Ryby są zdrowym elementem diety, bogatym w niezbędne składniki pokarmowe. Niestety spożycie ich czasem wiąże się z ryzykiem, jeśli nie są odpowiednio przechowywane. Jak sprawdzić, czy ryba, którą chcemy kupić, jest bezpieczna do spożycia?

Szczególne ryzyko wiąże się ze spożyciem ryb mrożonych. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) ostrzega, że przy zakupie zamrożonych filetów lub ryb należy im się dokładnie przyjrzeć. Dlaczego?

Jak sprawdzić, czy mrożona ryba jest bezpieczna do spożycia?

FDA ostrzega, by przy zakupie mrożonych ryb zwrócić uwagę, czy na opakowaniu nie znajdują się kryształki lodu. Mogą one świadczyć o tym, że produkt był niewłaściwie przechowywany.

Kryształki lodu na mrożonej rybie mogą wskazywać na zmiany temperatury, wynikające z rozmrażania i ponownego mrożenia ryby. Świadczą też o tym, że produkt leży w lodówce od dawna.

Jeśli zauważycie na mrożonym filecie lub rybie kryształki lodu, lepiej jej nie kupujcie – możecie narazić się na zatrucie pokarmowe.

FDA zwraca też uwagę, by przyglądać się innym elementom mrożonych ryb:

  • zniszczone (podarte, pogniecione) opakowanie – do mrożonki mogły przedostać się niebezpieczne bakterie
  • mięso ma nietypową strukturę, jest miękkie – świadczy to o rozmrożeniu produktu, który grozi namnażaniem się bakterii
  • mięso nie znajduje się w opakowaniu, np. mrożone filety luzem, sprzedawane na wagę – takich też lepiej nie kupować

Źródło: zywienie.abczdrowie.pl

Artykuły polecane przez redakcję Lelum:

  1. Nagły komunikat Morawieckiego. Chodzi o sytuację na granicy polsko-białoruskiej
  2. Przykra wiadomość ws. stanu zdrowia królowej Elżbiety II
  3. Kasjerka z Żabki ostrzega wszystkich przed wielkim oszustwem