Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Porady domowe > ”Oszukane kotlety schabowe” podbijają świat. Nie do wiary, jak smakują
Kinga Majewska
Kinga Majewska 23.05.2020 10:34

”Oszukane kotlety schabowe” podbijają świat. Nie do wiary, jak smakują

kotlety schabowe
Fot. ReinhardThrainer, Pixabay

Kotlety schabowe z ziemniaczkami i mizerią to chyba jedno z najbardziej tradycyjnych polskich dań. Ta pozycja najczęściej gości u wszystkich podczas niedzielnego popołudnia. A co jeśli powiedzielibyśmy Wam, że znamy przepis na nieco oszukane schabowe, które są nawet lepsze od tych tradycyjnych? Jest on niezwykle prosty – spróbuj sama!

Kotlety schabowe, mimo że kocha je duża część Polaków, niektórym jednak ich tradycyjna wersja mogła się już znudzić i nawet babcine przepisy nie dają już rady. Znamy ich nową tańszą i lepszą wersję, która spodoba się wielu osobom. Przygotowanie zajmie Ci zaledwie kilka minut.

Kotlety schabowe: składniki

Nasze oszukane kotlety schabowe będą przygotowane z mięsa mielonego! Zdziwieni? Mamy nadzieję, ponieważ ten przepis zaskoczy nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. Jeśli jednak nie jesteś zwolennikiem mięsa, polecamy Ci nasz przepis na kotleciki szpinakowe!

Do ich przygotowania potrzebujesz:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego z szynki lub łopatki
  • sól i pieprz
  • 1 jajko rozmącone z 2 łyżkami wody
  • mąka
  • tarta bułka
  1. Policja ostrzega Polaków. Pod żadnym pozorem nie można robić jednej rzeczy, konsekwencje mogą być opłakane
  2. Premier Morawiecki zapowiedział zniesienie nakazu noszenia maseczek. Polacy czekali na tę wiadomość
  3. Czym Blanka Lipińska zajmowała się w Zatoce Sztuki? Na jaw wypływają kolejne informacje po emisji ”Nic się nie stało’

Przygotowanie nowej wersji kotletów

Wybrane mięso umieść w misce, dodaj do niego 50 ml wody, sól i pieprz, a następnie wyrabiaj je od 2 do 4 min. Gdy masa nabierze już odpowiedniego wyglądu, wyjmij ją kilka razy z miski i zrzuć do niej ponownie z wysokości 50 cm. Dzięki tej czynności odpowietrzymy mięso.

W kolejnym etapie zacznij formować mięsne kulki, mniej więcej wielkości jajka, a następnie rozgnieć każdą z nich na „placek” o grubości nie cieńszej niż 1,5 cm. Gotowe części należy zapanierować oraz usmażyć w taki sam sposób, jak tradycyjne kotlety schabowe. Danie można podawać z ulubionymi składnikami na ciepło. Smacznego!

ZOBACZ ZDJĘCIA:

kotlety schabowe

Oszukane kotlety schabowe smakują wybornie!

ZOBACZ TEŻ:

  1. Bon turystyczny 1000 zł. Kiedy będzie wypłata? Kto może złożyć wniosek?
  2. Straty są gigantyczne, wielu poszkodowanych. Dramatyczne doniesienia ze świata
  3. ”Fakt”: Rząd nagle przyjął nowy projekt ustawy. Dotyczy rodziców i wypłacanych pieniędzy
  4. Ministerstwo zdrowia właśnie przekazało najnowsze informacje ws. wesel. Podano maksymalną liczbę gości
  5. Marta Żmuda-Trzebiatowska urodziła. Radosna nowina wyszła na jaw przez przypadek
  6. Niespodziewany protest w centrum Warszawy. Media są już na miejscu, zachowanie manifestujących może zadziwiać

Źródło: beszamel.pl