Jajko jest jednym z najpopularniejszych składników śniadania wielu Polaków, jednak zdarzają się momenty, w których trafiamy na dość nieprzyjemny widok po rozbiciu jego skorupki. Możemy natknąć się wówczas na czerwoną plamkę, która z góry zniechęca nas do spożycia. Jednak nie oznacza ona, że jajko nie nadaje się do jedzenia. Czerwone plamki, które występują w jajkach, nie są niebezpieczne dla naszego organizmu.

Faktycznie, zdarza się, że nie każde jajko nadaje się do jedzenia, jednak w przypadku czerwonej plamki nie ma się czego obawiać. Spokojnie można je spożywać lub podać do jedzenia. Jedynym minusem może być fakt utraty atrakcyjności jajka.

Co oznacza czerwona plamka na jajku?

Czerwona plamka krwi na jajku większości z nas kojarzy się z zarodkiem, a po zauważeniu takiego elementu pierwsze co nam przychodzi do głowy, to natychmiastowe pozbycie się „zepsutego” egzemplarza. Nic bardziej mylnego. Ono cały czas nadaje się do spożycia i wcale nie jest szkodliwe dla naszego organizmu.

Plamki krwi występują na jajkach, które nigdy nie zostały zapłodnione, co zazwyczaj zdarza się u młodych kur, na początku cyklu, lub kur starszych, na jego końcu. Zjawisko to może być uwarunkowane genetycznie, jednak jest to ciężkie do zweryfikowania.

Krew na jajku może oznaczać również chorobę krwiobiegu lub wątroby, czy niedobór witamin u kur z powodu niewłaściwego żywienia. Każde z takich jajek nadaje się do jedzenia, jednak pamiętajmy, że powinno być spożyte po odpowiedniej obróbce termicznej.

Pozostała część artykułu pod materiałem wideo:

 

Wielu ludzi nie lubi spożywać jajek, tylko dlatego, że nie przepada za ich obieraniem. Jednak istnieje bardzo prosty trick, dzięki któremu obierzecie jajko w trzy sekundy. Więcej na ten temat przeczytacie >tutaj<.

Białe skrętki na żółtku i nitki

Poza czerwonymi plamkami zdarza się, że napotykamy w jajkach białe skrętki lub nitki, które nazywane są powrózkiem białkowym. Oba te zjawiska są tzw. chalazą. Przymocowane są z jednej strony do błony żółtkowej, która stanowi otoczkę żółtka, natomiast z drugiej strony do błony pergaminowej, która otacza białko.

Jej zadaniem jest trzymanie komórki jajowej w stałym położeniu, a mówiąc inaczej, po prostu trzyma żółtko na środku jajka i ku wielu negatywnym stwierdzeniom, nie obniża jego wartości odżywczych.

Nie wpływa także na jego jakość, ani smak, chociaż w wielu przypadkach bywa zniechęcająca. W sprzedaży możemy znaleźć nawet specjalnie tworzone do wyławiania chalazy łyżki. Jednak pamiętajmy, że biały skrętek dobrze świadczy o świeżości jajka. 

Istnieją także sposoby, w których możemy z łatwością sprawdzić, czy dane jajko jest świeże, czy nie. Przeczytacie o tym, klikając >tutaj<. Nie ma nic prostszego!

Artykuły polecane przez redakcję Lelum:

Źródło: o2.pl

Poprzedni artykułWysłał zdjęcie, aby zapewnić żonę, że wszystko w porządku. Nie zauważył, że sfotografował dowód zdrady
Następny artykułMarzena Rogalska opublikowała poruszający post. „Trzymajcie kciuki za Romka, który stracił dzisiaj miłość swojego życia…”
Redaktor w Lelum.pl. Absolwent Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie. Pracował dla Radia Centrum w Lublinie oraz portalu sportowego iGol.pl. Pasjonat sportu, w szczególności piłki nożnej, hip-hopu i dobrego kina. W wolnych chwilach pisze wiersze i teksty muzyczne. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: ​redakcja@lelum.pl