Kapusta z grzybami to tradycyjne wigilijne danie, obecnie ustępujące pierogom z takim farszem. Jednak pierogi to potrawa dużo bardziej skomplikowana. To proste danie jest natomiast idealne dla każdego, kto w kuchni nie czuje się najlepiej. Jego przygotowanie zajmie niedużo czasu, a pozwoli wam przygotować na te Święta coś od siebie. Poznajcie sekretny przepis, który zachwyci wszystkich!

Dania wigilijne w całej Polsce nieco się od siebie różnią. Jednak kapusta z grzybami to danie bardzo podstawowe, którym raczymy się wszyscy. Kapusta w ogóle jest u nas bardzo popularna. Bigos, krokiety, pierogi. Te dania nie mogą się bez niej obejść.

Kapusta z grzybami: jak zrobić?

Kapustę z grzybami zrobisz w kilku prostych krokach. Nie zajmie ci to długo, musisz jedynie pamiętać, by namoczyć grzyby noc wcześniej.

kapusta z grzybami
1000 pomysłów na ciasta i desery, facebook.com

Przygotowanie kapusty z grzybami

  1. Najpierw zajmij się grzybami. To tej potrawy będziesz potrzebowała około dwóch garści suszonych grzybów. Najlepiej sprawdzą się prawdziwki, ale podgrzybki też świetnie smakują. Ugotuj je w wodzie, w której były namoczone.
  2. Teraz czas na cebulę. Dwie posiekaj na drobną kostkę. Przez dziesięć minut przyrumieniaj ją na średniej mocy palnika.
  3. Śliwki kalifornijskie opłucz i dodaj do wypłukanej kapusty kiszonej i zarumienionej cebuli oraz przypraw.
  4. To wszystko ugotuj, aż będzie miękkie, na małym ogniu. Proces gotowania zajmie zapewne około dwóch godzin, ale będzie tego wart. Dzięki temu będziesz miała idealną kapustę z grzybami.
  5. Jeśli będzie taka potrzeba, dolej wrzątku i dodaj soli, pieprzu i kminku.

Gratulacje, oto idealna kapusta z grzybami!

Kapusta z grzybami: składniki, których potrzebujesz

  • 1,5 kilograma kiszonej kapusty
  • 50 gramów suszonych grzybów
  • 100 gram śliwek kalifornijskich
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • przyprawy: 2 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, sól i kminek

ZOBACZ ZDJĘCIA:

kapusta z grzybami
facebook.com/AniaGotuje

Kapusta z grzybami to tradycyjna polska potrawa wigilijna.

kapusta z grzybami
facebook.com/rozkowka

Uwielbiamy również pierogi z kapustą i grzybami. 

ZOBACZ TEŻ:

  1. Trutka na szczury w lekach. 2 mln Polaków zagrożonych, ministerstwo powołało sztab kryzysowy
  2. Za porzucenie psa lub kota grozi kara pozbawienia wolności. Nowe prawo w Polsce
  3. Zakochała się w bezdomnym. Pomogła mu, a dziś wychowują wspólnie dwójkę wspaniałych dzieci
  4. ”Narzeczony chce zaprosić na nasz ślub swoją byłą. Mówi, że się z nią przyjaźni. Co robić?”
  5. Koszmarne informacje o zdrowiu Margaret. Zawiesza karierę na długo

źródła: polki.pl, aniagotuje.pl

Redaktorka działu lifestyle w lelum.pl Studentka polonistyki na Uniwersytecie Warszawskim na specjalizacji medialnej. Interesuje się literaturą romantyzmu. Pisanie zawsze było jej pasją, którą rozwijała już od dzieciństwa. Dziennikarstwo jest karierą bliską jej sercu, chociaż nie wybrała tego kierunku studiów, by pracować nie tylko nad swoim warsztatem pisarskim, ale i pogłębiać miłość do Juliusza Słowackiego