Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Porady domowe > Prosty trick babci na kotlety jajeczne. Będą chrupiące i aromatyczne
Zuzanna Niedzielska
Zuzanna Niedzielska 12.02.2020 18:48

Prosty trick babci na kotlety jajeczne. Będą chrupiące i aromatyczne

kotlety jajeczne
pixabay.com

Kotlety jajeczne to lubiana alternatywa dla osób, które akurat niekoniecznie mają ochotę na mięso do obiadu. Zostało Ci w lodówce trochę nadprogramowych jajek ze śniadania? Świetnie się składa, ponieważ ten prosty przepis jak od babci pomoże Ci przygotować z nich pyszną i aromatyczną potrawę.

Wystarczy 6 jajek, aby zamienić nudny talerz kotletów mielonych w wartościowy i sycący posiłek. Zamiast smażyć kolejnego schabowego w panierce, daj się przekonać do bezmięsnej opcji w postaci kuszących kotlecików z jaj. Do tego prosty przepis sprawia, że kotlety jajeczne możesz przyrządzić szybko i bez problemu. Gotowa?

Kotlety jajeczne przepis

Kotlety jajeczne przyrządza się z ugotowanych na twardo jajek, żółtego sera (który należy zetrzeć na tarce), bułki kajzerki oraz mleka. Dla fanów zielonych dodatków i ziół proponujemy dodać do kotlecików posiekaną natkę pietruszki bądź szczypiorek, który nada składnikom dodatkowego smaku. Poniżej zamieszczamy potrzebne składniki na 8 porcji:

– 6 jajek,
– 1 cebula,
– ser żółty w kostce,
– bułka kajzerka,
– mleko,
– masło,
– olej,
– bułka tarta,
– sól,
– pieprz,
– opcjonalnie: świeże zioła.

Przygotuj również tarkę o dużych oczkach, maszynkę do mielenia, miskę, oczywiście patelnię i ewentualnie ręczniki papierowe, aby po usmażeniu odsączyć z kotlecików nadmiar niepotrzebnego tłuszczu.

Jak zrobić kotlety jajeczne?

Aby prawidłowo wykonać kotlety jajeczne, będziesz potrzebowała 6 jajek, które należy ugotować na twardo, a po ich ostudzeniu obrać dokładnie ze skorupek. Tak przygotowane jaja zetrzyj na tarce o dużych oczkach razem z żółtym serem w kostce.

Na patelni rozgrzej masło, w tym czasie cebulę posiekaj w kostkę, a następnie wrzuć ją do środka i poczekaj, aż odpowiednio się zeszkli. Przez ten czas możesz namoczyć bułkę w mleku, a potem ją odcisnąć. Gdy bułka będzie już gotowa, przemiel ją razem z zeszkloną cebulą w maszynce. Do wspomnianej miski włóż przygotowane jajka z żółtym serem, przemieloną bułkę z cebulą i dokładnie wymieszaj. Do smaku możesz doprawić masę solą i/lub pieprzem. Jeżeli masa okaże się zbyt rzadka, możesz uratować sytuację używając bułki tartej, sukcesywnie dodając jej do środka.

  1. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed popularnym produktem. Każdy może mieć go w kuchni
  2. Dziecko urodziło się z siwymi włosami. Rodzice bali się najgorszego

Tak przygotowane składniki zacznij formować w owalne kotleciki, a następnie obtocz w bułce tartej. Kotlety jajeczne połóż ostrożnie na rozgrzanym na patelni oleju. Usmaż je po kolei z obu stron tak, jak w przypadku kotletów mielonych.

Gdy Twoje kotlety jajeczne będą już gotowe i pachnące, ułóż je na ręcznikach papierowych, aby odsączyły z nich nadmiar zbędnego tłuszczu.

Do kotletów przygotuj ziemniaki np. w formie purée i dowolną, świeżą surówkę. I gotowe. Smacznego!

kotlety jajeczne

Wystarczy 6 jajek na twardo i pomysł na świeże danie pojawia się sam.

kotlety jajeczne

Kotlety jajeczne to prosty i smaczny przepis na niedzielny obiad i nie tylko.

kotlety jajeczne

Wypróbuj przepis i stwórz alternatywny posiłek w swojej kuchni.

ZOBACZ TEŻ:

  1. Szukała pomocy przez dwa lata. Lekarze stwierdzili, że jest zbyt młoda na raka
  2. Jest nagranie. Biedronka w polskiej miejscowości przyłapana na największej ściemie
  3. Przepis na domową pizzę. Trik na genialne ciasto, smak jak z najlepszej włoskiej pizzerii
  4. Radosław Majdan zdradził szczegóły porodu żony. Większość par nie ujawnia tak wiele
  5. Iwona Pavlović została blondynką. Na najnowszym zdjęciu nie przypomina siebie
  6. 22-latka weszła do wanny, żeby złagodzić ból. Zamarła, kiedy poczuła, że coś z niej wychodzi

źródło: winiary.pl