Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Kuchnia > Świetny trik na tradycyjne schabowe. Nieduża zmiana, a rozpływają się w ustach
Luiza Pastuszka
Luiza Pastuszka 08.08.2020 20:23

Świetny trik na tradycyjne schabowe. Nieduża zmiana, a rozpływają się w ustach

Kotlety schabowe
instagram.com @miesarianizm

Przychodzi weekend, a ciebie po raz kolejny budzi stukot tłuczka do mięsa dochodzący od sąsiadów z góry? To zupełnie zrozumiałe. W końcu kotlety schabowe uznawane są za tradycyjne polskie danie, bez których niedzielny obiad mógłby równie dobrze nie istnieć. Jeśli do tej pory myślałaś, że posiadłaś już całą wiedzę na temat przygotowania tej wykwintnej potrawy… musisz koniecznie zapoznać się z tym jednym trikiem!

Kotlety schabowe są bez wątpienia jednym z ulubionych dań Polaków. Wielu z nas wprost nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnego obiadu ze schabowymi w roli głównej! Co jednak gdyby je odrobinę zmienić? To mała zmiana, a wprowadzi do kuchni trochę świeżości. Niebo w gębie gwarantowane!

Kotlety schabowe w nowej odsłonie

Kotlety wykonane ze schabu to kultowe danie kuchni polskiej. Ich poprawne przygotowanie powoli zaczyna obrastać legendą. Ile rodzin, tyle różnych przepisów i sposobów na jego wykonanie. Każdy z nich łączy jednak jeden wspólny element – chodzi oczywiście o obtaczanie ich w jajku i bułce tartej. Żeby kotlety wyszły idealne, panierka powinna być chrupiąca, a środek soczysty i aromatyczny.

Co powiecie na to, aby nieco odejść od utartych schematów i zmienić klasyczny sposób ich wykonania? W dalszym ciągu potrzebować będziesz zaledwie kilku produktów, jednak różnice i doznania smakowe będą ogromne!

  1. Fatalna wiadomość, Stan Borys bardzo się boi. Nic nie może zrobić
  2. Ogromna radość w rodzinie Kwaśniewskich. Najnowsze doniesienia o córce pary i jej mężu mogą przynieść ulgę

Kotlety schabowe: panierka

Okazuje się, że jedna niewielka zmiana jest w stanie zupełnie odmienić ich smak. Zastanawiałaś się kiedyś jak smakowałyby kotlety bez bułki tartej?

Składniki:

  1. Roztłuczone kotlety ze schabu wieprzowego,
  2. Dwa jajka,
  3. Szklanka mąki pszennej,
  4. Czosnek granulowany,
  5. Sól,
  6. Pieprz,
  7. Olej do smażenia.

Wykonanie:

  1. Kotlety dopraw solą, pieprzem i czosnkiem.
  2. Następnie obtocz je w mące, zanurz w jajkach i ponownie oprósz mąką.
  3. Roztłuczony schab smaż na mieszance oleju i masła do uzyskania złocistego koloru.

Niebo w gębie gwarantowane! Mała zmiana poskutkuje zupełnie innymi doznaniami.

ZOBACZ ZDJĘCIA:

schabowe

Schabowe to klasyczne polskie danie.

schabowe

Jak wykonać je, żeby były idealne?

Kotlety schabowe

Zamiana bułki tartej na mąkę zupełnie zmienia smak!

ZOBACZ TEŻ: