Lelum.pl

Fot. ReinhardThrainer, Pixabay

Kotlety schabowe pod pierzynką. Przepis, który na zawsze odmieni twoje obiady

23 Lutego 2020

Autor tekstu:

Zuzanna Niedzielska

Kotlety schabowe można urozmaicić w nietypowy sposób. Zapiecz je pod warzywną pierzynką według przepisu i uzyskaj niesamowity efekt. Już nie wrócisz do starej wersji.

Kotlety schabowe można urozmaicić w nietypowy sposób. Zapiecz je pod warzywną pierzynką według przepisu i uzyskaj niesamowity efekt. Już nie wrócisz do starej wersji.

Ile razy zdarza się, że brak nam pomysłu na niedzielny obiad. Wtedy często decydujemy się na klasyczne kotlety schabowe. Tradycyjne danie można jednać ciekawie urozmaicić, wcale nie wkładając w to tak wiele wysiłku. Wystarczy kilka warzyw.

Kotlety schabowe pod pierzynką: przepis

Żeby na zawsze odmienić tradycyjną postać kotletów schabowych, nie potrzeba aż tak wielu składników. Aby przyrządzić i przyprawić mięso należy przygotować jajko, mąkę i opcjonalnie bułkę tartą do panierki, oraz olej roślinny i masło do obsmażenia kotletów. Te wszystkie składniki prawdopodobnie masz już na swojej półce w kuchni i w lodówce.

Składniki do kotletów:

  • mięso (zamiennie np. pierś z kurczaka),
  • 1 jajko,
  • mąka,
  • olej,
  • masło,
  • przyprawy do smaku (pieprz, sól, magi).

Z kolei na unikalny warzywny farsz, którym przykryjesz kotlety schabowe, potrzeba jedynie sztuki cukinii, papryki (w wersji surowej), pomidorków koktajlowych, czosnku i żółtego sera. Do tego oczywiście przyprawy, które z pewnością masz już w domu.

Składniki do farszu:

  • cukinia,
  • 1 kolorowa papryka,
  • pomidorki koktajlowe,
  • żółty ser (kostka),
  • czosnek,
  • musztarda,
  • majonez.

Jak zrobić kotlety schabowe pod pierzynką?

Aby przygotować te nietypowe kotlety schabowe, do pewnego momentu należy postępować zgodnie z tradycyjnymi zasadami.

  1. Przygotuj kotlety i rozbij mięso kuchennym tłuczkiem.
  2. Użyj soli, pieprzu lub innych przypraw wedle uznania, aby dodać do mięsa smaku.
  3. Następnie zajmij się przygotowaniem panierki. Na osobne talerze wsyp mąkę i jajko, które musisz pomieszać energicznie widelcem. Obtocz przyprawione kotlety w przygotowanych dodatkach – najpierw jajku, a potem w mące.
  4. Na patelni rozgrzej olej z masłem.
  5. Połóż na patelni przygotowane mięso i obsmażaj z obu stron.

W tym momencie do

  1. Cukinię oraz paprykę posiekaj w drobną kostkę.
  2. Pomidorki koktajlowe przekrój nożem na małe połówki.
  3. Kostkę żółtego sera zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
  4. Obrany ząbek czosnku przeciśnij przez praskę.
  5. Wszystkie warzywa wymieszaj dokładnie, dodając do farszu po dwie łyżki musztardy i majonezu.

Tak przygotowany farsz nałóż na ostygnięte już kotlety schabowe, po czym umieść w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni. Piecz potrawę 20 minut, do uzyskania smacznego efektu zapieczonego na kotletach farszu.

Smacznego!

ZOBACZ ZDJĘCIA:

Kotlet schabowy

Kotlety schabowe wcale nie muszą być nudną tradycją w kuchni.

dieta

Przy użyciu kilku warzyw, możesz wyczarować z nich całkiem nową potrawę.

kotlety schabowe

Wypróbuj przepis i poczęstuj rodzinę zapieczonymi z warzywami kotletami pod pierzynką.

ZOBACZ TEŻ:

źródło: radiopiekary.pl

Tagi:

Zuzanna Niedzielska

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Podobne artykuły

Nowości

Friz otwiera nowy biznes. W tle setki tysięcy euro

Czytaj więcej >

Nowości

Mini Majk zrobił przeszczep włosów. Po czasie porównał ze zdjęciem sprzed

Czytaj więcej >

Nowości

Partnerka prezesa zarządu Ekipa Holding zawalczy w Fame MMA? Federacja musi spełnić kilka jej życzeń

Czytaj więcej >

Nowości

Lil Masti nagrała badanie USG. Młodzi rodzice na celowniku fanów: „Wszystko jest na sprzedaż”

Czytaj więcej >

Nowości

Polski youtuber był w związku z transpłciowym mężczyzną. Problemem okazał się dystans

Czytaj więcej >

Nowości

Filipek na podium. Raper nie pozostawił szans konkurentom

Czytaj więcej >