Kobieta.Swiatgwiazd.pl > Styl Życia > Gluten – jak rozpoznać czy szkodzi właśnie Tobie
Redakcja Lelum
Redakcja Lelum 28.07.2018 21:16

Gluten – jak rozpoznać czy szkodzi właśnie Tobie

gluten
fot. unsplash.com / Jennifer Pallian / Monika Grabkowska

Gluten jest mieszanką białek, która potrafi mieć bardzo negatywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Wiele osób zmaga się z nietolerancją glutenu, nie zdając sobie z tego sprawy. Warto diagnozować chorobę, ponieważ może prowadzić do bardzo poważnych zmian w błonie śluzowej jelit. Jak rozpoznać, że gluten szkodzi właśnie tobie? 

Nietolerancja glutenu, często nazywana jest również celiakią i jest zespołem zaburzonego wchłaniania. Choroba jest uwarunkowana genetycznie i jest w głównej mierze odpowiedzią immunologiczną na gluten, który zawarty jest w pokarmach. Przez reakcję immunologiczną dochodzi do zaniku kosmków jelitowych, które odpowiadają za prawidłowe przyswajanie substancji odżywczych z przyjmowanego pokarmu, a także przerostu krypt. Najczęściej, kiedy osoba cierpiąca na celiakie, wykluczy ze swojej diety gluten, nieprzyjemne objawy choroby ustępują i dochodzi do regeneracji jelit. Jeżeli natomiast gluten wróci do diety, następuje nawrót objawów klinicznych i pojawiają się zmiany w jelitach.

Ważne, aby mieć na uwadze, że nietolerancja na gluten może pojawić się w każdym wieku, ale jej obecność jest przez całe życie. Warto zaznaczyć, że śluzówkę jelit najmocniej uszkadzają produkty zbożowe: pszenica, żyto owies oraz jęczmień. Oczywiście szkodliwość zbóż jest zależna od prolamin i struktury, którą zboża posiadają. Najbardziej toksyczna dla osób, które nie tolerują glutenu jest α-gliadyna. A jak poznać, że nasz organizm nie toleruje glutenu?

Jak rozpoznać nietolerancję na gluten?

Nietolerancja glutenu bywa trudna do rozpoznania i często mylona z innymi schorzeniami. Zazwyczaj jest kojarzona z reakcją immunologiczną, a także alergią na gluten, co choć mogłoby się wydawać podobnym problemem, sugeruje zupełnie inne schorzenie. Aby wykluczyć wszystkie schorzenia, potrzebne są odpowiednie badania, które wskażą, z jakim problemem mamy do czynienia.

Zdarza się również, że do czynienia mamy z nieceliakią, która dotyka zaledwie 6% społeczeństwa. Jej głównym objawem jest nadwrażliwość na pszenicę. W chorobie nie występuje mechanizm immunologiczny przy jej powstawaniu. Kolejnym, równie rzadkim schorzeniem jest alergia na gluten, która najczęściej objawia się bardzo silną reakcją alergiczną powysiłkową i dotyczy także pszenicy. Warto zaznaczyć, że nieceliakia oraz alergia nie powoduje uszkodzenia kosmków jelitowych. Aby wykluczyć wszystkie schorzenia, należy wykonać szereg badań diagnostycznych, które pozwolą poznać przyczynę dolegliwości.

Objawy, które towarzyszą nietolerancji glutenu

Objawy, które wskazują na celiakie, są bardzo różnorodne i pojawiają się pod różnymi postaciami. Niektóre z nich wyraźnie ukazują, że stan zdrowia i funkcjonowanie organizmu nie jest prawidłowe, inne występują rzadko i są bardzo delikatne, przez co chory je bagatelizuje. Często objawy nietolerancji glutenu są mylone z innymi schorzeniami i powodują postawienie błędnej diagnozy. Warto więc sięgnąć po poradę specjalisty i skonsultować z nim pojawiające się objawy. Które z nich powinny nas zaniepokoić?

