Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Kuchnia > Przepis na idealnie soczystego kurczaka. Wystarczy przestrzegać kilku bardzo ważnych zasad
Aleksandra Kwaterkiewicz
Aleksandra Kwaterkiewicz 06.02.2020 18:53

Przepis na idealnie soczystego kurczaka. Wystarczy przestrzegać kilku bardzo ważnych zasad

kurczak
pexels.com

Kurczak to najczęściej jedzone przez nas mięso. Musi być chrupiący, wilgotny – nie ma nic gorszego niż jego przesuszona wersja! Poza tym doskonale łączy się z każdą kuchnią świata, bo świetnie chłonie przyprawy. Krótko mówiąc – jest najbardziej uniwersalnym mięsem. Dziś zdradzamy sposób na to, by zawsze był idealnie soczysty!

Podpowiemy jak przygotować soczystą pierś z kurczaka w piekarniku. Osoby, które dbają o linię, najbardziej lubią tę wersję kurczaka, ponieważ ma najmniej tłuszczu. Ale z innego powodu kurczak z piekarnika nie jest najczęściej przyrządzaną potrawą – wysoka temperatura łatwo go wysusza. Nie musisz się tym przejmować, bo znamy najlepszy przepis, żeby tego uniknąć!

Soczysty kurczak w piekarniku

Jak przygotować soczystego kurczaka w piekarniku? Do upieczenia soczystego kurczaka w piekarniku potrzebujemy:

  • 4 piersi kurczaka
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka sproszkowanego chili
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki suszonego czosnku
  • 0,5 łyżeczki suszonej cebuli
  • 0,5 łyżeczki zmielonego kminku lub kminu rzymskiego

Te przyprawy będą najbardziej oddziaływać na kurczaka podczas pieczenia. Mięso przejdzie wspaniałym aromatem!

Jak przygotować soczystego kurczaka?

Zacznijmy od rozgrzania piekarnika do 220 stopni. Następnie blachę wyłożoną folią aluminiową smarujemy olejem, nakładamy piersi z kurczaka, przykrywamy folią i tłuczemy tak, by każda miała tę samą grubość.

Następnie smarujemy kurczaka olejem lub oliwą. Wszystkie wymienione w składnikach przyprawy łączymy w miseczce razem z cukrem, i tą mieszanką przyprawiamy kurczaka. Następnie pieczemy 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika musimy pamiętać, żeby odczekał 5 minut, dopiero po tym czasie możemy przystąpić do krojenia.

Ważną zasadą jest dostosowanie czasu pieczenia do wielkości danej piersi z kurczaka. Pierś ważącą 120-180 g pieczemy 18 minut. Filet ważący 200-220 g pieczemy 20 minut, a taki, który waży ponad 220 g 22 minuty!

ZOBACZ ZDJĘCIA:

kurczak

Soczysty kurczak jest pyszny sam w sobie. Czasem nawet nie potrzebuje żadnych dodatków.

kurczak

Soczysty kurczak nie jest tak trudny do przygotowania, jak się wydaje.

kurczak

Jeśli nie chcesz używać nieekologicznej folii aluminiowej, możesz też przygotować kurczaka papierze do pieczenia.

ZOBACZ TEŻ:

  1. Czosnek od lat stosowany jest jako naturalny lek. Fakty i mity dotyczące jego działania
  2. Rewolucyjny przepis na chleb w jajku lepszy niż pizza. Robi się w 3 minuty, dlaczego wcześniej nikt go polecał?
  3. Gołąbki według staropolskiego przepisu. Nie znajdziesz go w książkach kucharskich
  4. Ciężarna kobieta poszła na USG. Kiedy ujrzała, co robią bliźniaki w jej brzuchu, odebrało jej mowę
  5. Najpiękniejsze znaki zodiaku. Tylko 3 z nich onieśmielają urodą
  6. Jurorom amerykańskiego Mam Talent opadły szczęki. Polski duet rozwalił

źródło: beszamel.se.pl