Kotlety schabowe można urozmaicić w nietypowy sposób. Zapiecz je pod warzywną pierzynką według przepisu i uzyskaj niesamowity efekt. Już nie wrócisz do starej wersji.
Kotlety schabowe można urozmaicić w nietypowy sposób. Zapiecz je pod warzywną pierzynką według przepisu i uzyskaj niesamowity efekt. Już nie wrócisz do starej wersji.
Ile razy zdarza się, że brak nam pomysłu na niedzielny obiad. Wtedy często decydujemy się na klasyczne kotlety schabowe. Tradycyjne danie można jednać ciekawie urozmaicić, wcale nie wkładając w to tak wiele wysiłku. Wystarczy kilka warzyw.
Kotlety schabowe pod pierzynką: przepis
Żeby na zawsze odmienić tradycyjną postać kotletów schabowych, nie potrzeba aż tak wielu składników. Aby przyrządzić i przyprawić mięso należy przygotować jajko, mąkę i opcjonalnie bułkę tartą do panierki, oraz olej roślinny i masło do obsmażenia kotletów. Te wszystkie składniki prawdopodobnie masz już na swojej półce w kuchni i w lodówce.
Składniki do kotletów:
- mięso (zamiennie np. pierś z kurczaka),
- 1 jajko,
- mąka,
- olej,
- masło,
- przyprawy do smaku (pieprz, sól, magi).
Z kolei na unikalny warzywny farsz, którym przykryjesz kotlety schabowe, potrzeba jedynie sztuki cukinii, papryki (w wersji surowej), pomidorków koktajlowych, czosnku i żółtego sera. Do tego oczywiście przyprawy, które z pewnością masz już w domu.
Składniki do farszu:
- cukinia,
- 1 kolorowa papryka,
- pomidorki koktajlowe,
- żółty ser (kostka),
- czosnek,
- musztarda,
- majonez.
Jak zrobić kotlety schabowe pod pierzynką?
Aby przygotować te nietypowe kotlety schabowe, do pewnego momentu należy postępować zgodnie z tradycyjnymi zasadami.
- Przygotuj kotlety i rozbij mięso kuchennym tłuczkiem.
- Użyj soli, pieprzu lub innych przypraw wedle uznania, aby dodać do mięsa smaku.
- Następnie zajmij się przygotowaniem panierki. Na osobne talerze wsyp mąkę i jajko, które musisz pomieszać energicznie widelcem. Obtocz przyprawione kotlety w przygotowanych dodatkach – najpierw jajku, a potem w mące.
- Na patelni rozgrzej olej z masłem.
- Połóż na patelni przygotowane mięso i obsmażaj z obu stron.
W tym momencie do
- Cukinię oraz paprykę posiekaj w drobną kostkę.
- Pomidorki koktajlowe przekrój nożem na małe połówki.
- Kostkę żółtego sera zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
- Obrany ząbek czosnku przeciśnij przez praskę.
- Wszystkie warzywa wymieszaj dokładnie, dodając do farszu po dwie łyżki musztardy i majonezu.
Tak przygotowany farsz nałóż na ostygnięte już kotlety schabowe, po czym umieść w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni. Piecz potrawę 20 minut, do uzyskania smacznego efektu zapieczonego na kotletach farszu.
Smacznego!
ZOBACZ ZDJĘCIA:

Kotlety schabowe wcale nie muszą być nudną tradycją w kuchni.

Przy użyciu kilku warzyw, możesz wyczarować z nich całkiem nową potrawę.

Wypróbuj przepis i poczęstuj rodzinę zapieczonymi z warzywami kotletami pod pierzynką.
ZOBACZ TEŻ:
źródło: radiopiekary.pl