Faworki to już tradycja i smak, który znamy od samego dzieciństwa. Tych pysznych słodkości nie może zabraknąć szczególnie w Tłusty Czwartek. Skąd do nas przywędrowały i jak zrobić idealne chruściki? Mamy na to przepis. 
 
Tłusty Czwartek to dzień, który przypada na ostatni czwartek karnawału i jest idealnym pretekstem do objadania się bez zbędnych wyrzutów sumienia. W tym wyjątkowym dniu, którego nieodłączną częścią są pączki oraz posypane cukrem pudrem chruściki, nikt z nas nie powinien liczyć kalorii.

Skąd wzięły się faworki?

Faworki wzięły się z Litwy oraz Niemiec. Według legendy faworki powstały przez czysty przypadek, kiedy to młody, nieuważny cukiernik wrzucił do rozgrzanego oleju wąski pasek ciasta na pączki. Ciasto ukształtowało się w warkocz, a posypane cukrem pudrem okazało się wyśmienitą pomyłką przy pracy. 

Na początku faworki faktycznie były przygotowywane z ciasta na pączki, później robiono je z ciasta lanego i biszkoptowego, aż w końcu z ciasta zbijanego, które używane jest do dziś. Dzięki temu faworki stały się lekki, cienkie i chrupiące. Słodkości, inaczej nazywane chrustem, kształtem przypominają wstążkę i stąd też wzięła się ich polska nazwa zapożyczona z francuskiego faveur oznaczającego wąską wstążeczkę. 

  1. Jej mąż nie żyje od 8 lat. Wciąż dostaje od niego kwiaty na Walentynki
  2. Wyznanie manikiurzystki: „Mam uraz do otyłych osób. Specjalnie robię im gorsze paznokcie, niż szczupłym”

Przepis na faworki

Przepis na faworki to nic trudnego. Te tradycyjne kruche ciasteczka od lat serwowały nam prababcie, babcie oraz mamy. Teraz kiedy nadchodzi Tłusty Czwartek, przyszła pora, abyśmy odwdzięczyły się tym samym. Jak je zrobić?

Aby przygotować tradycyjne faworki, będziemy potrzebować: 

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 litr oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki masła
  • 1 całe jajko
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu

Do dużej miski przesiewamy mąkę, sól oraz proszek do pieczenia, a następnie dodajemy do składników masło i wyrabiamy ręką powstałą masę na ciasto. 

Łączymy ze sobą jajko, żółtka i cukier puder przy użyciu miksera, tak by ubić je na gęstą pianę, którą wraz ze śmietaną i spirytusem dodajemy do ciasta. Zagniatamy i odstawiamy na pół godziny. 

Po 30 minutach rozwałkowujemy cienko ciasto i tniemy je w paski wielkości 4 na 10 cm. Na każdym z nich robimy pionowe nacięcie na środku, tak, by można przewlec przez nie jeden koniec ciasta. Faworki smażymy na rozgrzanym do 180 stopni oleju na złoty kolor, po około minucie z każdej strony. Gotowe kruche ciasteczka układamy na papierowym ręczniku, a po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smaczego!

ZOBACZ ZDJĘCIA:

faworki
Screenshot Kulinarne przygody, YouTube

Przygotowanie chruścików jest bardzo proste. 

Faworki
Screenshot Kulinarne przygody, YouTube

Pamiętajmy, by uważać przy gorącym oleju. 

faworki
Screenshot Opolanka Kasia w Kuchni, YouTube

Faworki posypane cukrem pudrem to prawdziwy raj dla podniebienia. 

ZOBACZ TEŻ:

  1. Smutne informacje. Katarzyna Dowbor nieuleczalnie chora
  2. Magda Gessler oszukiwała wszystkich? Była pracownica twierdzi, że widziała wszystko i przerwała milczenie
  3. Opiekunka w żłobku bezkarnie robiła dzieciom krzywdę. Wszystko ujawnił monitoring
  4. Nastolatka prawie straciła palce przez swój niezdrowy nawyk. Zmaga się z nim prawie 30% populacji
  5. Tata dla żartu naśladuje zdjęcia swojej córki. Ma już 2 razy więcej obserwujących od niej
  6. Książę Harry w żałobie. Była kobietą, którą kochał nad życie, niestety nie żyje

źródło: kraj.life

Poprzedni artykułKatarzyna Dowbor pokazała dom. Wnętrza zachwycają, ale największe wrażenie robią dekoracje
Następny artykułDowiedziała się o zdradzie męża i pojechała do jego pracy. Finału nikt nie mógł przewidzieć
Redaktorka działu life-style w Lelum.pl. Redaktor, copywriter i stylistka. Pisanie i moda od zawsze były bliskie jej sercu. Na swoim koncie ma publikacje w wielu branżowych portalach oraz czasopismach. Prywatnie miłośniczka Basquita i czarnej kawy.