Jajka to ulubiony przysmak Polaków – jemy je głównie na śniadanie, w przeróżnej formie. Możliwości jest naprawdę wiele – jajka na miękko, twardo, sadzone czy jajecznica. Jedno jest pewne – w żadnym polskim domu nie brakuje jajek, a co za tym idzie i skorupek po nich. Zazwyczaj się ich pozbywamy. A to duży błąd! Włożone do piekarnika, a następnie zmielone mają wspaniałe właściwości! Jakie?
Jajka to ulubiony przysmak Polaków – jemy je głównie na śniadanie, w przeróżnej formie. Możliwości jest naprawdę wiele – jajka na miękko, twardo, sadzone czy jajecznica. Jedno jest pewne – w żadnym polskim domu nie brakuje jajek, a co za tym idzie i skorupek po nich. Zazwyczaj się ich pozbywamy. A to duży błąd! Włożone do piekarnika, a następnie zmielone mają wspaniałe właściwości! Jakie?
Jajka to przysmak, natomiast skorupki po nich, uznawane są przez nas za odpady, których się pozbywamy. Tymczasem niekoniecznie dobrze robimy. Jak się okazuje, mogą one mieć pewne magiczne zastosowanie. Co z nimi zrobić?
Jadalne skorupki
Aby móc spożytkować również skorupkę jajka, w pierwszej kolejności należy ją dokładnie umyć – najlepiej w durszlaku. Następnie gotujemy skorupki w wodzie – wystarczy 10 minut. Ostatnia czynność to umieszczenie przeschniętych skorupek w nagrzanym do 95 stopni piekarniku. Należy je piec przez 15 minut.
Na sam koniec gotowe skorupki umieszczamy w blenderze i kruszymy – do uzyskania jednolitego pyłu. Pojawia się tylko pytanie – właściwie w jakim celu?
Skorupka jajka równie wartościowa, jak samo jajko
Okazuje się, że skorupki jajek to aż 90% wapnia. A jak wiadomo, wapń jest niezbędny do zdrowia i witalności naszych kości. Poza tym to także mnóstwo innych składników odżywczych, jak fluor, selen, stront, cynk i żelazo.
W związku z tym uzyskany pył ze skorupek będzie idealny do spożycia – już jedna łyżeczka dziennie uzupełni zapotrzebowanie wapnia. Ponadto dzięki skorupkom unikniemy zaparcia i infekcji. Te wspomogą także wygląd naszej skóry, paznokci, a nawet włosów. Zaskoczeni?
ZOBACZ FILMIK:
To naprawdę łatwe.
ZOBACZ TEŻ: