Kakao może pomóc w walce z idealną sylwetką? Okazuje się, że tak! Choć pewnie większość wystrzega się podczas diety słodyczy, kakao nie tylko wspomoże walkę ze zbędnymi kilogramami, ale jest też bardzo słodką i pyszną odskocznią, na którą każdy lubi sobie pozwolić. Jeżeli kochasz wyroby kakaowe, a zrezygnowałaś z nich podczas diety, śmiało możesz powrócić do delektowania się tymi słodkościami!

Każdy z nas dietę kojarzy z wyrzeczeniami i restrykcyjną zmianą trybu żywieniowego. Okazuje się, że i słodkości znajdują w diecie swoje zastosowanie. Kakao ma świetny wpływ na samopoczucie, genialnie wpływa na cerę, a także wspomaga walkę z wolnymi rodnikami. Spożywając regularnie kakao w formie sproszkowanej lub słodkich napojów możesz pozbyć się stresu oksydacyjnego. To jednak nie koniec zbawiennego wpływu nasion kakaowca, który wzmacnia koncentrację, a tym samym poprawia ukrwienie mózgu. Kakao obniża również ciśnienie tętnicze krwi oraz pomaga się zrelaksować. Po ciężkim treningu świetnie sprawdzi się w roli zdrowego napoju, który doda energii i dopełni swoim smakiem dobre samopoczucie. Nie pozostaje nic innego, jak spożywać kakao pod każdą postacią i to bez poczucia winy, że właśnie zapychamy się pustymi kaloriami 😉

Kakao i jego rodzaje

Kakao możemy spotkać w kilku rodzajach. Na jego odmianę ma wpływ gleba, na której prowadzona jest uprawa, warunki atmosferyczne, a także technika, która zostanie wykorzystana podczas procesu fermentacji i osuszania ziaren kakaowca. Smak oraz aromat uwarunkowany jest gatunkiem drzewa, ale też wiekiem, czy wysokością nad poziomem morza. Próbując kakao, możemy więc rozpoznać kilka jego rodzajów, z których każdy posiada charakterystyczne dla danego gatunku cechy.

Możemy wyróżnić trzy podstawowe gatunki drzew, z których pozyskiwane jest kakao:

  • Criollos – kakao pozyskane z tego drzewa jest naprawdę wyjątkowe i niezwykle cenne. Posiada również bardzo wysoką jakość, a drzewo wymaga specjalistycznej pielęgnacji. Podatne jest na wszelkie choroby, a na jego stan duży wpływ mają czynniki zewnętrzne. Wśród drzew kakaowych określane jest mianem księcia kakao;
  • Forastero – to zdecydowanie najczęściej uprawiany rodzaj drzewa kakaowego. Nie jest to drzewo, które wymaga aż tak dużej pielęgnacji, jak w przypadku rodzaju Criollos. Drzewo kakaowe Forastero jest bardzo odporne na czynniki zewnętrzne oraz choroby więc jego pielęgnacja nie wymaga aż tak ogromnego zaangażowania;
  • Trinitario – to połączenie dwóch opisywanych powyżej rodzajów drzew kakaowych. Co ciekawe, walory smakowe i wyjątkowe właściwości zachował od Criollos, natomiast wytrzymałość i odporność na wszelkie choroby od Forastero. Można więc rzec, że jest idealnym połączeniem.

Rodzaje drzew kakaowych mają duży wpływ na aromat i właściwości spożywanych później sproszkowanych nasion kakaowca. Warto więc zadbać, aby były one dobrej jakości, dzięki czemu będą zawierały dużo więcej zbawiennych dla naszego organizmu składników.

Skład nasion kakaowca

Będąc na diecie, dużą uwagę przykuwamy do tego, co zawierają spożywane przez nas produkty. Choć wydawać się może, że kakao to nic dobrego, a z pewnością jest to bomba pustych kalorii, patrząc na jego skład, będziecie naprawdę pozytywnie zaskoczeni. Nasiona kakaowca zawierają duże ilości związków mineralnych, które są bardzo potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co więc wchodzi w skład przetworzonych ziaren kakaowca?

Spożywając kakao, dostarczamy oczywiście białko, węglowodany i tłuszcz, jednak warto wymienić wszystkie składniki mineralne, w których zawartość, nasiona kakaowca są bardzo bogate. W ziarnach kakaowca znajdziemy: magnez, wapno, cynk, miedź, żelazo, chrom oraz mangan.  Kakao znacząco może poprawić nasze samopoczucie i ma zbawienny wpływ na organizm. Dlaczego?

