Ciężarna kobieta z Hongkongu skarżyła się na bóle brzucha i nudności. Z tego powodu, lekarze przefiltrowali jej krew. Okazało się, że w krwi znajdował się niemalże sam tłuszcz. Co się stało?

Ciężarna kobieta – Li – na co dzień mieszkająca w Kantonie, blisko Hongkongu, z pewnością nie mogła przewidzieć, że po zgłoszeniu się do szpitala z bólem brzucha, lekarze odkryją w jej krwi tłuszcz wielokolorowy. Jak to możliwe?

Ciężarna kobieta – problemy ze zdrowiem

Pacjentka trafiła do kliniki położniczej w Clifford Hospital. Była w 32. tygodniu ciąży. Męczyły ją nudności oraz ból w lewej górnej części brzucha i pleców. Ból trwał kilka dni. Lekarz zapytał ją o jej dietę. Okazało się, że kobieta jadła smażonego kurczaka oraz wieprzowinę.

Wstępne wyniki badania krwi wszystkich wprawiły w osłupienie. Okazało się, że poziom tłuszczu we krwi ciężarnej kobiety był 25 razy wyższy niż w przypadku zdrowego człowieka. Wskaźnik dla zdrowego człowieka to 1,9 mmol/l, u kobiety wskaźnik pokazywał 50 mmol/l.

Lekarze zdiagnozowali u kobiety ciężkie zapalenie trzustki wywołane zbyt dużą ilością tłuszczu we krwi. Może ono prowadzić do niewydolności wielonarządowej zagrażającej życiu matki i dziecka. 

Pozostała część artykułu pod materiałem wideo:

Pozostała część artykułu pod materiałem wideo:

Opisywaną chorobę najczęściej powodują nadwaga, otyłość oraz podwyższony poziom cholesterolu. Jak widać, o swoją dietę trzeba bardzo dbać. 

Diagnoza – co dalej?

Kobieta została natychmiastowo przetransportowana na oddział intensywnej terapii. Lekarze przeprowadzili tam zabieg filtracji krwi. W krwi znajdował się wielobarwny tłuszcz, który znajdował się w naczyniach krwionośnych kobiety. Dodatkowo niepokojącym aspektem było to, że kobieta była w 32. tygodniu ciąży.

Dr Liu Yunsong z Clifford Hospital uważa, że główną przyczyną wystąpienie choroby u kobiety nie była sama otyłość oraz złe odżywianie. Większe znaczenie miało uwarunkowanie genetyczne. 

Lekarz podkreślił również, że zapalenie trzustki często pojawia się w ciąży, ponieważ w drugiej połowie poziom cholesterolu i trójglicerydów wzrasta. W tym czasie spożycie dużej ilości tłuszczu może doprowadzić do nadmiernego stężenia lipidów we krwi. A to może być niebezpieczne dla naszego zdrowia. 

Historia ciężarnej kobiety przypomina, że powinniśmy dbać o to, co jemy oraz regularnie i kompleksowo się badać.
 

Artykuły polecane przez redakcję Lelum:

Źródło: o2.pl