Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Kuchnia > Kotlety z kurczaka a’la KFC. Banalnie prosty trick na chrupiącą panierkę
Adrianna Boryń
Adrianna Boryń 02.03.2020 17:54

Kotlety z kurczaka a’la KFC. Banalnie prosty trick na chrupiącą panierkę

kotlety
Fot. pixabay.com sharonang

Kotlety jak z KFC? Chyba każdy z nas jadł te chrupiące kawałki kurczaka i zakochał się w nich już od pierwszego kęsa. Na szczęście od teraz nie musicie iść do restauracji, aby zjeść ten amerykański przysmak. Znamy bardzo prosty trick, który przywiedzie na myśl smak kurczaka jak z Kentucky. Dzięki niemu w zaciszu własnego domu wyczarujecie kotlety a’la z KFC.

Żeby przyrządzić kotlety smakujące jak kurczaki z KFC, wystarczy wykonać jeden prosty zabieg. Podstawą panierki jest ciasto naleśnikowe, bardzo podobne do tradycyjnych naleśników. Jednak aby uzyskać odpowiednią strukturę panierki, musimy zrobić jeszcze jedną ważna rzecz!

Jak robią kurczaki z KFC?

Kurczaki z KFC można zrobić w bardzo banalny sposób. Oczywiście podstawą jest kurczak, pokrojony w mniejsze kawałki. Następnie kawałki kurczaka pozostawiamy na całą noc w marynacie. Kolejnym krokiem jest słynna, chrupiąca panierka. Aby ją wykonać, wystarczy nam mąka, woda lub mleko, sól, pieprz i kilka innych przypraw. Kluczem do uzyskania odpowiedniej panierki są nie tylko składniki, ale i sposób wykonania. Poniżej znajduje się szczegółowy przepis.

Przepis na panierkę z KFC

Składniki potrzebne na panierkę:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • pół łyżeczki papryki ostrej
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1,5 szklanki mąki
  • pół szklanki mleka lub wody
  • olej do smażenia

Składniki na marynatę:

  • jogurt naturalny, ew. kefir
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • szczypta papryki ostrej
  1. Żona polskiego skoczka pokazała się bez ubrań. Ma piękne ciało „Afrodyta”
  2. Przez lata więził ją w piwnicy i niewyobrażalnie, a na piętrze wiódł normalne życie. Zdjęcia jej „więzienia” przyprawiają o ciarki
  3. Kate Rozz, była żona Piotra Adamczyka zaręczyła się! Pokazała ogromny pierścionek

Sposób przygotowania:

I etap

Aby uzyskać najlepszy smak, kotlety najlepiej zacząć przygotowywać dzień wcześniej.

  1. Pokrój pierś z kurczaka w mniejsze kawałki wedle własnych preferencji.
  2. Następnie składniki na marynatę wymieszaj i połącz z kawałkami kurczaka, tak żeby każdy kawałek był pokryty mieszanką.
  3. Kotlety przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy na całą noc do lodówki.

II etap

Kotlety wyciągamy z lodówki i możemy przystąpić do szykowania panierki.

  1. Mąkę dzielimy na dwie części. Najpierw wykorzystujemy jedną szklankę do zrobienia ciasta naleśnikowego.
  2. Do szklanki mąki dodajemy, mleko, przyprawy i dokładnie mieszamy. Możemy pomóc sobie mikserem. Konsystencja powinna być bardziej gęsta, niż w standardowym cieście do naleśników.
  3. Kolejnym krokiem jest umieszczenie kawałków kurczaka w powstałej mieszance.
  4. Następnie przekładamy kawałki do miski, a najlepiej do zamykanego pudełka, i posypujemy pozostałą częścią mąki.
  5. Zamykamy pudełko i mieszamy, potrząsając pudełkiem – ten zabieg sprawi, że kotlety będą niesamowicie chrupiące!
  6. Ostatnim krokiem jest smażenie. Wylewamy olej na rozgrzaną patelnię i smażymy do uzyskania złotego koloru.

Jak widać przepis na kotlety a’la z KFC nie jest wcale skomplikowany – smacznego!

ZOBACZ ZDJĘCIA:

kotlety

Kotlety a’la KFC robią furorę w każdej kuchni.

kotlety

Domowe kotlety smakują jak prosto z Kentucky!

ZOBACZ TEŻ:

  1. 3-miesięczny chłopiec trafił do szpitala z wysoką gorączką. Placówka odpowie za jego śmierć
  2. Katastrofa statku, nie żyje 18 osób, 30 zaginionych, trwają poszukiwania. Smutne wiadomości ze świata
  3. Mąż zostawił żonę i małego synka. Jego kochanka dowiedziała się prawdy i zemściła w mistrzowski sposób
  4. Córka Agnieszki Kaczorowskiej jest przeurocza. Aktorka pokazała nowe zdjęcie dziecka
  5. Nigdy nie myj jajek przed włożeniem do lodówki. Mnóstwo ludzi popełnia wielki błąd
  6. Nasze mamy i babcie całe życie źle lepiły pierogi. Jest nowatorski, łatwiejszy i pyszniejszy sposób

Źródło: smaker.pl, nczas.com