Kurczak, wbrew powszechnej opinii nie powinien być myty tuż przed przyrządzeniem. FDA, czyli Amerykańska Agencja Żywności i Leków swoim najnowszym doniesieniem wywołała ogólne poruszenie. Zastanawiałaś się kiedykolwiek czy myć kurczaka przed gotowaniem? Jeśli problemy zdrowotne i zatrucie nie stanowią dla ciebie żadnego problemu – jak najbardziej. FDA doniosło o kontrowersyjnych skutkach mycia mięsa z kurczaka.

Prawdopodobnie nikogo nie zdziwi stwierdzenie, że kurczak jest jednym z tych mięs, po które Polacy sięgają najchętniej. Jego uniwersalny i delikatny smak przyczynia się do tego, że w kuchni możemy wyczarować z niego prawdziwe cuda. Niestety, stosując ten produkt w sposób nieostrożny, niezwykle łatwo o problemy zdrowotne i rewolucje żołądkowe. Wystarczy jeden nieuważny ruch i katastrofa gwarantowana.

Kurczak – myć czy nie myć?

Przed przyrządzeniem zdarzało ci się myć kurczaka? Byłaś przekonana, że tym sposobem pozbędziesz się wszystkich bakterii? To zupełnie zrozumiałe. Krok ten wydaje się niezwykle skuteczny i pozwala na pozbycie się szkodliwych dla zdrowia drobnoustrojów. Tak przynajmniej wszyscy zgodnie twierdziliśmy do tej pory…

Najnowsze doniesienia Amerykańskiej Agencji Żywności i Leków wywołały ogólnie poruszenie. FDA zwróciło uwagę na pewien fakt, z którego do tej pory raczej nikt nie zdawał sobie sprawy. W trosce o zdrowie swoje i najbliższych ci ludzi, nigdy nie myj surowego kurczaka.

  1. Nie żyje gwiazdor kinowych hitów. Rodzina przekazała smutne wiadomości, miał 53 lata
  2. Widok odbiera mowę. Grób córki Eleni 26 lat po tragicznym morderstwie wyciska łzy z oczu
  3. Dowiedziała się o śmiertelnej chorobie gdy była nastolatką. Dziś aktorka walczy o każdy oddech, szpital nie może jej przyjąć

Czy myć kurczaka przed gotowaniem?FDA zapewnia, że myjąc mięso to w kuchennym zlewie, faktycznie oczyszczamy je z ewentualnych zanieczyszczeń, jednak wszystkie bakterie, które zdążyły przenieść się do wody… rozprysną się na kuchennym blacie oraz wszystkich znajdujących się na nim akcesoriach. Szkodliwe drobnoustroje mogą w mgnieniu oka osadzić się na warzywach i owocach.

Nie zapominaj, że w trakcie obróbki termicznej, takiej jak chociażby gotowanie czy smażenie niechciane drobnoustroje zostają zabite. W związku z tym nie martw się o swoje złe samopoczucie – nie musisz myć kurczaka przed przyrządzaniem.

ZOBACZ ZDJĘCIA: 

Kurczak
https://pxhere.com/pl/photo/1087266

Kuczak nigdy nie powinien być myty przed przyrządzeniem. 

Kurczak
pixabay.com @manfredrichter
Mycie go może przysporzyć więcej problemów zdrowotnych niż korzyści.
 
Kurczak
unspalsh.com @jodrell

Obróbka termiczna pozwala pozbyć się drobnoustrojów. 

ZOBACZ TEŻ:

  1. Mężczyzna rzucił się na policjantów z widłami. Potem schował się w wersalce
  2. Wznowią działalność pełni strachu. Co trzeci właściciel zapowiada obniżenie cen za granicą
  3. Każde dziecko bez problemu rozwiąże tę zagadkę. Większość dorosłych nie jest w stanie podać dobrej odpowiedzi
  4. Kacperka szuka już ponad 200 osób. Ujawniono zupełnie nowy scenariusz zaginięcia
  5. Suczka codziennie sama podróżuje autobusem. Pasażerowie byli wzburzeni, potem zauważyli jej obróżkę
  6. Pilny apel Andrzeja Dudy do wszystkich Polek i Polaków. Prośba okazała się niecodzienna

 

Poprzedni artykułStopy modelek przechodzą naprawdę wiele. 6 zdjęcie przyprawia o mdłości
Następny artykuł„Ranczo” zbliżyło ich do siebie. Ilona Ostrowska opowiedziała o ostatnim przed śmiercią spotkaniu z Pawłem Królikowskim
Redaktor działu Lifestyle w Lelum.pl. Ukończyła Dziennikarstwo na lubelskim UMCESie. Pisanie tekstów było jej pasją, odkąd pamięta. To właśnie w tej dziedzinie chciałaby być perfekcjonistką. Miłośniczka zumby, klimatów latino i włoskiego jedzenia. Nienawidzi nudy i monotonii. Optymistka, dla której każdy kolejny dzień to nowa przygoda.