Chrom, który kakao ma w swoim składzie, odpowiedzialny jest za prawidłowy poziom glukozy we krwi. Nasiona kakaowca znacząco podnoszą poziom serotoniny, która ma wpływ na nasze samopoczucie. Po spożyciu kakaowego przysmaku poprawia się humor oraz wzrasta poziom energii. Mało tego, nasiona kakaowca zawierają witaminę C, kofeinę, a także teobrominę, która potrafi pobudzić do działania nawet największego lenia. Należy także zaznaczyć, że spożywając surowe kakao, dostarczamy swojemu organizmowi kwasy Omega-6 i fenyloetyloaminę, która znacząco wpływa na kondycję naszego mózgu, a także uaktywnia jego czujność.

Kakao a dieta

Choć pewnie większości wydawać by się mogło, że sproszkowane ziarna kakaowca nie są sprzymierzeńcem diety, okazuje się, że jest zupełnie inaczej i warto wprowadzić je do swojego jadłospisu. Jak widać, można połączyć przyjemne z pożytecznym. Kto nie lubi obejrzeć filmu, popijając pyszne i aromatyczne kakao? My nie jesteśmy w stanie sobie odmówić tej przyjemności 😉

Dlaczego kakao pozytywnie wpływa na dietę? Przede wszystkim zawiera cenne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki mineralne, jest także bogate w witaminy oraz przeciwutleniacze, które skutecznie wspomagają walkę z nowotworami. Co ważne podczas aktywnego trybu życia, jest naturalnym środkiem pobudzającym. Z pewnością ta zaleta może mieć pozytywny wpływ podczas intensywnych treningów, które często towarzyszą zbilansowanej diecie. Oprócz tego pobudza mózg do pracy i rewelacyjnie poprawia samopoczucie. Chyba nie sposób być smutnym po spożyciu pysznego, słodkiego i aromatycznego napoju kakaowego lub deseru z jego wykorzystaniem.

Ciemne i aromatyczne kakao będzie doskonałym dodatkiem do niskokalorycznych deserów oraz napojów. Trzeba jednak mieć na uwadze, aby sproszkowane nasiona kakaowca nie były słodzone. W przypadku słodzonego deseru kakaowego nie będzie on niskokaloryczny, a wysoko, co będzie miało negatywny wpływ na dietę. Do deserów kakaowych nie należy dodawać składników z wysoką zawartością węglowodanów, ponieważ wtedy również uzyskamy niepożądany efekt kalorycznej przekąski.

Desery kakaowe

Patrząc na przekąski kakaowe, które możemy znaleźć na półkach w sklepie, warto sprawdzić ich skład. Bardzo często zdarza się, że zawierają one nie tylko ziarna kakaowca, ale i ogromne ilości węglowodanów i tłuszczy. Taki deser kakaowy będzie miał negatywny wpływ i będzie bardzo kaloryczny, a co za tym idzie, nie będzie z pewnością wspomagał walki z utratą zbędnych kilogramów.

Najlepiej desery przygotowywać samemu. Nie wymagają one zbyt dużych umiejętności kulinarnych, a są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Jeżeli już zdecydujemy się na zakup deseru kakaowego, warto postawić na czekoladę. Przy jej wyborze najlepiej dokładnie sprawdzić skład i wybrać tę, która zawiera największą zawartość sproszkowanych nasion kakaowca.

Dietetyczny deser kakaowy

Jeżeli masz ochotę na chwilę zapomnienia o kakaowym smaku, przychodzimy z pomocą. Poniżej przedstawimy wam szybki i sprawdzony przepis na pyszny mus kakaowy. Jest niskokaloryczny, a kakaowa pianka wręcz rozpływa się w ustach. Spróbujcie raz, a na dobre zagości w waszym jadłospisie 😉 Po jego zjedzeniu na pewno nie będzie mieć wyrzutów sumienia!

Składniki:

  • 250 ml mleka;
  • 3 łyżki wody;
  • 3 łyżki kakao;
  • 2 łyżki miodu;
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny;
  • jogurt.

Przygotowanie:

Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. W garnku podgrzewamy mleko wymieszane z 2 łyżkami miodu i 3 łyżkami kakao.

