Kurczak pod żadnym pozorem nie powinien być myty tuż przed przyrządzeniem. FDA, czyli Amerykańska Agencja Żywności i Leków swoim najnowszym doniesieniem wywołała ogólne poruszenie. Zastanawiałaś się kiedykolwiek czy myć kurczaka przed gotowaniem? Jeśli problemy zdrowotne i zatrucie nie stanowią dla ciebie żadnego problemu – jak najbardziej.

Prawdopodobnie nikogo nie zdziwi stwierdzenie, że kurczak jest jednym z tych mięs, po które Polacy sięgają najchętniej. Jego uniwersalny i delikatny smak przyczynia się do tego, że w kuchni możemy wyczarować z niego prawdziwe cuda. Niestety, stosując ten produkt w sposób nieostrożny, niezwykle łatwo o problemy zdrowotne i rewolucje żołądkowe. Wystarczy jeden zły ruch i katastrofa gwarantowana.

Kurczak wywołał w społeczeństwie masę kontrowersji 

Przed przyrządzeniem zdarzało ci się myć kurczaka? Byłaś przekonana, że tym sposobem pozbędziesz się wszystkich bakterii? To zupełnie zrozumiałe. Krok ten jest niezwykle skuteczny i pozwala na pozbycie się szkodliwych dla zdrowia drobnoustrojów. Tak przynajmniej wszyscy zgodnie twierdziliśmy do tej pory…

Najnowsze doniesienia Amerykańskiej Agencji Żywności i Leków wywołały ogólnie poruszenie. FDA zwróciło uwagę na pewien fakt, z którego do tej pory raczej nikt nie zdawał sobie sprawy. W trosce o zdrowie swoje i najbliższych ci ludzi, nigdy nie myj surowego kurczaka.

Czy myć kurczaka przed gotowaniem?

FDA zapewnia, że myjąc mięso to w kuchennym zlewie, faktycznie oczyszczamy je z ewentualnych zanieczyszczeń, jednak wszystkie bakterie, które zdążyły przenieść się do wody… rozprysną się na kuchennym blacie oraz wszystkich znajdujących się na nim akcesoriach. Szkodliwe drobnoustroje mogą w mgnieniu oka osadzić się na warzywach i owocach.

Nie zapominaj, że w trakcie obróbki termicznej, takiej jak chociażby gotowanie czy smażenie niechciane drobnoustroje zostają zabite. W związku z tym nie martw się o swoje złe samopoczucie – nie musisz myć kurczaka przed przyrządzaniem.

ZOBACZ ZDJĘCIA: 

Kurczak
https://pxhere.com/pl/photo/1087266

Kuczak nigdy nie powinien być myty przed przyrządzeniem. 

Kurczak
pixabay.com @manfredrichter
Mycie go może przysporzyć więcej problemów zdrowotnych niż korzyści.
 
Kurczak
unspalsh.com @jodrell

Obróbka termiczna pozwala pozbyć się drobnoustrojów. 

ZOBACZ TEŻ:

  1. Napój oczyszczający tętnice. Wystarczy pić dwa razy dziennie
  2. Biedronka, Lidl i Auchan może czekać kryzys. Będzie jeszcze gorzej
  3. Osoby spod tych 4 znaków zodiaku mają największe ego. To urodzeni narcyzi
  4. Ojczym skatował 5-latka. Powód? Chłopiec za szybko otworzył prezent
  5. Nikt nie chciał wierzyć, a jednak się stało. 500 plus odbierane rodzicom. Decyzja Trybunału zapadła
  6. Życie Wiśniewskiego się załamało, przeżył okropną tragedię w rodzinie. Długo nie mógł się pozbierać

 

Poprzedni artykułMężczyzna zmarł 4 lata po zjedzeniu kanapki z trucizną. Miał 26 lat
Następny artykułCo założyć do beżowego płaszcza? 3 stylowe zestawy
Redaktor działu Lifestyle w Lelum.pl. Ukończyła Dziennikarstwo na lubelskim UMCESie. Pisanie tekstów było jej pasją, odkąd pamięta. To właśnie w tej dziedzinie chciałaby być perfekcjonistką. Miłośniczka zumby, klimatów latino i włoskiego jedzenia. Nienawidzi nudy i monotonii. Optymistka, dla której każdy kolejny dzień to nowa przygoda.