Kotlety schabowe to jedna z najpopularniejszych polskich potraw. Dzięki przepisowi ze starej książki kucharskiej tradycyjne danie będzie wyborne jak nigdy. Okazuje się, że cały sekret tkwi w panierce. 

Co zrobić, żeby kotlety schabowe były miękkie i soczyste w środku, a chrupiące na zewnątrz? Wystarczy, że odtworzymy przepis ze starej książki kucharskiej, by skraść serca i podniebienia wielbicieli tego niezwykle popularnego w Polsce dania. Przygotowane w ten sposób kotlety, zyskują niepowtarzalny smak. Szczególnie dzięki idealnej panierce. 

Przepis na kotlety schabowe ze starej książki kucharskiej

Przepis na kotlety schabowe ze starej książki kucharskiej to sposób na wyśmienity obiad. Jak robiły je nasze prababcie? Wystarczy jeden szczegół, by ta klasyczna i pyszna potrawa nabrała jeszcze lepszego smaku. Dzięki niemu będą kruche i soczyste jak nigdy dotąd. 

Kotlety schabowe przepis: aby zrobić nasze idealne kotlety schabowe, będziemy potrzebować

  • 1 kg schabu
  • 1/4 l wody
  • 2 żółtka
  • 25 dag mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 białka 

Jeżeli mamy już wszystkie potrzebne składniki, pora zabrać się za przygotowanie naszego popisowego dania tak, jak robiły to staropolskie kucharki. 

  1. Małgorzata Kożuchowska wyjawiła prawdę o mężu. Fani zdębieli, gdy usłyszeli jej słowa
  2. Gigantyczne problemy w TVP, doszło do skrajnie niebezpiecznej sytuacji. Reakcja musiała być natychmiastowa

Co zrobić, żeby kotlety schabowe były miękkie?

Żeby kotlety schabowe były miękkie, wystarczy postępować według dawnego przepisu. Okazuje się, że cały sekret ich wyjątkowego smaku tkwi w panierce.

Jak zrobić kotlety schabowe?

  1. Mięso pokrój na równe, niezbyt grube kotlety. Rozbij je i posól.  
  2. Przygotuj panierkę. Rozbij wodę i żółtka, następnie dodaj do nich olej i mąkę i starannie wymieszaj tak, by nie było grudek. Z białek jajka ubij pianę, dodaj do ciasta i wymieszaj. 
  3. Kotlety zanurz w cieście i od razu połóż na patelni z mocno rozgrzanym tłuszczem. Najpierw smaż na silnym ogniu, a następnie zmniejsz płomień i dosmażaj. 

Voila. Nasze pyszne kotlety schabowe są gotowe.

ZOBACZ ZDJĘCIA:

kotlety schabowe
Fot. RitaE, Pixabay

Przepis na kotlety schabowe ze starej książki kucharskiej sprawi, że nasze danie będzie niezwykle kruche i soczyste. 

kotlety schabowe
Fot. congerdesign, Pixabay

Okazuje się, że cały sekret tkwi w panierce. 

kotlety schabowe
Fot. MabelAmber, Pixabay

Tajemnicą idealnej panierki, według staropolskich kucharek, była piana z białek jaj. 

ZOBACZ TEŻ:

  1. Z ostatniej chwili: pół Polski w żółtej strefie. Fatalne informacje dla wielu Polaków
  2. Natasza Urbańska bez stanika. Zdjęcie trafiło do sieci, prawda wyszła na jaw
  3. Decyzja właśnie zapadła. Chodzi o ogromne podwyżki dla polityków i wypłatę dla Pierwszej Damy
  4. Agnieszka Chylińska ukrywała prawdę latami. Dopiero teraz zdobyła się na wyznanie, aż ciężko uwierzyć
  5. Wybierasz się na grzyby? Ostrożnie, przed chwilą GIS pilnie ostrzegł wszystkich przed niebezpieczeństwem

źródło: beszamel.se

 

Poprzedni artykułDewy skin – jak uzyskać efekt świetlistej, wilgotnej skóry?
Następny artykułMyśleli, że znaleźli szczeniaki labradora. Prawda okazała się ogromnym zaskoczeniem, nie wierzyli
Redaktorka działu life-style w Lelum.pl. Redaktor, copywriter i stylistka. Pisanie i moda od zawsze były bliskie jej sercu. Na swoim koncie ma publikacje w wielu branżowych portalach oraz czasopismach. Prywatnie miłośniczka Basquita i czarnej kawy.