Hamburgery wcale nie muszą być niezdrowe. Jedno z ulubionych dań dzieci z łatwością przyrządzisz w domu. Koniec z fast foodami! Jeżeli zwrócisz uwagę na te kilka rzeczy, twój burger stanie się prawdziwym, kuchennym arcydziełem. 
 
Roztopiony ser na pysznym, wołowym kotlecie z listkiem sałaty, a wszystko to w chrupiącej, idealnie przypieczonej bułce obsypanej sezamem. Hamburgery – kto z nas ich nie lubi? Wbrew powszechnej opinii, burger nie musi być kojarzony z niezdrowym fast foodem. Ten przepis to sekret na pyszne hamburgery zrobione w domowym zaciszu. W końcu sporządziła go sama Magda Gessler! Jeżeli zwrócisz uwagę na te kilka rzeczy, już nigdy nie będziesz chciał zjeść burgera na mieście. 

Domowe hamburgery

Domowe hamburgery to idealna, o wiele zdrowsza alternatywa dla propozycji serwowanych w popularnych fast foodach. Jak we własnej kuchni przyrządzić wyśmienitą gwiazdę amerykańskiej kuchni? 

Przepis na hamburgery Magdy Gessler

Przepis na hamburgery Magdy Gessler to receptura, dzięki której otrzymamy cztery prawdziwie amerykańskie burgery. Co będziemy do nich potrzebować?

Składniki:

  • Pół kilo wołowiny
  • 1 cebula
  • 2 łyżki sosu Worcester
  • 2 łyżeczki musztardy z Dijon
  • 2 łyżki sosu chili
  • Prażona cebulka
  • 4 plastry sera
  • 4 bułki
  • Pieprz, szczypta suszonego imbiru
  • Sałata, pomidory, cebula
  • Ketchup, majonez, musztarda

Wykonanie:

Posiekaną cebulę mieszamy ze zmielonym mięsem, sosem chili, imbirem, pieprzem, musztardą i sosem Worcester. Wyrabiamy na gładką masę i dodajemy prażoną cebulkę. Formujemy cztery burgery i grillujemy lub obsmażamy na patelni około 5-6 minut z każdej strony, w zależności od preferowanego stopnia wysmażenia. Pod koniec kładziemy na kotletach po plastrze sera, aby rozpuścił się na mięsie. 

Opiekamy bułki i smarujemy je majonezem. Na spodzie układamy kolejno sałatę, a na niej kotlet. Smarujemy musztardą i ketchupem. Następnie kładziemy pomidora oraz cebulę i przykrywamy bułką posmarowaną od spodu majonezem. 

Przepis na hamburgery Magdy Gessler nie wydaje się trudny. Aby stworzyć prawdziwy raj dla podniebienia, nie wolno zapomnieć o kilku rzeczach, które zdradziła mistrzyni kuchni!

  1. Dziewczyna zrobiła zdjęcie dla chłopaka. Spojrzała na ekran i zauważyła, że ktoś za nią stoi
  2. Kim jest najpiękniejsza polska gangsterka, Magdalena Kralka? Poszukuje jej policja i Interpol

Tajemnica idealnego burgera

Tajemnica idealnego burgera to zaledwie kilka rzeczy, o których zawsze musimy pamiętać.

Po pierwsze pamiętaj, że produkty muszą być najlepszej jakości a mięso powinno zmielić się własnoręcznie w domu. Po drugie, aby uzyskać prawdziwe, amerykańskie hamburgery użyj sera cheddar. Po trzecie, kiedy wymieszasz mięso ze składnikami, dodaj do niego odrobinę zimnej wody, gdyż zwiąże ona kolagen w mięsie. Natomiast kiedy zabierzesz się za bułki, opiekaj je tak, by podawane były wciąż ciepłe i chrupiące. 

Jeżeli będziesz tego trzymać, twoje dzieci już nigdy nie poproszą cię o hamburgery z fast fooda!

ZOBACZ ZDJĘCIA:

hamburgery
Fot. Joshua Kantarges, Unsplash

Domowe hamburgery potrafią być naprawdę pyszne. Zadbaj o świeże, dobrej jakości mięso. 

hamburgery
Fot. Fábio Alves, Unsplash

Na koniec grillowania lub smażenia, ułóż na mięsie ser, aby lekko się stopił. 

Hamburgery
Fot. Jonathan Borba, Unsplash

Burgery najlepiej smakują z domowymi frytkami i sałatką coleslaw. 

Poprzedni artykułTriumph Walentynki – pokochaj siebie w te Walentynki!
Następny artykułRajska plaża, cisza, spokój… Wymarzone wakacje?
Redaktorka działu life-style w Lelum.pl. Redaktor, copywriter i stylistka. Pisanie i moda od zawsze były bliskie jej sercu. Na swoim koncie ma publikacje w wielu branżowych portalach oraz czasopismach. Prywatnie miłośniczka Basquita i czarnej kawy.