawsze pozostaną w naszej pamięci [ZDJĘCIA]

źródła: kuchnia.wp.pl, targsmaku.pl, luckyinlife.pl, odczarujgary.pl, poradnikzdrowie.pl, kwestiasmaku.com