Lelum.pl

fot. screen TouTube – heCrunchyHousewife

Nigdy nie wyrzucaj skorupek po jajkach. Włożone do piekarnika i zmielone mają właściwości, o jakich ci się nie śniło

5 Lipca 2020

Autor tekstu:

Angelika Bielska

Jajka to ulubiony przysmak Polaków – jemy je głównie na śniadanie, w przeróżnej formie. Możliwości jest naprawdę wiele – jajka na miękko, twardo, sadzone czy jajecznica. Jedno jest pewne – w żadnym polskim domu nie brakuje jajek, a co za tym idzie i skorupek po nich. Zazwyczaj się ich pozbywamy. A to duży błąd! Włożone do piekarnika, a następnie zmielone mają wspaniałe właściwości! Jakie?

Jajka to ulubiony przysmak Polaków – jemy je głównie na śniadanie, w przeróżnej formie. Możliwości jest naprawdę wiele – jajka na miękko, twardo, sadzone czy jajecznica. Jedno jest pewne – w żadnym polskim domu nie brakuje jajek, a co za tym idzie i skorupek po nich. Zazwyczaj się ich pozbywamy. A to duży błąd! Włożone do piekarnika, a następnie zmielone mają wspaniałe właściwości! Jakie?

Jajka to przysmak, natomiast skorupki po nich, uznawane są przez nas za odpady, których się pozbywamy. Tymczasem niekoniecznie dobrze robimy. Jak się okazuje, mogą one mieć pewne magiczne zastosowanie. Co z nimi zrobić?

Jadalne skorupki

Aby móc spożytkować również skorupkę jajka, w pierwszej kolejności należy ją dokładnie umyć – najlepiej w durszlaku. Następnie gotujemy skorupki w wodzie – wystarczy 10 minut. Ostatnia czynność to umieszczenie przeschniętych skorupek w nagrzanym do 95 stopni piekarniku. Należy je piec przez 15 minut.

Stacja telewizyjna

Na sam koniec gotowe skorupki umieszczamy w blenderze i kruszymy – do uzyskania jednolitego pyłu. Pojawia się tylko pytanie – właściwie w jakim celu?

Skorupka jajka równie wartościowa, jak samo jajko

Okazuje się, że skorupki jajek to aż 90% wapnia. A jak wiadomo, wapń jest niezbędny do zdrowia i witalności naszych kości. Poza tym to także mnóstwo innych składników odżywczych, jak fluor, selen, stront, cynk i żelazo.

W związku z tym uzyskany pył ze skorupek będzie idealny do spożycia – już jedna łyżeczka dziennie uzupełni zapotrzebowanie wapnia. Ponadto dzięki skorupkom unikniemy zaparcia i infekcji. Te wspomogą także wygląd naszej skóry, paznokci, a nawet włosów. Zaskoczeni?

ZOBACZ FILMIK:

To naprawdę łatwe.

ZOBACZ TEŻ:

Tagi:

Podobne artykuły

Dom

Znamy cenę za pączki w Biedronce w tłusty czwartek. Szynka 2,99 zł, sok 1,57 zł i inne promocje
Czytaj więcej >

Dom

Nadzwyczajne okazje w Pepco. Każda kobieta czym prędzej będzie chciała kupić 5 produktów
Czytaj więcej >

Dom

Dzisiaj zaczęły się zaskakujące promocje w Biedronce. Podajemy, co można taniej kupić
Czytaj więcej >

Dom

Biedronka rusza z wielkimi promocjami wraz z początkiem tygodnia. Cena mięsa i ryb znacznie obniżona
Czytaj więcej >

Dom

Okazje tygodnia w Biedronce. Garnki, czajniki, patelnie i wiele innych w hitowych cenach
Czytaj więcej >

Dom

Jutro będą imponujące promocje w Biedronce
Czytaj więcej >
Angelika Bielska

Redaktorka w Lelum.pl, która uwielbia pisać, prawie tak samo jak dalekie podróże w nieznane i zaczynać dzień od treningu. Absolwentka kuluroznawstwa, zafascynowana kulturą hip-hopową, streetwearem, aktorstwem i social mediami. Zawsze ciekawa świata, zawsze w biegu.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]