Kobieta.Swiatgwiazd.pl > Styl Życia > Trzy pokarmy, które warto jeść, gdy jesteś w ciąży
Dominika Bryś
Dominika Bryś 22.04.2021 20:00

Trzy pokarmy, które warto jeść, gdy jesteś w ciąży

jeść gdy jesteś w ciąży
fot suhyeon choi, www.unsplash.com

Prawdopodobnie często to słyszysz: jedzenie pożywnych pokarmów w okresie ciąży jest niezbędne. Szukasz przekąski, która uszczęśliwi Twój brzuszek i dziecko? Przedstawiamy 3 pokarmy, które warto jeść, gdy jesteś w ciąży.

Tworząc swój plan zdrowego odżywiania, skup się na pełnowartościowej żywności, która zapewnia większe ilości dobrych rzeczy, których potrzebujesz, gdy jesteś w ciąży, takich jak:

– białko,

– witaminy i minerały,

– zdrowe rodzaje tłuszczu,

– złożone węglowodany,

– błonnik i płyny.

Przedstawiamy 3 pokarmy, które warto jeść, gdy jesteś w ciąży
Produkty mleczne

W czasie ciąży musisz spożywać dodatkowe białko i wapń, aby zaspokoić potrzeby rosnącego maleństwa. Nabiał, taki jak mleko, ser i jogurt, powinien znajdować się w Twojej diecie.

Produkty mleczne zawierają dwa rodzaje wysokiej jakości białka: kazeinę i serwatkę. Nabiał jest najlepszym źródłem wapnia w diecie i zapewnia duże ilości fosforu, witamin z grupy B, magnezu i cynku.

Jogurt, zwłaszcza jogurt grecki, zawiera więcej wapnia, niż większość innych produktów mlecznych i jest szczególnie korzystny. Niektóre odmiany zawierają również bakterie probiotyczne, które wspomagają zdrowie układu pokarmowego.

Słodkie ziemniaki

Słodkie ziemniaki są nie tylko pyszne i można przyrządzać je na tysiąc sposobów, ale są również bogate w beta-karoten, związek roślinny, który w organizmie przekształca się w witaminę A.

Witamina A jest niezbędna dla rozwoju dziecka. Uważaj jednak na nadmierne ilości zwierzęcych źródeł witaminy A, takich jak np. podroby, które w dużych ilościach mogą powodować toksyczność.

Na szczęście słodkie ziemniaki są bogatym źródłem beta-karotenu i błonnika pochodzenia roślinnego. Błonnik dłużej utrzymuje uczucie sytości, zmniejsza skoki poziomu cukru we krwi i poprawia zdrowie układu pokarmowego (co może naprawdę pomóc, jeśli dojdzie do zaparć podczas ciąży).

Aby uzyskać wspaniałe śniadanie, wypróbuj słodkie ziemniaki jako bazę porannych tostów z awokado.

Rośliny strączkowe

Rośliny strączkowe są doskonałym źródłem błonnika, białka, żelaza, kwasu foliowego i wapnia, których Twój organizm potrzebuje więcej w czasie ciąży.

Kwas foliowy to jedna z najważniejszych witamin z grupy B (B9). Jest on bardzo ważny dla Ciebie i dziecka, zwłaszcza w pierwszym trymestrze ciąży.

Będziesz potrzebowała co najmniej 600 mikrogramów kwasu foliowego każdego dnia, co może być wyzwaniem w diecie, jednak dodanie roślin strączkowych może pomóc w osiągnięciu tego celu, wraz z suplementacją opartą na zaleceniach lekarza.

Rośliny strączkowe są również bardzo bogate w błonnik. Niektóre odmiany są również bogate w żelazo, magnez i potas. Rozważ dodanie do swojej diety roślin strączkowych do posiłków, takich jak hummus na tostach pełnoziarnistych, czarna fasola w sałatce taco lub curry z soczewicy.

Tagi: