Jajka to produkt, którego używamy w wielu daniach. Dlatego najczęściej kupujemy ich spore ilości. Czasem nie uda nam się zużyć wszystkich na czas. Czy to oznacza, że jajka po terminie ważności trzeba wyrzucić? Niekoniecznie. Zanim zmarnujemy jedzenie, powinniśmy sprawdzić, czy aby na pewno jest zepsute. Prosty i szybki trik jasno określi czy jaja nadają się jeszcze do zjedzenia.

Jajka nie psują się tak szybko. Termin ważności wcale nie wyznacza ich świeżości. Dlatego warto zastosować prosty trik, który szybko podpowie nam czy możemy spokojnie dalej używać ich do gotowania.

Jajka – jak sprawdzić, czy są świeże?

Produkty z określonym terminem przydatności rzadko się zdarzają. Częściej na etykietach czytamy o minimalnym czasie trwałości, czyli hasło: najlepiej spożyć przed… To oznacza, że nie musimy drastycznie kierować się wyznaczoną datą, tylko wziąć pod uwagę, że termin trwałości mija i musimy pospieszyć się z użyciem danego produktu.

Tak właśnie jest w przypadku jajek. Zanim zdecydujemy się wyrzucić opakowanie, możemy w bardzo prosty sposób sprawdzić, czy jeszcze nadają się do zjedzenia. Należy zaopatrzyć się w miskę z wodą i umieścić w niej teoretycznie przeterminowane jaja. Jeśli te uniosą się ku górze, to znaczy, że nie są świeże i nie nadają się do zjedzenia. Jeśli jednak opadną na dno, możemy mieć pewność, że mamy do czynienia ze świeżym nabiałem. Jeśli odrobinę od dna się unoszą, nie są już najświeższe, ale wciąż nie są zepsute.

  1. Czy policja może wystawić mandat biegaczom? Funkcjonariusze już ruszyli do akcji
  2. Rząd planuje ogromną zmianę na samą Wielkanoc. Dotyczy wszystkich, wielu Polaków się wścieknie
  3. Polscy naukowcy ogłosili przełom. Opracowana przez nich substancja hamuje zakażenie

Kilka patentów na przedłużenie trwałości jaj

Jajka mają długi termin przydatności do spożycia. Nie musimy się martwić, gdy kupimy ich większą ilość. Jednak długi termin nie oznacza kilku miesięcy. Trudno jest określić czas przydatności jaja. Wszystko jest kwestią dobrego przechowywania. Tekturowe opakowania, w których najczęściej możemy je kupić, mają właściwości chroniące jajko przed zepsuciem. Wchłaniają wilgoć i zapachy. 

Jaja powinny też przebywać w lodówce, a nie w temperaturze pokojowej. Ich trwałość znacznie się przedłuży. Dobrym patentem jest także ułożenie jaj spiczastą końcówką do dołu. Warto przechowywać je z dala od zapachowych potraw, tak by skorupka nie nasiąkała aromatem.

ZOBACZ ZDJĘCIA:

jajka
fot.pexels.com

Warto przechowywać jajka w tekturowym opakowaniu, by ich trwałość była dłuższa.

jajka
fot.youtube.com

Sposób z miską pełną wody jest najlepiej sprawdzającą się metodą.

jajka
fot. Gabriel Gurrola on Unsplash.com

Jajka to niezbędny element kuchni. Są bazą do wielu dań, wspaniale dopełniają śniadania. Teraz są najchętniej kupowane, podczas kwarantanny dużo gotujemy w domu, a jaja są niezbędnym elementem wielu potraw.

ZOBACZ TEŻ:

  1. Koronawirus uderzy w Warszawę. Miasto tnie wydatki, wstrzymuje inwestycje
  2. Polskie Ministerstwo wprowadziło kolejny zakaz. Nie pójdziemy na spacer w kolejne miejsce
  3. Pogrzeb w ”M jak miłość”. Widzowie zobaczą pożegnanie jednego z głównych bohaterów?
  4. Ukryta kamera zarejestrowała, co kot robi w nocy. Jego właściciel nie mógł uwierzyć
  5. Ceny w sklepach drastycznie wzrastają. Niepojęte, ile zapłacimy za niektóre produkty
  6. Macie konto w PKO BP, Pekao, mBanku lub Credit Agricole? Właśnie wprowadzono zmiany, o których musicie wiedzieć

Źródło: haps.pl

Poprzedni artykułOgromne zmiany na Wielkanoc. Przekazano wytyczne, których Polacy powinni się trzymać
Następny artykułRosół zjedzony i nie wiesz, co zrobić z resztkami? Przepisy na pyszne dania, dzięki którym nic się nie zmarnuje
Redaktorka w Lelum.pl Kulturoznawca w specjalizacji teatralnej. Wielbicielka jogi. Codziennie zaczyna poranek od powitania słońca i medytacji. W każdej wolnej chwili czyta książki.