Dzień Kawy obchodzimy 29 września. Okazję do świętowania mają wszyscy, którzy wprost kochają ten aromatyczny napój. Potrafi on postawić na nogi każdego, niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego każdego poranka. Dzisiaj chcemy przed wami odkryć sekrety małej czarnej, która z pewnością może zachwycić każdego.

Dzisiaj, 29 września jest Międzynarodowy Dzień Kawy. Już mało kto na świecie nie zna smaku tego napoju. Kiedyś był bardzo luksusowy, ale teraz ma go w domu prawie każdy z nas. Znacie różne rodzaje kaw, które może spotkać w kawiarniach?

Dzisiaj obchodzimy Międzynarodowy Dzień Kawy

Dzisiaj swój wyjątkowy dzień mają wszyscy kawosze na całym świecie. Z tej okazji pragniemy nieco przybliżyć niektóre tajemnice tego aromatycznego napoju. Jakie mamy odmiany ziaren? Ile jest rodzajów kaw, które możemy dostać? Odkryjemy sekret małej czarnej.

Na świecie występują dwie główne odmiany kawowych ziaren: arabica i robusta. Arabica jest słabsza od robusty, zawiera w sobie od 1 do 1.5% kofeiny. To kawa o łagodnym i aromatycznym smaku, niekiedy wzbogaconym o pewien posmak czekoladowy lub korzenny. Natomiast robusta jest mocniejsza, posiada więcej kofeiny — od 2 do 2.5%. Napar z jej ziaren ma gorzkawy, ostry smak.

Jakie są rodzaje kaw?

Na świecie istnieje wiele rodzajów kaw. Można spotkać różne wariacje tego napoju, w zależności od tego, dokąd się udamy. Jest jednak pewien „kanon”, który znajdziemy dosłownie wszędzie.

  • Espresso — mała czarna kawa na pobudzenie
  • Ristretto — przygotowuje się podobnie jak espresso, ale przy użyciu dwukrotnie mniejszej ilości wody
  • Cafe lungo — espresso lekko przedłużone wodą
  • Americano — espresso z większą ilością wody
  • Cappuccino — napój na bazie espresso i spienionego mleka, z pianką o grubości 1-2 cm
  • Caffe Latte — espresso z gorącym mlekiem i puszystą mleczną pianką, nieco mniejszą niż u Cappuccino (ok. 1 cm)
  • Latte Macchiato — podobne do latte, ale kolejność dodawania składników jest inna, najpierw dodajemy mleko a później espresoo
  • Mokka (mocha) — espresso, gorące mleko, gęsta czekolada na dnie, może być podana z bitą śmietaną i posypką
  • Irish coffee — kawa serwowana z whisky

Mała czarna świetnie nas pobudzi oraz wspomoże trawienie. Redukuje również stres. Najlepiej przed jej skosztowaniem, warto wypić odrobinę wody, aby wypłukać inne smaki w ustach. Wtedy smak kawy będzie jeszcze lepszy.

A jaki jest wasz ulubiony rodzaj kawy?

Źródła: wikipedia.org, eska.pl, socoffee.pl

Redaktorka w Lelum.pl, absolwentka filologii polskiej na Uniwersytecie Warszawskim. Do tej pory dziennikarsko spełniała się w redakcjach studenckich i szkolnych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: ​redakcja@lelum.pl