Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Porady domowe > Używasz kostek rosołowych? Lepiej przestań, mało kto wie, że mogą zaszkodzić
Martyna Derdak
Martyna Derdak 30.12.2019 17:59

Używasz kostek rosołowych? Lepiej przestań, mało kto wie, że mogą zaszkodzić

fot. screen youtube.com, Tomek Lach

Kostki rosołowe możemy odnaleźć niemalże w każdej kuchni. Wiele osób nie ma jednak świadomości, że potrafią być one naprawdę niebezpieczne. Wbrew temu, co sądzi wiele osób, nie jest to skoncentrowany bulion.

Polskie gospodynie pokochały kostki rosołowe. Nic dziwnego, są w końcu proste w użyciu i z łatwością da się nimi zastąpić bulion warzywny. Co tak naprawdę możemy w nich znaleźć?

Kostki rosołowe: skład

Nie każdy wie, że podstawowym składnikiem kostek rosołowych jest sól zatopiona w utwardzonym tłuszczu palmowym, zagęszczona maltodekstryną, wzbogacona smakiem glutaminianu sodu, cukru, sztucznymi aromatami, zabarwiona karmelem, zakonserwowana galusanem propylu.

Wiele osób uważa, że kostki rosołowe zawierają dużo składników takich jak cebula, pietruszka, czy też ekstrakt mięsny. W rzeczywistości nie przekraczają niestety nawet 3% jej składu. Właśnie dlatego wiele osób decyduje się na zrobienie kostki rosołowej domowym sposobem. Potrzebne do tego jest mięso wołowe, a także z kurczaka. Ponadto należy dodać trochę soli, marchewki, cebuli, selera naciowego, pomidorów, a także pęczek natki pietruszki. Efekt zadowoli każdego.

Niebezpieczne składniki w kostce rosołowej

Jednym z najbardziej niebezpiecznych składników, które znajdziemy w kostce rosołowej, jest sól. Oczywiście jest ona potrzebna, jednak zatopiona w szkodliwym tłuszczu, barwnikach i konserwantach może bardzo źle wpływać na nasz organizm.

Wystrzegać powinniśmy się, także utwardzonych tłuszczów palmowych, które są nośnikiem trans, odpowiedzialnych między innymi za miażdżycę, zawały, a nawet udary. Jest, także niebezpieczna dla cukrzyków, ponieważ przyczynia się do insulinoodporności i rozwoju cukrzycy typu II.

Negatywny wpływ na florę bakteryjną ma, także maltodekstryna, która równocześnie posiada wysoki indeks glikemiczny. Posiada również wiele sztucznych barwników i aromatów, które nigdy nie pozostają obojętne dla naszego organizmu.

Ostastnim szkodliwym składnikiem kostki jest galusan propylu, który nie tylko uszkadza wątrobę, ale też hamuje wchłanianie żelaza. Nie powinniśmy karmić nim dzieci, a także osób uczulonych na aspirynę.

ZOBACZ ZDJĘCIA:

kostki rosołowe

Kostki rosołowe nie są tak zdrowe, jak moglibyśmy się tego spodziewać.

kostki rosołowe

Wiele osób zdecydowało, że będą korzystać z domowych kostek.

kostki rosołowe

W rzeczywistości składniki naturalne w kostkach nie przekraczają niestety nawet 3% jej składu.

ZOBACZ TEŻ:

  1. Rakotwórcza substancja w mięsie. Eksperci ostrzegają
  2. Spędził dwa dni na balkonie, bez jedzenia i schronienia.Interweniowała policja, dlaczego właściciele nie poniosą konsekwencji?
  3. Nie żyje wybitna Polka. Była słynną tancerką, zachwycała cały świat
  4. Rzucił kochankę i wrócił do żony. 9 miesięcy później kobieta przysłała mu bardzo dziwną pocztówkę
  5. Nastolatka zginęła w wypadku samochodowym. Kilka minut wcześniej wysłała wiadomość powodującą ciarki na plecach
  6. Viki Gabor po raz pierwszy pokazała swojego brata! Prawdziwy adonis, dziw bierze, czym się zajmuje

źródło: webniusy.com