Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Porady domowe > Kotlety schabowe, ale inaczej. Dzięki kilku dodatkom rozpływają się w ustach, zupełnie nowy smak
Aleksandra Kwaterkiewicz
Aleksandra Kwaterkiewicz 15.04.2020 20:25

Kotlety schabowe, ale inaczej. Dzięki kilku dodatkom rozpływają się w ustach, zupełnie nowy smak

kotlety schabowe
fot. screen youtube.com / KUROŃ.TV

Kotlety schabowe w innym wydaniu będą potrzebowały tylko dwóch dodatkowych składników. Po ich dodaniu możesz cieszyć się wyjątkowym smakiem obiadu w nieco odświeżonej formie!

Kotlety schabowe to wspaniały pomysł na obiad. Chyba każdy uwielbia klasyczne kotlety z ziemniakami i mizerią. Warto jednak czasem zmodyfikować przepis, żeby doświadczyć zupełnie nowego smaku. Wystarczą dwa inne niż zazwyczaj składniki, które sprawią, że kotlety będą rozpływać się w ustach!

Kotlety schabowe w nowym wydaniu

Podczas kwarantanny mamy więcej czasu na gotowanie. Warto więc poeksperymentować i spróbować odmienić bardzo dobrze znane nam dania. Schabowy to danie, bez którego nie wyobrażamy sobie naszej kuchni. Tym razem jednak zaskoczmy rodzinę i przygotujmy go w zupełnie nowym wydaniu. Tradycyjne danie odmieni nam kilka składników.

Jak zrobić odmienione kotlety schabowe?

Składniki:

  • 4 plastry schabu
  • 4 plastry żółtego sera
  • 4 plastry chudego boczku
  • 1 jajko (do panierowania)
  • bułka tarta, mąka (do panierowania)
  • tłuszcz do smażenia
  • sól, pieprz
  • bazylia, oregano
  • dowolna zielenina
  1. Kiedy nastąpi szczyt zachorowań w Polsce? Rzecznik rządu wyjawił, o którym miesiącu rozmawiamy
  2. Duże niebezpieczeństwo, zacznie się na wschodzie i północy Polski. Właśnie wprowadzono pierwszy stopień alarmowy
  3. Rząd otworzy galerie handlowe? Wicepremier Jacek Sasin zdradził szczegóły

Jak przygotować odmienione kotlety schabowe?

  • Zacznijmy od rozbijania plastrów schabu tłuczkiem, następnie posypmy pieprzem i solą i zostawmy na 10 minut.
  • W miseczce rozbijamy jajko. Rozbite kotlety zanurzamy w jajku i panierujemy w mące i bułce tartej.
  • Na patelni roztapiamy olej i smażymy obustronnie kotlety na złoty kolor.

Teraz najważniejsza część przepisu:

  • Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem wkładamy usmażone kotlety. Posypujemy bazylią i oregano.
  • Układamy plastry boczku i sera. Możemy dodać pomidory zwykłe lub koktajlowe – co tylko lubimy i będzie nam pasować.
  • W piekarniku rozgrzanym do 160 stopni pieczemy kotlety około 15 minut. Po wyjęciu posypujemy je zieleniną i podajemy z ulubionymi dodatkami.

My rekomendujemy zapiec jednocześnie ziemniaczki. Rodzina będzie zachwycona takim odmienionym obiadem!

ZOBACZ ZDJĘCIA:

kotlety schabowe

Ser żółty będzie wspaniale pasował do kotletów. Dodatkowo, jeśli wybierzemy aksamitny, młody ser podczas rozpuszczania się pokryje całe mięso.

kotlety schabowe

Klasyczne schabowe, ziemniaczki i mizeria to smak rodzinnych obiadów. Możemy jednak czasem połączyć inne smaki z tradycyjnymi daniami.

kotlety schabowe

Do pieczonych schabowych wspaniale będą pasować pieczone ziemniaczki.

ZOBACZ TEŻ:

  1. Gdzie wyrzucić maseczki i rękawiczki? Odpowiedź nie jest taka oczywista
  2. Europa zamarła, zabrzmiał dzwon, miliony ludzi przeszły ciarki. Niezwykła chwila w rocznicę pożaru perły Francji
  3. Widzisz kota na zdjęciu? 4 obrazki podbijają sieć, ludzie głowią się nad odpowiedzią
  4. 13-letnia dziewczynka w ciąży. Twierdzi, ze ojcem dziecka jest jej 10-letni chłopak. Chce urodzić
  5. Koronawirus niebezpiecznie mutacje. Ma aż 3 szczepy, dotarły do różnych regionów świata
  6. Spadek w wykonywaniu testów? Minister Zdrowia się tłumaczy, czym było to spowodowane
  1. Źródło: kobieta.interia.pl