Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Porady domowe > Jak ugotować bób? Najprostsze sposoby na ugotowanie bobu
Redakcja Lelum
Redakcja Lelum 04.02.2019 11:36

Jak ugotować bób? Najprostsze sposoby na ugotowanie bobu

jak ugotować bób
Fot. Instagtam.com @kalabriabocznymidrogami

Jak ugotować bób? Tym pysznym warzywem zajadamy się jak przekąską. Posolony bób polany masłem świetnie smakuje sam, ale jest też popularnym składnikiem past kanapkowych, farszów i zup. Jeśli nie jadasz bobu, tylko dlatego, że nie wiesz, jak go ugotować, najwyższy czas to zmienić! To wcale nie jest trudne!

Można powiedzieć, że bób przechodzi swego rodzaju renesans. Nic w tym dziwnego, bób to świetny, smaczny składnik coraz popularniejszej kuchni wegańskiej. Jest bogaty w białko, które jest uważane za świetną alternatywę dla białka pochodzenia zwierzęcego. Do tego dochodzą jeszcze cenne wartości odżywcze jak potas, magnez, żelazo i kwas foliowy. Do tego dochodzi cenny błonnik, który skutecznie reguluje metabolizm. Bób jest też nisko kaloryczny – 100 gramów tej rośliny to tylko 88 kalorii. Teraz już na pewno jesteście ciekawi tego, jak ugotować bób!

Bób: gotowanie wcale nie jest trudne

Jak gotować bób? Gotowanie bobu nie jest trudne, choć oczywiście szkół gotowania bobu jest przynajmniej kilka. Wiele tu zależy po prostu od naszych upodobań smakowych. Niektórzy lubią bób twardawy i chrupki — inni uważają, że najlepszy bób to taki nieco rozgotowany i miękki, przypominający konsystencją pastę kanapkową. Przysmak ten może także zyskać nowe walory smakowe już na etapie dodawania składników do wody, w której będziemy gotować bób. Zacznijmy jednak od najprostszego sposobu. Jak ugotować bób?

  1. Najpierw dokładnie płuczemy bób pod zimną, bieżącą wodą. Pamiętaj, by pozbyć się ziaren z czarnymi plamkami, mogą one oznaczać, że są one robaczywe.
  2. Osoloną wodę doprowadzamy do wrzenia. Wody powinno być dwa razy tyle, co bobu.
  3. Dodajemy bób i gotujemy go przez ok. 15-20 minut, w zależności od pożądanego stopnia miękkości.
  4. Odcedzamy bób, dodajemy masło i posiekany koperek — ilość wedle upodobań. Mieszamy. Gotowe!

Prawda, że proste?

Jak ugotować bób? Ile gotować bób?

Powyżej przedstawiliśmy wam najłatwiejszy i chyba najbardziej popularny sposób podawania bobu, jednak jeśli gdzieś trafiliście na nieco inną instrukcję gotowania bobu, nie powinniście się dziwić. Bób można potraktować na wiele sposobów, a on i tak będzie dobrze smakował!

Pierwsza różnica dotyczy wspomnianych już składników do wody, w której gotujemy bób. Niektórzy sól dodają dopiero przy końcu gotowania, inni dodają jeszcze łyżeczkę cukru. W niektórych przepisach do wody dodaje się też koperek i olej.

Według innych przepisów umyty bób od razu zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 20 minut. Czas gotowania też jest zresztą bardzo różny. Niektórzy uważają, że wystarczy gotować go 5-10 minut, inni 30. Wiele też zależy od tego, czy bób, który zamierzamy ugotować, jest młody, czy już nieco starszy. Im dłużej gotujemy bób, tym bardziej jest on miękki, a w smaku przypomina fasolę.

Choć większość osób wyciska go z łupiny, niektórzy zajadają go ze skórką — gdy roślina jest młoda, skórka bobu staje się bardziej krucha, więc lepiej nadaje się do spożycia.

Czy można jeść bób na surowo?

Niektórzy uwielbiają bób na surowo, jednak jego jedzenie w ten sposób nie jest dobrym pomysłem i może stać się przyczyną stanów zapalnych trzustki.

Bób na inne sposoby. Pasta kanapkowa z bobu

Kiedy już wiesz, jak ugotować bób, wiedz, że z ostudzonego po ugotowaniu ziarna mogą stać się nie tylko pyszną przekąską, ale i składnikiem np. pysznych past kanapkowych. Oto szybki przepis na jedną z nich:

  1. Ostudzony bób obierz ze skórek. Dodaj oliwę, sól i pieprz — wedle uznania. Możesz dodać też wyciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Całość zmiksuj w blenderze.
  2. Taką pyszną pastę możesz podawać ze świeżym chlebem i posypać z wierzchu słonecznikiem. Będzie smakować obłędnie!

To zresztą niejedyny sposób na taką pastę — możesz modyfikować ją wedle swoich upodobań — podawać z pomidorami, oliwkami, a nawet zmiksować z awokado!

Smacznego!

Jak ugotować bób? To pyszna przekąska:

jak ugotować bób

Bób to pyszna przekąska, ale nie tylko.

jak ugotować bób

Ta zdrowa roślina strączkowa może być przyrządzana na wiele sposobów!

jak ugotować bób

Jest świetnym składnikiem do sosów.

jak ugotować bób

Bób doskonale smakuje też z mięsem.

jak ugotować bób

Bób doskonale nadaje się na zupy.

Zobacz też:

  1. Ten kot przez pomyłkę przejechał 1200 km z firmą kurierską
  2. Koty vs. psy. 8 rzeczy, w których koty są lepsze niż psy
  3. Ile lat ma Kate Middleton? Księżna jest młodsza od Meghan Markle