Kobieta.Swiatgwiazd.pl > Styl Życia > Koszerne jedzenie – wszystko, co musisz wiedzieć
Dominika Bryś
Dominika Bryś 28.01.2021 23:59

Koszerne jedzenie – wszystko, co musisz wiedzieć

koszerne jedzenie
fot. tetiana shyshkina, www.unsplash.com

Koszerne jedzenie – co dokładnie oznacza ten termin, jakie są jego wytyczne oraz jakie wymagania musi spełnić żywność, by była uznana za koszerną? Odpowiedzi na te pytania prezentujemy w poniższym artykule.

Przepisy dotyczące koszernej diety są obszerne i zapewniają sztywne ramy przepisów, które nie tylko określają, które produkty są dozwolone lub zabronione, ale także określają, w jaki sposób dozwolona żywność musi być produkowana, przetwarzana i przygotowywana przed spożyciem.

„Koszerny” to termin używany do opisania żywności zgodnej z wytycznymi żywieniowymi określonymi przez tradycyjne prawo żydowskie. Przepisy te określają, jakie produkty spożywcze można spożywać oraz w jaki sposób należy je produkować, przetwarzać i przygotowywać.

Słowo „koszer” pochodzi od hebrajskiego rdzenia „kashér”, co oznacza być czystym, odpowiednim do spożycia.

Pewne kombinacje żywności są surowo zabronione.

Niektóre z głównych wytycznych dietetycznych dotyczących koszerności zakazują pewnych połączeń żywności – zwłaszcza mięsa i nabiału.

Istnieją trzy główne kategorie żywności koszernej:

Mięso (fleishig): Ssaki lub drób, a także produkty z nich otrzymane, w tym kości lub bulion.

Nabiał (mleko): mleko, ser, masło i jogurt.

Pareve: każda żywność, która nie jest mięsem ani nabiałem, w tym ryby, jaja i żywność na bazie roślin.

Wytyczne dotyczące koszerności surowo zabraniają łączenia w pary jakichkolwiek produktów mięsnych i mlecznych. Oznacza to również, że wszystkie przybory i sprzęt używany do przygotowania mięsa i nabiału muszą być zawsze oddzielone.

Dozwolone są tylko niektóre produkty pochodzenia zwierzęcego.

Duża część zasad koszerności dotyczy żywności pochodzenia zwierzęcego oraz sposobu jej uboju i przygotowania.

Nabiał jest traktowany jako odrębna całość i nigdy nie powinien być spożywany ani przygotowywany razem z mięsem lub produktami mięsnymi.

Ryby i jajka są uważane za pareve i również mają swoje własne zasady.

Wytyczne dotyczące koszerności ograniczają spożycie żywności pochodzenia zwierzęcego do określonych zwierząt i kawałków mięsa, które są ubijane i przygotowywane w określony sposób.

Wytyczne dotyczące żywności pochodzenia roślinnego.

Podobnie jak ryby i jajka, pokarmy roślinne są uważane za niedojrzałe lub neutralne, co oznacza, że ​​nie zawierają mięsa ani nabiału i mogą być spożywane z żadną z tych grup żywności.

Chociaż są nieco mniej restrykcyjne niż mięso i nabiał, te produkty mają również własny zestaw wskazówek dotyczących koszerności – zwłaszcza dotyczących sposobu ich przetwarzania.

Ziarna i chleb

W swojej najczystszej postaci zboża i produkty zbożowe są uważane za koszerne. Jednak niektóre metody przetwarzania mogą ostatecznie uznać je za niekoszerne.

Przetworzone zboża, takie jak chleb, mogą nie być koszerne ze względu na sprzęt, na którym są przetwarzane lub użyte składniki.

Niektóre pieczywo często zawiera oleje lub tłuszcze piekarskie. Jeśli używany jest tłuszcz piekarski pochodzenia zwierzęcego, chleba nie można uznać za koszerny.

Ponadto, jeśli patelnie do pieczenia lub inny sprzęt są natłuszczane tłuszczami pochodzenia zwierzęcego lub w inny sposób używane do gotowania potraw zawierających mięso lub nabiał, produkt końcowy nie jest już koszerny.

Owoce i warzywa

Podobnie jak zboża, owoce i warzywa są koszerne w swojej nieprzetworzonej postaci. Jednakże, ponieważ owady nie są koszerne, przed sprzedażą lub spożyciem należy sprawdzić świeże owoce i warzywa pod kątem obecności owadów lub larw.

Ponadto produkty owocowe i warzywne wytwarzane przy użyciu niekoszernego sprzętu, takie jak wszystko, co przetwarza mleko i mięso, nie są koszerne.

Orzechy, nasiona i oleje

Ogólnie rzecz biorąc, orzechy, nasiona i otrzymywane z nich oleje są koszerne.

Jednak skomplikowane przetwarzanie tej żywności często sprawia, że ​​jest ona niekoszerna ze względu na zanieczyszczenie krzyżowe sprzętu używanego również do przetwarzania mięsa i / lub produktów mlecznych.

Wino

Podobnie jak żywność, wino musi być produkowane przy użyciu koszernego sprzętu i składników, aby można je było uznać za koszerne. Obejmuje to wszelkie narzędzia używane do zbierania i przygotowywania winogron do fermentacji.

Ponieważ jednak wino jest ważne podczas wielu żydowskich uroczystości religijnych, obowiązują surowsze zasady.

Tagi: