Kobieta.Swiatgwiazd.pl > Styl Życia > Wkładasz jajka do lodówki? Popełniasz błąd
Julia Smoleń
Julia Smoleń 25.03.2021 13:29

Wkładasz jajka do lodówki? Popełniasz błąd

Jajka
fot. Jakub Kapusnak, www.unsplash.com

Dlaczego wkładając jajka do lodówki, popełniamy błąd? Dietetyk żywienia, Małgorzata Krukowska, zwróciła uwagę na sposób, w jaki powinniśmy je przechowywać. Gdzie powinniśmy je trzymać?

Bardzo często w sklepach i dużych marketach można zauważyć, że jajka leżą poza lodówką. Czy jest to błąd pracowników? Nic bardziej mylnego! Jajka mogą wytrzymać w temperaturze pokojowej wiele dni. Zaskoczeni? Dietetyk żywienia, Małgorzata Krukowska, radzi, gdzie najlepiej trzymać je w domu.

Jajka – czy powinny być w lodówce?

Warto jednak pamiętać, że jeśli jajka były na jakimś etapie – na przykład w sklepie, czy w markecie – trzymane w lodówce, my również powinniśmy je tam trzymać. Najlepiej trzymać je na specjalnym miejscu na drzwiach lodówki. Dlaczego? Temperatura w tym miejscu lodówki nie jest aż tak niska, jak w głębi tego urządzenia.

Warto również pamiętać, że jajek nie powinno się myć. Bez względu na to, że chcemy ugotować jajko na miękko, czy na twardo, a może zrobić jajecznicę, mycie jajek jest zbędne.

Powód jest prosty. Istnieje pewne ryzyko, że podczas mycia, naruszymy warstwę ochronną jajka. W związku z tym szkodliwe mikroorganizmy przedostaną się do środka. Lub, po umyciu, drobnoustroje wylądują na naszych rękach i trafią do organizmu.

Pozostała część artykułu pod materiałem wideo:

A więc, jak radzi Małgorzata Kruczkowska, pamiętajmy, by trzymać jajka w temperaturze pokojowej lub na drzwiach lodówki. Pamiętajmy również, że jajek nie trzeba myć.

Jakie są zamienniki jajek?

Istotną sprawą jest również to, że jajka, szczególnie w dzisiejszych czasach, z łatwością można zastąpić. W sklepach coraz częściej można dostać ogólnodostępny wegański majonez z aquafaby (zalewa ciecierzycy), a zamiast jajecznicy, na śniadanie można zrobić, tak zwaną jajecznicę z tofu, czyli tofucznicę.

Jeśli jednak nie chcemy rezygnować z jajek. Warto pamiętać, skąd kupione przez nas jajka pochodzą. Otwarte Klatki opublikowało raport ze śledztwa na Fermach Drobiu Borkowski, gdzie jajka produkowane są w systemie klatkowym. Okazało się, że koło 90 procent wszystkich jaj w Polsce pochodzi od kur utrzymywanych właśnie w systemie klatkowym lub ściółkowym.

Dodatkowo, w sklepach dostępne są również jaja od kur, z tak zwanego wolnego wybiegu. Czy jest to jednak rozwiązanie? Nie zawsze. Nazewnictwo wolny wybieg bardzo często wprowadza konsumenta w błąd, ponieważ sugeruje, że zwierzęta żyją w dogodnych warunkach. Jak podkreśla Magdalena Brzezińska – aktywistka stowarzyszenia Otwarte Klatki – w praktyce nie wygląda to już tak kolorowo.

Przy okazji zbliżającej się Wielkanocy życzymy otwartości na nowe pomysły i potrawy kulinarne!

Zobacz zdjęcia:

Artykuły polecane przez redakcję Lelum:

Źródło: wp.pl, krytykapolityczna.pl