Kobieta.Swiatgwiazd.pl > Styl Życia > Czy częste jedzenie jajek zwiększa ryzyko chorób serca? Nowe badania zmieniają wszystko
Anna Frankiewicz
Anna Frankiewicz 01.02.2020 16:22

Czy częste jedzenie jajek zwiększa ryzyko chorób serca? Nowe badania zmieniają wszystko

GIS
fot. gov.pl

Jajka są ważnym składnikiem codziennej diety dla wielu ludzi, ale przez wiele lat mimo wszystko się ich obawiano. Teoretyzowano, że zawarty w nich cholesterol może sprawiać, że częste spożywanie jaj nieuchronnie doprowadzi do chorób serca. Czy jedzenie jajek faktycznie zwiększa ryzyko?

Chociaż bardzo chcielibyśmy udawać, że tak nie jest, ludzie wcale nie wiedzą aż tak wiele o tym, jak funkcjonuje nasz organizm. Z roku na rok zmienia się na przykłada to, co według nas naprawdę kwalifikuje się jako zdrowa dieta. Czy jajka powinny się w niej znaleźć, czy może są dla nas zupełnie niezdrowe?

Czy jajka zwiększają ryzyko chorób serca?

Jak się okazuje, jajka nie zwiększają ryzyka chorób serca, nawet w przypadku osób, które chorowały już na choroby sercowo-naczyniowe lub cukrzycę. Oczywiście przy założeniu, że zjadamy je w umiarkowanej ilości – to znaczy około 1-2 dziennie, ponieważ na takiej grupie zostały przeprowadzone badania naukowców z Population Health Research Institute (PHRI) z McMaster University i Hamilton Health Sciences.

— Ponadto nie stwierdzono związku między spożyciem jaj a cholesterolem we krwi, jego składnikami lub innymi czynnikami ryzyka. Wyniki te są solidne i mają szerokie zastosowanie zarówno u osób zdrowych, jak i osób z chorobami naczyniowymi — twierdzi przedstawicielka zespołu badawczego.

Korzyści płynące z jedzenia jajek

  1. Jajka są dobrym źródłem witaminy D, dzięki czemu pomagają chronić kości i zapobiegają osteoporozie.
  2. Spożywane jako część zdrowej, zbilansowanej diety mają bardzo korzystny wpływ na organizm, badania przeprowadzone w Chinach sugerują nawet, że mogą zapobiegać chorobom serca.
  3. Jedzone przez ciężarną kobietę dostarczają choliny, niezbędnej dla prowidłowego rozwoju mózgu dziecka.
  4. Obecne w nich proteiny sprawiają, że dłużej czujemy się nasyceni.

ZOBACZ ZDJĘCIA:

biedronka

Jajka powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie.

Pozytywnie wpływają na organizm.

jajka

Jajka nie zwiększają ryzyka zachorowalności na choroby serca.

ZOBACZ TEŻ:

  1. Mąż zaproponował żonie związek na nowych zasadach. W strachu przed rozwodem zgodziła się na wszystko
  2. Małgorzata Kożuchowska jest nie do rozpoznania. Wygląda jak zupełnie inna osoba
  3. Nastolatka trafiła do szpitala z niewiarygodnego powodu. Nawet lekarze byli bezradni, śmiać się, czy płakać?

Źródła: zdrowie.wprost.pl, bbcgoodfood.com