Jedzenie niektórych produktów może wzmocnić twój układ immunologiczny. Eksperci w dziedzinie żywienia podzielili się cennymi wskazówkami, dzięki którym już dziś możesz zadbać o swoją odporność. Wystarczy, że dodasz do swojej diety kilka cennych składników!

Nawyki żywieniowe mają ogromny wpływ na nasze zdrowie. Poprzez jedzenie możemy usprawnić działanie naszego organizmu, ale również wyrządzić sobie sporo szkód. Nie musisz zjadać tony witamin, aby zapewnić sobie lepszą odporność i zadbać o swoje zdrowie na dłużej. Wystarczy kilka dobrych nawyków!

Jedzenie wzmacniające odporność

Jak podaje portal abczdrowie.pl, Polska Akademia Nauk zabrała głos w kwestii żywienia. Naukowcy przypominają, że to, co znajduję się na naszym talerzu, może skutecznie wspomóc naszą odporność. Odpowiednio dobrane składniki mają zbawienny wpływ na wiele funkcji naszego ciała.

PAN wydał specjalną publikację pt.: Koronawirus: zalecenia immunologów. Autorem powyższej pozycji są prof. dr hab. n. med. Dominika Nowis (Zakład Medycyny Genomowej, Warszawski Uniwersytet Medyczny) oraz prof. dr hab. n. med. Jakub Gołąb (Zakład Immunologii, Warszawski Uniwersytet Medyczny).

Dokument zawiera cenne wskazówki i informacje na temat produktów wspomagających układ immunologiczny. Podkreślają, że jedzenie, jest podstawowym elementem, na jaki mamy wpływ i niemalże najważniejszych czynnikiem odpowiedzialnym za prawidłową pracę układu odpornościowego. 

  1. Dyrektor szpitala pilnie ostrzega Polaków. Nie popełniajcie błędu, którego dopuściła się zmarła 37-latka
  2. Przyłapali Kaczyńską na gorącym uczynku. Ręce opadają na widok, co wyrabia w trakcie kwarantanny
  3. Pandemia sprawi, że 20 tysięcy więźniów wyjdzie do domów? Ministerstwo Sprawiedliwości ma już projekt

Co należy jeść, aby wzmocnić swój układ odpornościowy? 

Aby wzmocnić układ odpornościowy, należy: 

  1. Unikać spożywania mięsa, zwłaszcza czerwonego oraz surowego. Zalecana jest dieta roślinna bogata w błonnik wspomagający pracę układu trawiennego.
  2. Unikać mleka i innych produktów odzwierzęcych. 
  3. Spożywać więcej warzyw, owoców takich jak banany, cytrusy czy awokado, bogatych w kwasy tłuszczowe nienasycone i sterole roślinne. 

Oprócz znanych nam dotąd zaleceń, takich jak spożywanie produktów bogatych w witaminę C, naukowcy podkreślają, że dieta roślinna ma niezwykle korzystny wpływ na nasze zdrowie. Zwracają uwagę na dobroczynne substancje obecne w składzie większości owoców i warzyw. Nie trzeba się gimnastykować, aby znaleźć produkt roślinny z dużą ilością witamin i minerałów. 

Jest to pewnego rodzaju novum – do tej pory powszechnie twierdzono, że dieta roślinna powoduje niedobory czy choroby takie jak anemia. Jednak odpowiednio zbilansowana dieta roślinna może przynieść nam znacznie więcej korzyści, niż regularne spożywanie mięsa. 

ZOBACZ ZDJĘCIA:

jedzenie
fot. unsplash.com @josefin

Dieta bogata w składniki pochodzenia roślinnego, może wspomóc nasz układ immunologiczny.

jedzenie
pexels.com/ NIX PHOTO

Eksperci podkreślają, że jedzenie warzyw i owoców usprawni pracę naszego organizmu w krótkim czasie. 

jedzenie
fot. pixabay.com @Veganmente

Jedzenie warzyw i owoców nie wymaga dużych nakładów, nie musisz wydawać wszystkich pieniędzy, aby wzmocnić swoją odporność. 

ZOBACZ TEŻ:

  1. Ponad 30 nowych przypadków koronawirusa. Ilość ofiar śmiertelnych również rośnie
  2. Najpierw trzęsienie ziemi, a kilkanaście godzin później gigantyczny pożar. Porażające doniesienia z europejskiego kraju
  3. Polski rząd wiedział, że wybuchnie epidemia? Gazeta Wyborcza ujawniła notatkę Agencji Wywiadu
  4. Nietypowe nagranie z domu Królikowskich w sieci. Słowa Małgorzaty każdy powinien wziąć sobie do serca
  5. Chihuahua został opiekunem bezbronnych kotków. Inny pies nie miał szans się do nich zbliżyć
  6. Liść laurowy jest nie tylko jedną z najzdrowszych przypraw świata. Ma też inne super działanie

Źródło: portal.abczdrowie.pl

 

Poprzedni artykułBorys Szyc został ojcem. Pokazał zdjęcie, znamy płeć i imię dziecka
Następny artykułOtworzyli restaurację ostatni raz przed kwarantanną. Gdy pracownicy spojrzeli na jeden z rachunków, polały się łzy
Redaktorka w Lelum.pl z wielką pasją do pisania. Ogromna fanka włoskiej kultury, języka i kuchni. Uwielbia spędzać czas na łonie natury, poznawać nowe miejsca i podróżować. W wolnych chwilach eksperymentuje w kuchni, uprawia sport i czyta książki.