Kobieta.Swiatgwiazd.pl > Styl Życia > Kapsaicyna – dla jednych niebo dla innych piekło
Marzena Siarkiewicz
Marzena Siarkiewicz 18.06.2018 14:14

Kapsaicyna – dla jednych niebo dla innych piekło

Kapsaicyna
Fot. Unsplash/ Colin Mcmurry

Kapsaicyna to organiczny związek chemiczny, który odpowiedzialny jest za ostry smak występujący w papryczkach chilli. Często występuje także w plastrach przeciwbólowych i tabletkach na odchudzanie. Dowiedz się, czy jest dla Ciebie bezpieczna.

Kapsaicyna ma także działanie przeciwnowotworowe. Spożywanie jej udrażnia nos i zwiększa ilość wdychanego przez nasz organizm tlenu. Idealna może się zatem okazać dla sportowców.

Kapsaicyna

Ostrość czystej kapsaicyny określana jest 16 (mln!) stopniowej skali Scoville’a. Jedna z ostrzejszych odmian papryczki chilli to habanero, która na owej skali uzyskuje wynik 2,5 tys. SHU. Spożywanie ostrych papryczek w małych ilościach może być korzystne dla naszego zdrowia. Zawiera ona witaminę C, która odpowiada za wzcmacnianie układu odpornościowego oraz witaminę A. Tej pierwszej jest w ostrych papryczkach więcej niż w cytrusach, tej drugiej więcej niż w marchwi. Jedną z ważniejszych właściwości kapsaicyny jest jej działanie antynowotworowe. Chroni przed rakiem prostaty, okrężnicy czy płuc. Zapobiega również glejakowi, czyli nowotworowi ośrodkowego układu nerwowego. Co ważne, kapsaicyna nie tylko chroni przed powstawaniem komórek nowotworowych, ale także osłabia te już istniejące.

Kapsaicyna jest bardzo dobrym środkiem antybakteryjnym. Używana jest często do dezynfekcji ran, zwłaszcza tych po oparzeniach. Zabija bakterie odpowiedzialne za powstawanie wrzodów żołądka. Warto wiedzieć, że związek ten rozpuszcza się w alkoholu i tłuszczach. Popijanie papryczek wodą nie przyniesie nam zatem spodziewanej ulgi. Sprawdzi się za to tłuste mleko, ewentualnie alkohol. Naukowcy z Chin udowodnili, że kapsaicyna zapobiega także zmianom neurodegradacyjnym mózgu, m.in. przeciwdziała chorobie Alzheimera. Eksperyment przeprowadzili oni na szczurach. Alkaloid ma zatem wiele zbawiennych dla naszego zdrowia właściwości, ale, uwaga, jego nadmierne spożycie może skutkować poważnymi konsekwencjami.

Ostre papryczki

Najostrzejszą papryką na świecie wpisana do Księgi Rekordów Guinessa w 2007 roku to Papryczka Carolina Reaper, wyhodowana w Stanach Zjednoczonych. Jest niezwykle pomarszczona, bezpośredni kontakt z nią grozi poparzeniami. Niezwykle ostra, a przez niektórych uznawana za nieoficjalnie najostrzejszą papryczką jest The Trinidad Scorpion Butch T, niektóre jej odmiany mogą osiągnąć blisko 2 mln na skali SHU! Wyhodowana została w Australii. Najbardziej znane i powszechnie wykorzystywane w kuchni ostre papryczki to halepeno, jalapeno, chilli, serrano oraz poblano. Papryczki z grupy chilli mają raczej podobne właściwości. Zapobiegają degradacji opon mózgowych i stymulują wydzielanie ciepła. Znacząco obniżają również poziom cholesterolu we krwi. Mogą być czerwone, pomarańczowe, zielone, żółte, brązowe i czarne. Właściwości właściwościami, ale jak to się ma do praktyki?

