Kotlety schabowe to jeden z najbardziej popularnych obiadów w Polsce. Przepis na to danie jest niezwykle prosty. Niejeden łakomczuszek nie odmówi niedzielnego obiadu z tym rodzajem mięsa, ziemniaczkami i mizerią. Znamy przepis na kotlety schabowe w nowej odsłonie. Musisz go spróbować, ponieważ nie pogardzi nim żadna babcia!

Z tego artykułu dowiesz się: 

  • Jak przyrządzić kotlety schabowe w cieście
  • Jakie składniki najlepiej wybrać, aby osiągnąć najlepszy efekt
  • Jakich możemy użyć zamienników 

Przepis na kotlety schabowe – jak to brzmi?! Przecież niemal każdy wie, jak zazwyczaj przyrządza się to mięso. Receptury przekazywane są w rodzinie z pokolenia na pokolenie i zazwyczaj różnią się tylko ilością przypraw.  A co gdyby urozmaicić ten przepis…? P. S. Wegetarianie mogą skorzystać z naszego pomysłu na kotlety jajeczne!

Zobacz także: Kompromitacja organizatorów MŚ w lotach. Skoczkowie w niebezpieczeństwie

Unikatowy przepis na kotlety schabowe

Kotlety schabowe to nie tylko jajko i panierka. Można je również przygotować w cieście! Ten wyjątkowy przepis podbije nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. Do przygotowania obiadu potrzebujesz:

Pozostała część artykułu pod materiałem wideo:

  • 700 g wieprzowiny
  • 300 ml wody
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki oleju roślinnego
  • 200 g szpinaku
  • 150 g twardego sera
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • Sól, pieprz do smaku
  • Olej roślinny do smażenia

Zobacz także: Dzisiaj Polacy szaleją na jej punkcie. Poznajecie dziewczynkę ze zdjęcia?

Warto zwrócić uwagę na dobór poszczególnych składników. Mięso najlepiej kupić w sprawdzonym sklepie mięsnym, zamiast w supermarkecie. To samo tyczy się szpinaku, lepiej wybrać się po niego do zieleniaka.

Oczywiście zimową porą dostaniemy go tylko w formie mrożonej, jednak warto pamiętać, że wysokiej jakości produkty istotnie wpływają na ostateczny smak potrawy, czyniąc ją jeszcze smaczniejszą. 

Teksty wybrane dla Ciebie:

Kotlety schabowe w cieście: przygotowanie

Do wrzącej wody dodaj 2 łyżki oleju, a następnie w osobnym naczyniu przygotuj mąkę i dolej do niej wrzątek. Całość wymieszaj widelcem, a następnie rękami. Uważaj, żeby się nie poparzyć!

Wieprzowinę podziel na 8 części. Ubite mięso przypraw. Świeży szpinak należy zblendować, a następnie dodać do niego starty ser, jajko, śmietanę i gorczycę. Całość dobrze wymieszaj.

Ciasto podziel na 16 części, a następnie rozwałkuj każdą z nich. Na każdym z 8 kawałków połóż kotleta, a na nim przygotowaną masę z sera i szpinaku. Całość przykryj drugim kawałkiem ciasta.  

Jak podaje planetlife.pl, na sam koniec na rozgrzaną patelnię wlej niedużą ilość oleju roślinnego. Smaż kotlety z wieprzowiny do złocistej skórki z obu stron. Pamiętaj, że mięso można zastąpić również drobiem. Do dzieła!

Zobacz zdjęcia: 

kotlety schabowe
Fot. https://pixabay.com/ICB

Postaw na ser, który najbardziej lubisz i zetrzyj go na dużych oczkach. 

kotlety schabowe
Fot. https://www.youtube.com/Tomasz Strzelczyk

Kotlety schabowe dopraw wedle uznania.

kotlety schabowe
Fot. https://unsplash.com/ Louis Hansel

Świeży szpinak można zastąpić mrożonym siekanym, ale należy poczekać, aż się rozmrozi. 

Zobacz także w naszych serwisach:

Źródło: planetlife.pl

Redaktor w Lelum.pl. Magister komunikacji medialno-marketingowej. Od zawsze pasjonuje się fotografią. Najbardziej lubi robić zdjęcia komercyjne. 9 lat swojego życia spędziła tańcząc taniec towarzyski, a 4 na deskach teatru. Lubi aktywny tryb życia, imprezy i dobre jedzenie. Gdyby istniał konkurs na znajomość fabuły serialu, na pewno by go wygrała.