Przygotowaną żelatynę dodajemy do mleka i dokładnie rozpuszczamy. Całość odstawiamy do wystygnięcia.

Wystudzone mleko z kakao, miodem i żelatyną należy wymieszać z jogurtem. Tak przygotowany mus wystarczy przelać do pucharków i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

Deser można wzbogacić o ulubione owoce, płatki migdałów, czy orzechy.

Napój kakaowy zamiast kawy?

Kiedy musimy rano wstać z łóżka, a ciągle czujemy się bardzo senni, zazwyczaj sięgamy po kawę. Jest to nawyk większości z nas, jednak jak się okazuje, szklanka kakao postawi na nogi każdego! Może to być świetna alternatywa dla śpiochów, którzy wystrzegają się kawy. Napój kakaowy może pobudzić znacznie efektywniej niż kawa, ponieważ zawiera teobromine, która jest pokrewną substancją kofeiny. Dzięki temu kakao może pobudzić znacznie lepiej niż podwójne espresso. Brzmi niewiarygodnie? A jednak! 😉

Napój kakaowy wypity z rana pomoże także uspokoić „nerwowy” żołądek, a także znacznie poprawi samopoczucie. Po wypiciu filiżanki aromatycznego kakao uśmiech nie będzie schodził z twojej twarzy przez cały dzień. Kobietom może pomóc w szczególności! Jeżeli cierpisz na bolesne i nieregularne miesiączki, nasiona kakaowca regulują cykl miesiączkowy i pomagają w walce z nieprzyjemnymi dolegliwościami, które mu towarzyszą.

Kakao dzięki zawartości tryptofanu, który jest wykorzystywany przez mózg do produkcji neuroprzekaźnika – serotoniny, odpowiada także za dobre samopoczucie. Przez wiele osób nasiona kakaowca są nazywane czekoladową amfetaminą, a wszystko przez to, że kakao wprowadza w uczucie euforii, świetnie niweluje ból i znacząco zwiększa wytrzymałość organizmu.

Kakaowy eliksir na dobry humor

Jeżeli potrzebujesz wspomagacza, który pobudzi cię do działania, możesz porzucić kawę na rzecz naturalnego azteckiego xocolatlu. Oprócz tego, że potrafi dodać energii na cały dzień, jest również świetnym, naturalnym spalaczem tłuszczu. Wszystko przez produkty, z których jest przyrządzony. Jak wiemy, papryczka chili potrafi znacznie przyspieszyć metabolizm i jest świetnym dodatkiem do dietetycznych dań. Jak widać, może się też sprawdzić jako główny składnik do przygotowania energetycznego napoju.

Składniki:

  • pół zielonej papryczki chili;
  • 3 szklanki wody;
  • 1/8 szklanki kakao;
  • 1 łyżeczka świeżej wanilii.

Przygotowanie:

Pół zielonej papryczki chili należy pokroić w plasterki, umieścić w garnku, dodać szklankę wody i gotować przez 10 minut.

Następnie odcedzamy papryczki, dodajemy dwie szklanki wody, 1/8 szklanki kakao oraz 1 łyżeczkę wanilii. Całość gotujemy przez 5-10 minut, do momentu aż wsypane kakao całkowicie się rozpuści.

Przyrządzany napój najlepiej popijać małymi łykami. Jego działanie z pewnością was zaskoczy 😉

Kakao jest wspaniałym i przede wszystkim pysznym dodatkiem, który możemy włączyć do swojej diety. Jest bogaty w składniki mineralne, witaminy, a do tego ma zbawienny wpływ na organizm i samopoczucie. Bez wyrzutów sumienia możemy więc delektować się deserami i napojami z dodatkiem tego wspaniałego produktu. Oprócz aromatycznego smaku możemy cieszyć się wspaniałym wpływem nasion kakaowca na umysł, a także ciało.

kakao
unsplash.com / Taylor Kiser
kakao
unsplash.com / Dimaz Fakhruddin

ZOBACZ TEŻ:

  1. Medycyna estetyczna coraz bardziej popularna wśród mężczyzn
  2. Zdrada – sygnały ostrzegawcze
  3. SZOKUJĄCA reakcja Lewandowskiej na krytykę jej męża. Aż trudno uwierzyć

Źródła: bonavita.pl, styl.pl, smaker.pl