Poznajcie przepis na nadziewane papryczki jalapeno:

Opcja 1 farsz z kremowego sera białego 
* 12 papryczek jalapeno
* ¼ szklanki rozdrobnionej cebuli
* ¼ szklanki posiekanej natki pietruszki
* ¾ szklanki kremowego serka białego
* 1 ½ łyżeczki kminku
* 1 łyżeczka soli
* 60g sera żółtego, pokrojonego w paski o długości około 6 cm

Opcja 2  farsz z boczku i sera żółtego
* 12 papryczek jalapeno
* ¼ szklanki pokrojonego drobno gotowanego boczku
* ¼ szklanki rozdrobionej cebuli
* ½ szklanki tartego sera żółtego + 60g sera pokrojonego w paski o długości około 6 cm
* ¼ szklanki posiekanej natki pietruszki
* 1 ½ łyżeczki kminku
* 1 łyżeczka suszonego oregano

Przekrajamy jalapeno, najlepiej w rękawiczkach, żeby uniknąć podrażnień. Wydłubujemy nasionka i wydrążamy papryczki w środki. Miksujemy składniki na farsz, oprócz plastrów żółtego sera. Wypełniamy nim papryczki, na czubek nakładając pokrojony ser żółty. Tak przygotowane pieczemy przez ok. 25 min. Nie zapominajcie podłożyć pod nie, folie aluminiową. Gotowe.

Papryczka chilli

Najbardziej popularna jest oczywiście papryczka chilli. W 100 gramach tego pochodzącego z Ameryki Południowej warzywa znajdziemy bardzo duże ilości witaminy C, której ilość przekracza dzienne zapotrzebowanie na nią ok. 240 razy! Zawiera także witaminę B6 oraz witaminę A. Witamina B6 odgrywa ważną rolę w produkcji czerwonych krwinek, odpowiada także za nasze samopoczucie. Dzięki niej organizm wydziela hormony szczęścia oraz adrenalinę. Jej niedobór może skutkować drażliwością oraz opóźnieniem umysłowym. Zdarzają się także zaburzenia padaczkowe wywołane właśnie niedoborem witaminy B6. Witamina A jest kluczowa w procesie widzenia, wzmacnia naszą odporność, może także zapobiegać nowotworom. Poza tym papryczka chilli zawiera takie pierwiastki jak mangan, magnez, żelazo oraz potas. Co bardzo istotne, hamuje ona neuropeptyd odpowiedzialny za bóle głowy. Jeżeli więc migreny są dla Was szczególnie dokuczliwe, sięgnijcie po to czerwone warzywo. Lepsze to niż faszerowanie organizmu paracetamolem.

Nie możemy zapominać o jej właściwościach odchudzających. Kapsaicyna w niej zawarta, wywołuje uczucie sytości. Poza tym zwiększa poziom serotoniny, hormonu szczęścia. Nie dość, że czujemy się najedzeni, to jeszcze nie grozi nam przesadna drażliwość. Często jej konsekwencją jest przecież przejadanie się, czyli zajadanie stresów.

 Kapsaicyna lek na raka

Nitrozoamina oraz aflatoksyna B1, związki te brzmią pewnie nieco tajemniczo. Jednak to one odpowiedzialne są za powstawanie raka płuc, wątroby czy po prostu gwałtowne spadki naszej odporności. Kapsaicyna zapobiega ich wchłanianiu. Pod tym względem jest więc nieoceniona. Ok, żeby nie było tak wesoło, najwyższy czas wspomnieć o konsekwencjach przedawkowania tego alkaloidu. A są one dość poważne. Mianowicie, nadużycie jej może spowodować paraliż oddechowy. Staje się wówczas neurotoksyczną, która jest trucizną. 1000 g papryczek chilli spożytych w ciągu jednego tygodnia może skutkować zatruciem. Jedzmy je, ale z głową. Objawy zatrucia to utrzymujące się łzawienie z oczu, świąd oraz zaczerwienie spojówek, a także utrzymujący się katar. W takiej sytuacji dobrze jest skonsultować się z lekarzem, ewentualnie spróbować wypłukać kapsaicynę z organizmu. Pamiętajmy też, że kapsaicyna w dużych ilościach może przyczynić się do raka żołądka. To właśnie ze względu na wysoką toksyczność po przedawkowaniu jej, nie sprzedaje się jej w czystej postaci. Syntetyczna jest tańsza od sproszkowanej, naturalnej papryczki chilli. W Unii Europejskiej zakazane jest sprzedawanie produktów bogatych w ten ognisty składnik. Czy słusznie, oceńcie sami;)