Zdecydowanie najpopularniejszymi objawami, które wskazują na nietolerancję glutenu, jest przewlekłe zmęczenie oraz brak energii. Często pojawiają się także bóle stawów oraz mięśni. Dochodzi do zaburzeń zachowania, które są bardzo niepokojące, a także pojawiają się objawy, które są bardzo charakterystyczne dla celiakii, takie jak:

  • Silne zaburzenia układu trawienia, które najczęściej występują pod postacią biegunki, dużego spadku masy ciała, a także niedożywienia.
  • Objawy, które mają podłoże neurologiczne. Choremu doskwierają zawroty głowy, drętwienie kończyn oraz wyraźne osłabienie.
  • Silne bóle głowy, które często przeradzają się w migreny.
  • Odczuwalne zmęczenie i wyraźny spadek energii.
  • Częste i nagłe zmiany nastroju. Najczęściej pojawia się drażliwość emocjonalna, a czasem nawet depresja.
  • Odczuwalne bóle mięśni i stawów.
  • Częste stany zapalne stawów.
  • Pojawiające się zapalenie opryszczkowe skóry.
  • Nawracające objawy skórne w postaci pokrzywki, egzemy, a także wysypki.
  • Choroba Hashimoto.

Poniżej opiszemy poszczególne objawy, które nasilają się podczas nietolerancji glutenu. Jeżeli niektóre doskwierają Ci od dłuższego czasu, warto, abyś skontaktował się z lekarzem i wykonał odpowiednie badania diagnostyczne.

Objawy: zaburzenia układu trawienia

Objawy nietolerancji na gluten bywają bardzo zaskakujące i mogą nie sugerować od razu choroby. Osoby zmagające się z celiakią często miewają silne wahania wagi. Choć dieta nie ulega zmianie, pojawia się nagły spadek masy ciała lub jej duże zwiększenie. Często pojawia się biegunka, a także zgaga, wzdęcia, czy bóle brzucha, które mogą być mylnie odebrane, jako zupełnie inne schorzenie.

Objawy: drętwienie kończyn

Jeżeli drętwienie kończyn pojawia się rzadko, nie powinien to być powód do zmartwień. Jeżeli jednak mrowienie towarzyszy ci często, może to być pierwszy sygnał, że zmagasz się z nietolerancją na gluten. Jest to uszkodzenie nerwów, które określane jest jako neuropatia. Są to typowe objawy, którym często może towarzyszyć także ból kończyn, palenie oraz drętwienie.

Objawy: zawroty głowy

Zawroty głowy, tak jak w przypadku drętwienia kończyn zdarzają się sporadycznie każdemu z nas. Zazwyczaj dochodzi do nich, kiedy jesteśmy zmęczeni lub po prostu zbyt szybko przyjmiemy postawę pionową. Jeżeli zdarzają się jednak zbyt często, warto zgłosić się do lekarza i sprawdzić, czy nie mają związku z nietolerancją na gluten lub nie są przyczyną problemów neurologicznych.

Objawy: słaba odporność organizmu

Osoby, które bardzo często się przeziębiają, również powinny sprawdzić, czy nie zmagają się nietolerancją na gluten, która potrafi wyraźnie osłabić odporność organizmu. Osoby z celiakią mają znacznie mniejszą ilość przeciwciał, które odpowiadają za ochronę organizmu przed chorobami. To prowadzi do tego, że organizm staje się podatny na różnego rodzaju infekcje i nie walczy z wirusami, czy bakteriami.

Objawy: silne bóle głowy

Bóle głowy mogą sugerować wiele dolegliwości i problemów zdrowotnych. Jeżeli jednak oprócz silnych bólów lub migren, pojawia się także biegunka, wzdęcia i znacznie obniżony poziom żelaza we krwi, a także wysypki, może to być znak, że mamy do czynienia z nietolerancją na gluten. Jeżeli istnieje prawdopodobieństwo, że bóle głowy spowodowane są celiakią, warto przyjrzeć się bacznie swojemu organizmowi. Kiedy po około 1-2 godzinach od zjedzenia posiłku, pojawia się ból głowy, warto udać się do lekarza, ponieważ istnieje duże prawdopodobieństwo, że przyczyną jest nietolerancja glutenu.

Objawy: zmęczenie i spadek energii

Gorsze dni zdarzają się każdemu i mamy prawo do tego, aby nie raz czuć się źle lub przez cały dzień odczuwać senność. Jest to normalne zjawisko, na które czasem wpływ ma pogoda lub prowadzony tryb życia. Warto wtedy pozwolić sobie na chwilę odpoczynku i doprowadzić do regeneracji organizmu, której po prostu potrzebuje. Jeżeli jednak oprócz zmęczenia i spadku energii, pojawią się biegunki i wzdęcia, warto zgłosić się do lekarza. Zmęczenie może być skutkiem tego, że organizm nie przyswaja we właściwy sposób substancji odżywczych, przez co dochodzi do ogólnego osłabienia i braku energii.

