Lifestyle.Lelum.pl > Plotki i gwiazdy > GIS alarmuje. W mięsie wykryto salmonellę
Kamil Olek
Kamil Olek 17.10.2021 15:26

GIS alarmuje. W mięsie wykryto salmonellę

mięso
Screenshot Aktualności 360, YouTube

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że w związku z przeprowadzoną kontrolą w jednej z partii sprawdzanego produktu wykryte zostały bakterie Salmonelli. Chodzi o egzotyczne mięso, sprzedawane przez jeden ze sklepów. Sanepid ostrzega jednocześnie, że nie nadaje się ono do spożycia nawet po obróbce cieplnej.

Salmonella w mięsie

Niebezpiecznym produktem jest 250-gramowe opakowanie, zawierające mrożony stek z krokodyla, którego importerem jest firma Tender Meat. Komunikat dotyczy partii o numerze 2501263, którą najlepiej spożyć przed 1 lipca 2023 roku.

GIS poinformował także, że firma natychmiast zablokowała wskazany produkt oraz poinformowała odbiorców o konieczności wstrzymania sprzedaży.

Mięsa nie należy tym samym spożywać, w szczególności bez obróbki chemicznej. Jak jednak wskazano, także po niej istnieje zagrożenie przeniesienia bakterii na inne powierzchnie, zaś zbyt wysoka temperatura lub też niewystarczający czas przygotowywania może prowadzić do zakażenia człowieka.

Salmonelloza objawia się najczęściej zły samopoczuciem i osłabieniem. Mogą towarzyszyć jej także nudności, wymioty oraz ból mięśni. W przypadku wystąpienia podobnych symptomów wymagane jest zasięgnięcie opinii lekarza.

Źródło: GIS

Artykuły polecane przez redakcję Lelum:

  1. Pogoda na niedzielę. Nie będzie warunków na długie spacery
    2. Szczere wyznanie prowadzącego „Kanapowców”. Ujawnił, że wraz z ukochaną stracili dziecko
    3. Nie żyje 19-latka. Zginęła w wypadku

Tagi: gis salmonella
Powiązane
Poszukiwany, poszukiwana
Z jakiego filmu Barei pochodzi ten cytat? Te teksty znacie na pewno, tylko skąd?