Kapsaicyna spalanie tłuszczów

Należy wspomnieć o bardzo szybkim metabolizowaniu tłuszczów przez kapsaicynę. Gwałtowny wyrzut noradrenaliny oraz adrenaliny spowodowany jej spożywaniem powoduje przyspieszenie przemiany materii, podobnie jak ma to miejsce w sytuacjach ekstremalnych i stresowych. Wszystko jest zatem logiczne. Zostało to udowodnione naukowe i nie możemy mówić tutaj o efekcie placebo. Badania na ten temat przeprowadzano na Uniwersytecie Medycznym w Maryland w Stanach Zjednoczonych. Nasilona lipoliza to z pewnością niezwykle istotna właściwość tego alkaloidu. Ponadto, jak wcześniej wspominaliśmy, wywołuje ona uczucie sytości. Zatem szybko spalamy tłuszcze i nie czujemy się głodni. Oprócz tego normalizuje poziom glukozy we krwi. Czyż nie jest idealnym lekarstwem dla osób zmagających się z problem nadwagi? Na pewno w małych ilościach miałaby na nich korzystny wpływ. Wg Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) już jedna trzecia ludzkości cierpi z powodu nadwagi. Naukowcy z Uniwersytetu z Wyoming określili kapsaicynę jako pożądany suplement diety przy walce z otyłością. Pobudza ona termogenezę i przyspiesza pracę układu pokarmowego. Komórki tłuszczowe dzielimy na białe i brązowe. Kapsaicyna oddziałowuje na jedne i na drugie, tym samym przyspieszając proces odchudzania. Może być stosowana profilaktycznie, w końcu lepiej zapobiegać niż leczyć. Same plusy.

Chilli dodawać możemy do dań mięsnych, makaronów, sałatek. Świetnie sprawdzi się jako przyprawa do sałatki z pęczaku z dodatkiem granatu. Przepisów na dania z domieszką chilli jest mnóstwo, my podzielimy się z Wami, jednym naszym zdaniem z ciekawszych;)

Składniki:

  • 1/2 opakowania miksu sałat
  • 1/2 opakowania rukoli
  • 100 g sera feta
  • 1 papryczka chili
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 30 g orzeszków pinii
  • winegret: 4 łyżki oliwy extra vergine, 1 łyżka syropu klonowego, 1 łyżka soku z cytryny, sól i pieprz

Wyłożoną na talerze sałatę pokrywamy rukolą i dodajemy pokrojony w kosteczki ser feta. Dodajemy podgrzane napatelnii orzeszki pini oraz przekrojone pomidory. Całość polewamy sosem.

Kapsaicyna odchudzanie

Jeżeli zdecydujemy się na suplementy diety w postaci tabletek zawierających kapsaicyne, upewnijmy się, że pochodzą one ze sprawdzonego źródła. Pierwsze dni stosowania produktu mogą być przepełnione nudnościami, czasem wymiotami. Z czasem objawy te znikają. Pojawić mogą się bóle brzucha, u osób z tendencją do wyprysków, trądzik. Mimo wszystko, korzyści z zażywania tego typu tabletek jest sporo. Organizm wzmacnia odporność, a my tracimy na wadze. Nawet do 3 kg tygodniowo. Z pewnością zaobserwujemy zmniejszenie się cellulitu. Zmniejsza się stężenie triglicerydów we krwi. Oczywiście, jak każdy suplement diety, również ten wymaga konsultacji medycznej. Najlepiej udać się do lekarza, który wykona kompleksowe badania dotyczącego stanu naszego organizmu i oceni, czy w naszym przypadku korzystanie z takich tabletek jest wskazane. Rzadko kiedy pojawiają się przeciwskazania, więc nie ma powodów do obaw. Tabletki owe zawierają wyciąg z chilli. Warto rozważyć 😉

Silvets, Garcinia Cambogia Actives to tylko niektóre nazwy produktów z pieprzem cayenne, czyli wyciągiem z papryczek chilli. Znajdziemy w nich takie składniki jak jagody Acai, zieloną herbatę, guaranę czy garcynię kambodżańską. Ta ostatnia brzmi egzotycznie, spieszymy więc z wyjaśnieniem, co oznacza. Garcynia kambodżańska to gatunek drzew, które rosną w klimacie tropikalnym. Nazywane są wiecznie zielonymi. Podobnie jak papryczki chilli, owoce garcynii mają właściwości odchudzające. Znajduje zastosowanie w lecznictwie, między innymi jako składnik tabletek wspomagających proces odchudzania.

ZOBACZ TEŻ:

  1. Powinnaś robić to po SEKSIE. To ważne dla zdrowia
  2. Hity i kity na lato 2018! Zobacz, co powinnaś mieć w szafie i co powinnaś… wyrzucić
  3. 15 gwiazd, które straciły dziewictwo w zadziwiająco młodym wieku

źródła: poradnikzdrowie.pl, tipyinteria.pl, dieta.pl, kwestiasmaku.com