Objawy: zmiany nastroju

Naukowcy wykazali, że często za zmianami nastroju, stoi nietolerancja na gluten. Jeżeli od dłuższego czasu zmagasz się z bezsennością, a także huśtawkami nastroju, a do tego nie masz apetytu, warto sprawdzić, czy nie dolega ci celiakia. To samo dotyczy osób, które nagle stały się wyraźnie nadpobudliwe i mają problem z koncentracją. Często tego typu objawy wiążą się z nietolerancją na gluten, jednak w praktyce mogą to być pierwsze objawy, sugerujące dolegliwość.

Objawy: bóle mięśni i stany zapalne stawów

W zależności od tego, jak organizm reaguje na gluten, może on być także traktowany, jak toksyna. Zaraz po spożyciu produktów, które w swoim składzie mają gluten, w organizmie dochodzi do stanów zapalnych. Pojawiają się wtedy bóle mięśni i stawów, co przez wiele osób kojarzone jest z artretyzmem, a nie nietolerancją glutenu. Kiedy bóle stawów pojawiają się od dłuższego czasu, warto sprawdzić, czy kluczem na pozbycie się nieprzyjemnej dolegliwości nie jest wykluczenie z diety glutenu.

Objawy: zapalenie opryszczkowe skóry

Zapalenie opryszczkowe pojawia się zazwyczaj, kiedy organizm jest wyjątkowo osłabiony. Jeżeli opryszczka pojawia się często, a dodatkowo czujemy się osłabieni i doskwierają nam dolegliwości ze strony układu pokarmowego, może to być sygnał, że nasz organizm źle reaguje na zawarty w pokarmie gluten. Warto udać się do specjalisty, aby sprawdzić, co jest przyczyną nawracającego zapalenia opryszczkowego skóry.

Objawy: wysypka i pokrzywka

Osoby, które zmagają się z nietolerancją glutenu, stają się niesamowicie podatne na wszelkie zmiany skórne. Często na ich skórze pojawia się łupież, pokrzywka, egzema, czy łuszczyca. Najbardziej charakterystycznym objawem jest czerwona i swędząca wysypka. Oczywiście nie każda zmiana skórna sugeruje celiakie, dlatego, jeżeli często się pojawia, warto zwrócić się o pomoc do specjalisty.

Objawy: choroba Hashimoto

Choroba Hashimoto należy do grup chorób autoimmunologicznych. Charakteryzują się one tym, że organizm produkuje komórki, które niszczą własne tkanki. Przez to organizm zmaga się z ciągłym stanem zapalnym, co powoduje jego duże obciążenie. Lekarze zalecają więc osobom, które zmagają się z chorobą Hashimoto, aby ze swojej diety wyeliminowały gluten, wspomagając tym samym układ odpornościowy, który wadliwie funkcjonuje.

Jakie badania wykonać, aby potwierdzić nietolerancję glutenu?

Należy mieć na uwadze, że prawidłowa diagnostyka celiakii jest bardzo trudna i aby jej dokonać, należy udać się do lekarza. Wtedy zalecane jest wykonanie szeregu badań, które umożliwiają rozpoznanie dolegliwości. Badania, które najczęściej są zalecane przez lekarzy to:

  • testy serologiczne – polegają na oznaczeniu przeciwciał, którymi są: przeciwciała przeciw transglutaminazie tkankowej w klasie lgA, a także przeciwciała przeciwendomyzialne w klasie lgA.
  • testy predyspozycji genetycznej – jeżeli występuje nietolerancja glutenu, wyniki przeciwciał powinny być ujemne. W takim przypadku sprawdzi się dieta eliminacyjna, która polega na wykluczeniu glutenu z diety. Kiedy pojawiające się do tej pory objawy, po czterech tygodnia zaczną ustępować, można mówić o nietolerancji glutenu.
  • biopsja kosmków jelitowych – to ostateczne kryterium, które umożliwia rozpoznanie nietolerancji glutenu. Kiedy wystąpi nadwrażliwość nieimmunologiczna lub alergia, badania nie będą wykazywały uszkodzeń kosmków jelitowych.

ZOBACZ TEŻ:

  1. Peeling do twarzy – jak często robić, aby był skuteczny
  2. Wymarzone wakacje – gdzie polskie gwiazdy spędzają swój urlop?
  3. Pamiętacie „Niewolnicę Isaurę”? Zobaczcie, jak się zmieniła! [ZDJĘCIA]

Źródła: zdrowie.tvn.pl, bonavita.pl, portal.abczdrowie.pl, calkiemzdrowo.pl